De profvoetballer die extreme poetsman werd: “Lijkengeur ruikt heel anders dan een pas gemaaide grasmat”

3 maanden geleden

Tien jaar geleden werd Hasselaar Timothy Durwael (29) nog landskampioen met Racing Genk aan de zijde van Kevin De Bruyne en Thibaut Courtois. Vandaag poetst de voormalige rechtsback de lijkgeur weg na een overlijden.

Xtreme clean

Op 29-jarige leeftijd hing Timothy Durwael zijn voetbalschoenen aan de wilgen. Voor wie de voetbalwereld volgt een verrassing, want in de zomer van 2019 ging de Hasselaar nog testen bij de Nederlandse voetbalclub Roda JC en hij kreeg er een profcontract. “Maar toen kwam corona en alle voetballers belandden letterlijk op hun zitbank thuis”, steekt Durwael van wal. “De twijfel begon te knagen. Had ik nog wel een toekomst in de voetballerij? Dat zette mij aan het denken.

Nadat ik de opleiding met succes afgerond had, stapte ik naar SyntraPXL op de Genkse T2-campus en volgde er het begeleidingstraject Jumpstarter. Daar zette ik mijn businessplan op punt. Vandaag run ik mijn eigen bedrijf Xtreme Clean.”

Zappend in mijn zetel bleef ik hangen bij een Amerikaans programma over schoonmakers die huizen poetsten waar een moord had plaatsgevonden. Fascinerend vond ik dat. ‘Hoe zou dat in Vlaanderen eraan toe gaan?’, vroeg ik me af. Ik begon me in de materie te verdiepen en enkele weken later volgde ik al een Amerikaanse opleiding tot ‘extreme poetsman’. Nadat ik de opleiding met succes afgerond had, stapte ik naar SyntraPXL op de Genkse T2-campus en volgde er het begeleidingstraject Jumpstarter. Daar zette ik mijn businessplan op punt. Vandaag run ik mijn eigen bedrijf Xtreme Clean.”

Lijkgeur

“En ja ik heb al wat ervaring opgedaan”, gaat Durwael verder. “Kijk, online een opleiding volgen is één ding, maar daadwerkelijk in zo’n kamer staan is iets anders. Toen ik voor het eerst in een appartement stond waar twee weken een lijk in ontbinding had gelegen, heb ik meteen eens goed en vol geroken. Iedereen had het altijd over die penetrante lijkgeur en hoe die je levenslang zal achtervolgen. Ik dacht bij mezelf, laat me dat dan maar eens ruiken, dan kunnen we dat meteen ook afvinken.

Nu, het ruikt niet naar een pas gemaaide grasmat. Hoe het dan wel ruikt? (denkt na) Eerder naar braaksel vermengd met spaghettisaus. Maar net zoals ieder mens een eigen lichaamsgeur heeft, hebben we ook een eigen lijkgeur. Hoe komt dat? De lijkgeur wordt vooral bepaald door de ontbindingsproducten die vrijkomen na het sterven. Die producten hebben weer te maken met de verzameling bacteriën die je met je meedraagt. Ook wat je ’s ochtends gegeten hebt of de medicijnen die je slikt, heeft een effect op die geur.”

Vloer opbreken

“Als iemand lang dood is, komen er bacteriën vrij. Als je de kennis niet hebt, en je onbeschermd naar binnen gaat, kan dat gevaarlijk zijn. Als iemand er heel lang heeft gelegen, dan gaat de geur echt overal inzitten. Ook de bouwmaterialen van het huis spelen een rol: is het van hout of beton? Zo heb ik de vinylvloer waar het lijk op lag helemaal moeten uitbreken en de betonnen onderlaag met een speciaal product moeten verzegelen. Het lijkvocht was tot in die betonnen onderlaag getrokken.”

Man die in zetel leefde

“Mijn tweede opdracht was in het appartement van iemand die nauwelijks nog buiten kwam en letterlijk jaren in zijn zetel had geleefd. Hij deed daarin dan ook alles: eten, slapen én zijn gevoeg. Langs die zetel puilde het uit van blikjes, halfvergane etenswaren en uitwerpselen. Een uitdaging. Wel, ik heb dat appartement ‘spic en span’ gekregen. De voldoening die ik daarvan kreeg, was vergelijkbaar met een welgemikte tackle tijdens mijn gloriedagen bij KRC Genk. Dus ja, ik heb mijn tweede roeping gevonden en hoop met mijn bedrijf snel te kunnen groeien. Ik heb mijn gegevens bezorgd aan sociale verhuurkantoren, OCMW’s, de brandweer en politie en ook Parket Limburg weet nu dat ze op mij een beroep kunnen doen. Wie er thuis poetst? Euh, mijn vriendin en ik samen. Al doe ik dat het grondigst (lacht).”

Heb je zelf een ondernemersidee?

Ontdek dan het project Jumpstarters en wie weet word jij binnenkort wel begeleid door een van onze starteradviseurs.

Start jouw eigen zaak hier

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
syntrapxl-interieur-inrichter-anke-gregoir
Artikel

Ergotherapeute Anke schoolt zich om tot interieurinrichter: “Mijn Panton chair verkocht ik op Stukken van Mensen”

Artikel

Stadsbrouwerij Brauw startte als pop-up maar is vandaag een blijver: “Pionieren zit de Genkenaar in het bloed”

Tijdens de opleiding Microbrouwerij van SyntraPXL leerden Joris Mentens (43) en Ward Strauwen (26) elkaar kennen en de professionele brouwersvonk sloeg over. Zo werd uiteindelijk hun eigen stadsbrouwerij in de Molenstraat geboren, waar ze hun eigen bieren zoals 'Keetje Trippel' produceren.

Artikel

Samen met je kind naar de les

Op 21 maart opent kinderopvang “ ’t Vliegertje” de deuren op de SyntraPXL-campus in Pelt. Dit inclusief kinderdagverblijf heeft specifiek aandacht voor eenoudergezinnen. Door de unieke locatie -letterlijk ín het opleidingscentrum- is het voor alleenstaande ouders voortaan makkelijker om een opleiding te volgen. Campusmanager Patrick De Locht is trots op deze verwezenlijking: “Als opleidingsinstelling nemen we onze maatschappelijke rol in Noord-Limburg op. We zien dit als een mogelijk kinderopvangmodel voor heel Vlaanderen.” Dit project is tot stand gekomen dankzij de steun van het Kinderarmoedefonds van de Koning Boudewijnstichting.

Artikel

Cursisten printen innovatieve drinkbekers voor Sint Oda

Simpelweg drinken uit een beker lijkt zo maar even de normaalste zaak ter wereld te zijn. Maar dat is het niet voor iedereen. Voor mensen met beperking is drinken te vaak een uitdaging. Daarom gingen de Hasseltse directeur Innovatie Leen Hulshagen (41) en collega Kim Scheepers (45) op zoek naar een oplossing. En die vonden ze bij de cursisten van SyntraPXL die via 3D-printing drinkbekers met neusuitsparing en tulprand maakten.

Artikel

Steeds meer starters in Limburg: “Iets meer dan de helft zet idee ook om in onderneming”

Uit een analyse van Voka Limburg in januari van dit jaar blijkt dat de Limburgse starters blijven groeien. Met 9.491 nieuwe bedrijven in 2021 doet Limburg het een procentje beter dan in 2020. Ten opzichte van 2015 is dit een stijging van maar liefst 47%. Starteradviseurs Nico Dewil en Kevin Vermijl van SyntraPXL zien de mensen achter de cijfers. Samen begeleiden Nico en Kevin jaarlijks meer dan 200 Limburgse kandidaat-ondernemers. “Iets meer dan de helft start ook effectief op, de andere helft haakt af. Zeer vaak omwille van fiscale en sociale regelgeving. Hier en daar blijken de plannen ook niet helemaal realistisch.”

Artikel

Ontdek de wensboom op campus Pelt