Diploma op zak: 8 cursisten vertellen over hun toekomst

10 maanden geleden

Jaarlijks vertrekken er meer dan 2500 cursisten op SYNTRA met een diploma of getuigschrift op zak. Normaal vieren zij dit feestelijk tijdens de grote diplomahappening op de Kinepolis vergezeld van een hapje en een drankje. Helaas kon de editie van 2020 niet doorgaan. In plaats daarvan kregen de cursisten van 2019-2020 hun diploma mee in een goodiebag. Met het diploma letterlijk op zak gaan ze nu hun dromen achterna. Wij vroegen aan 8 cursisten wat zij met hun diploma gaan doen. Benieuwd naar de antwoorden? Lees dan hieronder de avontuurlijke plannen van Leentje, Funda, Jarner, Michèl, Jasper, Sander, Jordy en Margot. 

Diploma goodiebags

“Na mijn werkervaring in een fabriek was ik toch even de kluts kwijt. Nu zit ik echt wel op mijn plaats” 

Het heeft even geduurd voor Funda haar draai vond na het middelbaar: “Nadat ik handel studeerde, kwam ik op de hogeschool terecht in de studierichting Financiën en verzekeringswezen. Dat is niet meteen goed afgelopen en ik ben dan maar gestopt met school om te gaan werken. Zo heb ik enkele jaren verschillende jobs gedaan, maar nadat ik in een fabriek terechtkwam, was ik even de kluts kwijt. Ik ben dan begonnen aan de avondopleiding Vastgoedbediende om me voor te bereiden op de voltijdse dagopleiding Vastgoedmakelaar.  De eerste lessen zijn ondertussen achter de rug en ik merk dat ik nu echt op mijn plaats zit. Ik heb al een heel plan klaar om na de opleiding zelfstandig makelaar te worden. Ik heb al contacten in de sector en mijn stageplaats is zelfs al in orde. Dit is helemaal mijn ding! 

“Ik kende eigenlijk niks van fotografie, maar dankzij een creatief idee kan ik volgend jaar mijn eigen zaak starten!” 

Leentje Smeets combineert haar passie voor honden met creativiteit en een ondernemende spirit. Ze heeft het afgelopen jaar een voltijdse opleiding Fotografie met succes beëindigd. “Ik ben altijd wel creatief bezig geweest, maar ik kende niets van fotografie. Toch heeft het fotografie-virus me te pakken gekregen.” Leentje wil een professionele toekomst waarbij creativiteit honden samen aan bod kunnen komen. “Ik ben vast van plan om ‘hondenfotografe’ te worden. Als mensen fotoshoots doen met hun kinderen, dan zijn er vast en zeker ook hondeneigenaars die hun trouwe viervoeters voor eeuwig willen vastleggen op de gevoelige plaat.” Om dat doel te bewerkstelligen, volgt Leentje sinds september ook nog de voltijdse dagopleiding Hondentrimmer. “Dan kom ik in contact met nóg meer honden en ook nog eens in een setting die zich voor fotografie zou kunnen lenen. Ik heb al een naam en een logo voor mijn zaak, ik zie het helemaal zitten! Nu eerst nog slagen als Hondentrimmer. Je kan misschien lachen, maar dit is echt wel een serieuze opleiding. Hier wordt echt gewerkt!” 

“Voor ons was SYNTRA de ideale match” 

Het ondernemersduo Jarner en Sophia vond 3 jaar geleden de weg naar SYNTRA. Vandaag zijn ze bezig met hun eigen zaak ‘All Day Digital’ en volgen ze samen de opleiding Grafisch vormgever. Met de diploma’s Marketing- & eventmanager en Digital marketeer op zak, is dit voor hen het laatste puzzelstukje om hun bedrijf naar het volgend niveau te tillen. Jarner begon samen met zijn vriendin Sophia aan een marketingopleiding bij SYNTRA door een gedeelde passie, samen een zaak opstarten. De keuze voor SYNTRA was bewust: “Wij wouden een zeer praktijkgerichte opleiding met belang voor ondernemerschap.” Dat vonden ze bij SYNTRA, “Voor ons was het een ideale match in vergelijking met een opleiding op de hogeschool.” In het begin zag Jarner het vooral groots: “Ik wil een bedrijf van hier tot Tokio!” Dankzij de raad en kennis van verschillende docenten kwam hij met beide voeten op de grond. “De docenten komen zelf allemaal uit de sector en staan dagelijks in de praktijk”, vertelt Jarner, “Zij bereiden je zeer goed voor op de uitdagingen waar je als marketeer en ondernemer mee te maken krijgt.” Met een realistische kijk op ondernemen runnen ze vandaag hun marketingbureau. 

“Na 27 jaar ben ik eindelijk op weg om te doen wat ik graag doe!” 

Na 27 jaar in de telecomsector besloot Michèl zijn passie te volgen. Hij wil creatief bezig zijn en hij wil ‘creëren’. Meer dan 3 jaar geleden begon hij met een een opleiding Autocad (1 jaar) én Fotografie (3 jaar) tegelijk. Michèl kon vrijwel meteen aan de slag als technisch tekenaar en tijdens zijn opleiding richtte hij zijn eigen fotografie-bedrijfje Isografix  (isografix.nl) op. Hij heeft al wat prestigieuze foto-opdrachten binnengehaald, maar in de corona-periode is het moeilijk om hier een regelmatig inkomen uit te halen.  Michèl hoopt op een snel einde van de coronacrisis, want hij staat te popelen om de balans tussen technisch tekenen en fotografie in evenwicht te brengen.

“Dankzij mijn opleiding en stage heb ik nu vast werk” 

Margot is al fulltime aan de slag als ze haar diploma komt ophalen op de campus in Hasselt. Toch waren haar plannen ooit anders vertelt Margot zelf: “Eigenlijk wou ik eerst in Brussel gaan studeren maar ik zag er wat tegen op om daar verschillende jaren op kot te moeten gaan. Toen kwam ik een alternatief tegen bij SYNTRA, veel dichterbij.” Margot volgde gedurende drie jaar de avondopleiding Opticien. Tijdens het eerste jaar kon ze al als stagiaire aan de slag bij Hans Anders in Genk waar ze ondertussen ook vast werkt. Daar kreeg ze trouwens nog een aanvullende interne opleiding. Dankzij de opleiding en haar stage kan ze nu de job doen die ze graag wil doen. Margot eindigt het gesprek met een positieve noot “Het feit dat je een SYNTRA-opleiding kan combineren met je werk is echt wel een enorm voordeel.” 

“Ik merk dat ik méér kan dan mijn huidige job vraagt. Ingewikkeldere tekeningen zijn nóg interessanter!” 

Na een zware knie-operatie was zijn job in de bouw fysiek niet meer haalbaar. In zijn zoektocht naar ‘een leuke bureaujob’ kwam hij de opleiding BIM bouwkundig tekenaar tegen. Hij vond binnen de maand na afstuderen werk als tekenaar van prefab betonelementen. Jasper heeft sinds kort zelfs een collega die dezelfde SYNTRA-opleiding voltooide. Ambitie is er genoeg: eerst nog even tekenervaring opdoen in zijn huidige job en ondertussen specialiseren in complexere constructietekeningen. 

“De SYNTRA-opleiding zorgde voor heel wat praktische voorsprong op de hogeschool. De examens in januari zijn alvast schitterend verlopen.” 

Een job in de gaming-sector: velen zijn geroepen, maar weinigen zijn uitverkoren. Toch is Jordy Conaert vastbesloten om het te maken als game-developer. Hij wil absoluut een internationale carrière najagen en waagt daarom sinds afgelopen september zijn kans bij de gerenommeerde Kortrijkse hogeschool. “Ik volg momenteel de opleiding Game Graphics Production en heb vooral interesse in character design. Ik merk dat mijn SYNTRA-opleiding me een serieuze voorsprong heeft gegeven op mijn medestudenten. Die komen van over de hele wereld om in Kortrijk game-professional te worden. We hebben net de eerste examens achter de rug en die zijn eigenlijk prima verlopen. Omdat ik door de aanpak van SYNTRA de praktische aspecten vaak al goed onder de knie heb, kan ik me volop concentreren op theoretische vakken als wiskunde. Dat is allemaal behoorlijk pittig, maar voorlopig ziet het er erg goed uit.” Jordy heeft zijn zinnen op een buitenlandse gaming-job gezet. “Maar misschien eerst het Belgische Larian Studios als springplank gebruiken.” 

“Ik wil sowieso ooit zelfstandige worden. Dat gaat er zeker nog van komen.” 

Sander kunnen we omschrijven als vlot, jong en ambitieus. Hij is blijkbaar ook een doorbijter: ”We zijn met dik 30 man begonnen aan deze opleiding in Westerlo. Na 3 jaar studeerden we met een tiental mensen af.” Zeker in het eerste jaar zijn er heel wat mensen gestopt. “Er is nu eenmaal veel theorie bij, maar dat is eigen aan de opleiding natuurlijk. Het is wel bijzonder interessant dat alle docenten actief zijn in de vastgoedsector. Daar kun je misschien nog het meeste van leren.” Als vertegenwoordiger in de voedingssector heeft Sander niet meteen haast om makelaar te worden. “Ik ga 100% zeker nog ooit de vastgoedsector in. Ik vind dat enorm boeiend. Maar in tijden van corona lijkt het me niet bepaald een verstandige zet om de stap nu al te zetten.” 

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
Artikel

Overdag apotheker, ’s avonds stadsboer

Artikel

SyntraPXL pakt uit met primeur: eerste erkende opleiding tot professioneel esports commentator in België

Esports boomt in de Benelux. Elke week kijken 200.000 Vlamingen naar livestreams van online gamescompetities. Net zoals bij de doorsnee voetbalwedstrijd op televisie kan dat haast niet zonder rechtstreeks commentaar van een expert. SyntraPXL start daarom eind september met de allereerste –door de overheid erkende- opleiding tot esports commentator. Shoutcaster Robert-Jan Kortooms uit Pelt is één van de eerste Vlaamse beroepscommentatoren in de gameswereld. Hij zal Syntra-cursisten begeleiden naar een professionele carrière in de esports.

Artikel

14 opleidingen waarmee je in 2022 zeker bent van een job

Wil je snel een job vinden? Zeker zijn dat je werkgever je bij jouw vertrek écht mist? Kijk dan eens naar deze opleidingen, want met een knelpuntberoep heb je altijd zekerheid op werk. Maar waarom zijn werknemers voor deze beroepen erg gewild op de arbeidsmarkt? Je denkt vast dat de baan niet leuk is of veel overuren vereist. Gelukkig is dat vaak niet het geval.  

Veel knelpuntberoepen vereisen zeer specifieke kennis, opleidingen of attesten. En daar loopt het meestal mis op de arbeidsmarkt. Veel sollicitanten hebben goesting in deze jobs, maar ontbreken de juiste kennis of ervaring. Omscholen is dus de boodschap! Want met de juiste vaardigheden ben je zeker van een gouden toekomst.

Ontdek 14 knelpuntopleidingen

 

Nieuws

Beoordeel het werk van onze bouwkundige tekenaars

Ook in het atypische cursusjaar 2020-2021 bulkte het weer van het ontwerptalent in de opleiding BIM bouwkundig tekenaar. Onder normale omstandigheden komen heel wat geïnteresseerde architecten en bouwprofessionals de beste eindwerken beoordelen tijdens onze jaarlijkse pitch-fight. Maar dit jaar is het anders. Een fysieke vijfde editie van de pitch-fight bleek niet mogelijk, maar om de beste bouwvisualisatie te kiezen, hebben we toch een oplossing: Jij mag dit jaar mee jureren!

Artikel

Verdubbel je opleidingsverlof

Opleiding volgen en er betaald verlof voor krijgen? Daar kunnen werknemers al verschillende jaren van profiteren dankzij het Vlaams opleidingsverlof. Momenteel kan je maximaal 125 uur afwezig zijn op het werk, maar daar komt dit jaar verandering in. Vanaf september 2021 kan dit aantal verdubbeld worden door de werkgever. Maar naast het VOV kan je als werknemer of kmo nog profiteren van andere interessante incentives. Hoog tijd om te investeren in opleiding dus! 

Artikel

Wijnbouw valt in de smaak bij Limburger