Voltijdse dagopleiding Interieurstylist/decorateur

Prijs: 
Inschrijving €895 (incl. btw)
Extra kosten:
 • Handboeken: €150.00
 • Grondstoffen: €90.00

Bespaar op deze opleiding

Je wenst interieurs te (re)stylen en om te toveren tot een perfecte leefomgeving. Als interieurstylist sta je in voor het volledige woonconcept.

De 1-jarige opleiding interieurstylist/decorateur is een combinatie van de trajecten Interieurstylist en raamdecorateur en bedrijfsbeheer. Je leert ontwerpen, de juiste kleuren te combineren, de verschillende woonsferen te creëren, realiseren van transparante-, niet-transparante raamdecoratie en decoratieve accessoires rekening houdend met de persoonlijkheid van de klant. Je maakt kennis met de nieuwste technieken op gebied van textiel en andere materialen.

Praktische informatie: 
Campus Startdatum Startuur Lesmomenten Aantal uren
Hasselt 26-09-2017    09:00 1 jr di+wo+do vm-nm 0 Schrijf in
Doelgroep: 

Iedereen die als interieurstylist of raamdecorateur aan de slag wenst te gaan.

Programma: 

Interieurstylist:  

Module 1 Tekentechnieken (44u)

 • basisbegrippen van tekentechnieken, ruimtelijk inzicht. De theoretische inhoud wordt gekoppeld aan opdrachten. Op het einde van de module moet de cursist in staat zijn om zelfstandig een grondplan, min. 4 aanzichten, isometrisch perspectief, 2 schetsen van een bureel of slaapkamer te kunnen uitwerken.
 • Tekentechnieken, analyse van de ruimte, op schaal kunnen tekenen, perspectieftekenen, perspectieven met 1 en 2 vluchtpunten, schetsen, 2 en 3 dimensioneel, werken met lijndikten en schaduwen

Module 2: Kleuradviseur (84u)

 • Kleursystemen NCS-RAL –ACC: werking en toepassing.
 • Interactie tussen kleur en vorm, kleurenleer, kleurgebruik, composities maken, gebruik en maken van staalkaarten, warme en koude kleuren, kleuren aanmaken en voorstellen, primaire en secundaire kleuren, kleuropbouw, verhoudingen.
 • Kleurgebruik en -advies in interieur: de invloeden van verlichting en het opmaken van een volledig adviesdossier voor een globale woning: trends en toelichten, kleurenpsychologie, ruimtegebruik, stemming bepalen.

Module 3: Interieurstylist (132u)

 • Digitale tekentechnieken; sketch-up en rendering, meubel- en interieurgeschiedenis, afwerkingsmaterialen ( textiel, bekleding, behang, …).
 • Sfeerbepaling, styling, kleur, maken van een materiaalbord.
 • Verlichting, fotostyling en compositie, vastgoedstyling, toegepast bedrijfsbeheer (kostprijsbepaling), bedrijfsbezoeken, sfeerbepaling, volledig dossier samenstellen.
 • Projecten: slaapkamer, binnenkijker, fotostyling, vastgoedstyling, leefruimte.

Interieur- en raamdecorateur (woningstoffeerder) cursisten die geen voorkennis hebben van naaitechnieken volgen aanvullende praktijklessen

Stoffenkennis, materialenkennis, opmetingen, knippen/stofberekening, confectie, afwerking, toegepaste bedrijfsvoering van volgende werkstukken:

Module Transparante raamdecoratie (80u)

 • Japanse paneelgordijnen, glasgordijnen, spangordijnen, transparante fantasiegordijnen (sierpanden) eenvoudige transparante drapages, vouwgordijn, systeem Austrian Blind.

Module Niet-transparante raamdecoratie (vouwgordijnen)  (60u)

 • Vouwgordijnen voor schuine dakramen, vouwgordijnen ongevoerd (verticaal met optrekband) gevoerd met horizontale baleinen.

Module Niet-transparante raamdecoratie (overgordijnen) (60u)

 • Overgordijnen (ongevoerd) drapage (boog op stok) gordijnsierbenders, overgordijnen (gevoerd met sierbenders)

Module Decoratieve accessoires (40u)

 • Tafelkleden in diverse vormen, sierkussens in diverse vormen, stoelhoes

Bedrijfsbeheer (132u)

 • Boekhouden, Commercieel beleid, Algemeen en financieel beleid, Recht

Eindproef

De opleiding wordt afgesloten met realistische projecten.

Aandachtspunt: tekenmateriaal en grondstoffen zijn niet in het inschrijvingsgeld inbegrepen. Cursist brengt eigen materiaal mee:
Tekentechnieken/Kleuradviseur/Interieurstylist: iedere cursist beschikt over tekenmateriaal en kleurenwaaier. oa.vulpotlood 0,5mm, met potloodminnes HB of H, tekenlat 30 cm, 2 tekendriehoeken (beide met inktrand) 30°-60) en 45°-45°, gom (rotring,steadler,…) papierplakband, passer met draaiwiel, stiftjes 0,2,0,3,0,5 en 0,7 mm., 3st A1 onderlegpapier (egaal-licht-wit papier 80x100cm) houten schetspotlood, normaal HB, schetspapier A4 (21x29,7cm) kalkpapier, pantonestiften, kleurpotloden, aquarelpotloden, plakkaatverf, tijdschriften, verfborstels, (petit gris of kunststofharen) mengschaaltjes, ….  
Raamdecorateur: iedere cursist beschikt over een naaimachine, naaigerief, grote en kleine schaar, meter, naalden, winkelhaak, vouwmeter en koop je je eigen stoffen aan. Concrete informatie ivm de grondstoffen wordt 1ste lesdag afgesproken.

 Het is echter niet onbelangrijk dat cursisten creatief en gemotiveerd zijn om naast de opleiding nog aan zelfstudie te doen, thuis opdrachten en examen-projecten uit te werken, regelmatig beurzen en bedrijven te bezoeken en zich verder te verdiepen in trends en vaktijdschriften.