De profvoetballer die extreme poetsman werd: “Lijkengeur ruikt heel anders dan een pas gemaaide grasmat”

11 maanden 1 week geleden

Tien jaar geleden werd Hasselaar Timothy Durwael (29) nog landskampioen met Racing Genk aan de zijde van Kevin De Bruyne en Thibaut Courtois. Vandaag poetst de voormalige rechtsback de lijkgeur weg na een overlijden.

Xtreme clean

Op 29-jarige leeftijd hing Timothy Durwael zijn voetbalschoenen aan de wilgen. Voor wie de voetbalwereld volgt een verrassing, want in de zomer van 2019 ging de Hasselaar nog testen bij de Nederlandse voetbalclub Roda JC en hij kreeg er een profcontract. “Maar toen kwam corona en alle voetballers belandden letterlijk op hun zitbank thuis”, steekt Durwael van wal. “De twijfel begon te knagen. Had ik nog wel een toekomst in de voetballerij? Dat zette mij aan het denken.

Nadat ik de opleiding met succes afgerond had, stapte ik naar SyntraPXL op de Genkse T2-campus en volgde er het begeleidingstraject Jumpstarter. Daar zette ik mijn businessplan op punt. Vandaag run ik mijn eigen bedrijf Xtreme Clean.”

Zappend in mijn zetel bleef ik hangen bij een Amerikaans programma over schoonmakers die huizen poetsten waar een moord had plaatsgevonden. Fascinerend vond ik dat. ‘Hoe zou dat in Vlaanderen eraan toe gaan?’, vroeg ik me af. Ik begon me in de materie te verdiepen en enkele weken later volgde ik al een Amerikaanse opleiding tot ‘extreme poetsman’. Nadat ik de opleiding met succes afgerond had, stapte ik naar SyntraPXL op de Genkse T2-campus en volgde er het begeleidingstraject Jumpstarter. Daar zette ik mijn businessplan op punt. Vandaag run ik mijn eigen bedrijf Xtreme Clean.”

Lijkgeur

“En ja ik heb al wat ervaring opgedaan”, gaat Durwael verder. “Kijk, online een opleiding volgen is één ding, maar daadwerkelijk in zo’n kamer staan is iets anders. Toen ik voor het eerst in een appartement stond waar twee weken een lijk in ontbinding had gelegen, heb ik meteen eens goed en vol geroken. Iedereen had het altijd over die penetrante lijkgeur en hoe die je levenslang zal achtervolgen. Ik dacht bij mezelf, laat me dat dan maar eens ruiken, dan kunnen we dat meteen ook afvinken.

Nu, het ruikt niet naar een pas gemaaide grasmat. Hoe het dan wel ruikt? (denkt na) Eerder naar braaksel vermengd met spaghettisaus. Maar net zoals ieder mens een eigen lichaamsgeur heeft, hebben we ook een eigen lijkgeur. Hoe komt dat? De lijkgeur wordt vooral bepaald door de ontbindingsproducten die vrijkomen na het sterven. Die producten hebben weer te maken met de verzameling bacteriën die je met je meedraagt. Ook wat je ’s ochtends gegeten hebt of de medicijnen die je slikt, heeft een effect op die geur.”

Vloer opbreken

“Als iemand lang dood is, komen er bacteriën vrij. Als je de kennis niet hebt, en je onbeschermd naar binnen gaat, kan dat gevaarlijk zijn. Als iemand er heel lang heeft gelegen, dan gaat de geur echt overal inzitten. Ook de bouwmaterialen van het huis spelen een rol: is het van hout of beton? Zo heb ik de vinylvloer waar het lijk op lag helemaal moeten uitbreken en de betonnen onderlaag met een speciaal product moeten verzegelen. Het lijkvocht was tot in die betonnen onderlaag getrokken.”

Man die in zetel leefde

“Mijn tweede opdracht was in het appartement van iemand die nauwelijks nog buiten kwam en letterlijk jaren in zijn zetel had geleefd. Hij deed daarin dan ook alles: eten, slapen én zijn gevoeg. Langs die zetel puilde het uit van blikjes, halfvergane etenswaren en uitwerpselen. Een uitdaging. Wel, ik heb dat appartement ‘spic en span’ gekregen. De voldoening die ik daarvan kreeg, was vergelijkbaar met een welgemikte tackle tijdens mijn gloriedagen bij KRC Genk. Dus ja, ik heb mijn tweede roeping gevonden en hoop met mijn bedrijf snel te kunnen groeien. Ik heb mijn gegevens bezorgd aan sociale verhuurkantoren, OCMW’s, de brandweer en politie en ook Parket Limburg weet nu dat ze op mij een beroep kunnen doen. Wie er thuis poetst? Euh, mijn vriendin en ik samen. Al doe ik dat het grondigst (lacht).”

Heb je zelf een ondernemersidee?

Ontdek dan het project Jumpstarters en wie weet word jij binnenkort wel begeleid door een van onze starteradviseurs.

Start jouw eigen zaak hier

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
Artikel

1400 nieuwe ondernemingen op 2 jaar dankzij Jumpstarters

Artikel

Schilder Timmy Bours pakt uit met eigen verfspoelwatermachine

“We moeten niet alleen verontwaardigd zijn over 3M, maar ook meer en meer in eigen boezem kijken." Maaseikenaar Timmy Bours (39) runt al 7 jaar een schildersbedrijf in Neeroeteren maar werd zich de laatste jaren meer en meer bewust van het feit dat hij mee de oorzaak was van vervuiling van het drinkwater. Daarom besloot hij het roer om te gooien.

Artikel

Peltenaar Robert-Jan ‘RJ’ Kortooms is VTM-presentator voor het WK Counterstrike

Robert Jan Kortooms (22) uit Pelt, beter bekend onder zijn pseudoniem RJ Casts, is één van de eerste Vlaamse beroepscommentatoren in de gameswereld. Eerder dit jaar was hij te zien op VTM toen hij het WK Counter-Strike mocht becommentariëren.

Artikel

Door een spierziekte belandde Diana in een coma maar toch opende ze haar hondentrimsalon

Een mysterieuze spierziekte dwong Diana Limpens (50) uit Eigenbilzen 7 jaar geleden in een coma. Toch wilde ze haar droom niet opbergen, een eigen hondentrimsalon ‘t Hundje.

Artikel

3 tips om de beste opleidingsdeal te scoren!

We houden allemaal van een goede deal, zeker nu het leven duurder wordt. Daarom hebben we voor jou drie tips om de beste prijs voor je opleiding te scoren. Wat dacht je van een cheque om jouw inschrijvingsgeld deels mee te betalen? Of betaald verlof als je les gaat volgen? Lees hieronder snel verder en ontdek hoe jij kan besparen op je opleiding. 

Ontdek de tips!

Artikel

Genkse Baba Yega studeert af en runt eigen bedrijf in voedingssupplementen