Blockchain in een digitale notendop

2 weken 3 dagen geleden

Veilig gegevens overdragen via internet is één van de grootste digitale uitdagingen. Dagelijks komen we in aanraking met het online raadplegen en uitwisselen van gegevens. Veilige en snelle betalingen, een transparante voedselketen met details over de oorsprong van het voedsel, medische gegevens vertrouwelijk raadplegen, data op een veilige manier delen tussen jouw apparaten… Blockchain kan een oplossing bieden in elk van deze gevallen, maar wat is blockchain eigenlijk?

Blockchain in een notendop

Neen, het is niet gewoon Bitcoin

Als je blockchain hoort, leg je als snel de link met Bitcoin. Het klopt inderdaad dat blockchain de technologie is achter Bitcoin maar er zijn oneindig veel mogelijkheden om deze technologie in te zetten. Blockchain is een systeem waarbij men verschillende soorten gegevens kan verwerken en uitwisselen over heel de wereld. Deze gegevens kunnen heel divers zijn zoals contracten, vertrouwelijke informatie, overschrijvingen, privégegevens, gevoelige documenten, enzoverder. Wat blockchain bijzonder maakt, is de afwezigheid van een centraal orgaan dat alles regelt. In plaats daarvan is iedereen binnen het systeem collectief verantwoordelijk voor de correcte en veilige verwerking van gegevens.

Blockchain for dummies

Klinkt dit nog steeds als Chinees voor jou? We leggen het kort uit in de afbeelding hieronder. Persoon A wil graag gevoelige informatie zenden naar persoon B en gebruikt hiervoor blockchain. De transactie van de gegevens wordt online voorgesteld als een blok. Dit blok wordt uitgestuurd naar iedereen in het blockchain-netwerk. Als deelnemer van het netwerk ben je automatisch controleur, je hoeft hier echter zelf geen actie te ondernemen. De controle gebeurt automatisch door jouw computer. Tijdens heel dit proces blijft de inhoud zelf afgeschermd voor de andere gebruikers, enkele de transactie is zichtbaar. Zodra de transactie is goedgekeurd door het netwerk wordt dit in een blok gegoten. Dit nieuw blok wordt toegevoegd aan een transparant logboek ‘the ledger’. Als laatste stap voegt men dit blok toe aan de bestaande blok-keten en kan men geen aanpassingen meer doen. Uiteindelijk komen de gegevens aan bij persoon B en enkel hij kan de gevoelige informatie lezen. Fraude is hier zo goed als onmogelijk. Omdat er geen centraal controlepunt bestaat, moet een fraudeur zich doorheen een hele keten van blokken werken voordat er geknoeid kan worden met de oorspronkelijke gegevens.

Heb je na dit kort stukje over blockchain interesse om je hier verder in te verdiepen en zoek je een eerste opstapje? Of ben je gewoon nieuwsgierig? Schrijf je dan snel in voor onze opleiding Blockchain voor beginners.

SYNTRA Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SYNTRA Limburg

Naar alle artikels
Hotel Mama
Artikel

Ligt jouw zoon of dochter languit in de zetel?

Artikel

De eerste officiële Blockchain-opleiding van Vlaanderen start in de T2-campus

De eerste gecertificeerde blockchain-developer training van Vlaanderen gaat binnenkort van start. Op 18 september 2018 organiseert SYNTRA Limburg samen met Accenture/TheLedger een niet te missen opleiding op dé nieuwe tech-hotspot van Limburg: onze T2-campus. In deze opleiding leer je een nuttige toepassing maken met behulp van blockchaintechnologie. Als opleidingscentrum dat voortdurend vernieuwt en innoveert, gelooft SYNTRA Limburg heel hard in dit verhaal: Blockchain is geen hype, maar heeft weldegelijk een toekomst! Bekijk ook zeker het filmpje van docent Karim Grini.

Artikel

Een goedbetaalde job zonder stress?

Associeer jij een goedbetaalde job ook automatisch met veel stress,  hoge werkdruk en vervelende overuren? Dat hoeft niet per se, volgens de internationale financiële nieuwswebsite Businessinsider. Die publiceert jaarlijks een lijstje met de minst en meest stressy jobs van het moment. Wij zochten er 5 uit waar in ons land momenteel ook veel vraag naar is.

Nieuws

Een opleiding leidt tot professioneel succes

Duizenden Limburgers kiezen elk jaar voor een praktijkgerichte opleiding bij SYNTRA Limburg. Meer dan 3000 cursisten beëindigden in juni 2016 een opleiding die langer duurt dan een half jaar. Het gaat over meer dan 250 opleidingen in zowat elke denkbare sector. SYNTRA heeft voor het eerst in kaart gebracht wie deze mensen zijn en wat het volgen van een opleiding nu precies oplevert. Afgevaardigd bestuurder van SYNTRA Limburg Dirk Vanstipelen ziet in de meetresultaten dat de Limburger beloond wordt voor zijn werkkracht en doorzettingsvermogen: ”Mensen investeren bij ons tijd en geld om vooruit te geraken in het leven. Samen met SYNTRA Limburg slagen zij daar ook in. Dat is iets om trots op te zijn!”

Nieuws

Docenten uit bedrijfsleven zijn grote troef

GENK - “Onbetwistbare troef van de SYNTRA-opleidingen zijn de docenten met een functie in het bedrijfsleven. Zij kunnen de zaken bekijken met veel ervaring vanuit hun praktijk. Ook voor bijscholingen is SYNTRA optimaal geplaatst.” Sander Baerts (27) uit Genk, systeembeheerder bij nursingtehuis Ter Heide, steekt zijn enthousiasme voor de opleiding netwerkbeheerder bij SYNTRA Genk niet onder stoelen of banken.

Nieuws

Eurosys geeft jongeren met leercontract de kans om mooie carrière te starten