Eén starter per week dankzij "Maak werk van je zaak"

3 jaar 11 maanden geleden

GENK - Met het project ‘Maak werk van je zaak’ slaan SYNTRA, VDAB en ESF sinds oktober 2013 de handen in elkaar om werkzoekenden die dromen van een eigen zaak een optimale start te geven. Ine Heyligen is de 100e Limburgse starter binnen het project. Zij baat de foodtruck ‘Ine Quizine’ uit.

Ine Quizine Foodtruck

Sinds de start van het project in oktober 2013 startte gemiddeld 1 onderneming per week op dankzij de coaching en begeleiding door SYNTRA Limburg. Het project loopt al 30 maanden, en ondertussen zijn er 512 Limburgse werkzoekenden in begeleiding, waarvan ondertussen 104 zaken effectief opgestart zijn. Kortom, 1 op 5 startte met een eigen zaak! In Vlaanderen volgden 1751 werkzoekenden een begeleiding bij SYNTRA, waarvan 463 een eigen zaak startten. Dit komt neer op 26%.

Het project

Met het project ‘Maak werk van je zaak’ slaan SYNTRA, VDAB en ESF de handen in elkaar om werkzoekenden die dromen van een eigen zaak een optimale start te geven. Deze samenwerking biedt deelnemers de kans om het noodzakelijke attest bedrijfsbeheer te behalen, een businessplan op te stellen en aan hun ondernemerscompetenties te werken. De deelnemers krijgen bovendien begeleiding van een startersadviseur van SYNTRA om zo de drempels naar het ondernemerschap stap voor stap weg te werken. Het eerste succesvolle project werd in juli 2015 verlengd met 2,5 jaar met subsidies vanuit het ESF, VDAB, SYNTRA Vlaanderen en Agentschap Innoveren en Ondernemen. Voor Vlaanderen werd een budget van van 1.615.000 euro vrijgemaakt voor 1500 extra begeleidingen, waarvan 40% verzorgd wordt door het Europees Sociaal Fonds (ESF) en 60% bestaat uit Vlaamse Cofinanciering. Tot en met december 2017 zal SYNTRA Limburg de coördinatie van dit project op zich nemen.

Van idee tot start

Na een positieve beoordeling van de plannen door de VDAB-consulent worden deze besproken met een startersadviseur van SYNTRA: Nathalie Vanhoonacker, Nico De Wil, of An Cox. In een persoonlijk gesprek wordt het ondernemersidee grondig geanalyseerd. Het businessplan wordt uitgespit en hervormd tot een haalbaar, realistisch doel. Daarnaast worden andere vaardigheden en competenties aangeleerd of verder verfijnd. Hiervoor kan men gebruik maken van een ‘menukaart’ waar een opleidingsbudget van 500 euro tegenover staat. Deelnemers kiezen een opleiding en vullen op die manier eventuele leemtes op.

Volgens startersadviseur Nathalie Vanhoonacker van SYNTRA Limburg, ligt het succes van het project vooral in de verstandhouding met de kandidaat-ondernemer. "Wij proberen steeds op dezelfde golflengte te geraken als de kandidaten opdat we ons kunnen inleven in hun businessideeën, hun verwachtingen kennen en hun problemen aanvoelen. Op die manier kunnen we hen een eerlijke en goede begeleiding

aanbieden. Ze vinden bij ons een klankbord en hebben nooit het gevoel alleen te staan”, aldus Vanhoonacker.

100e starter

Ine Heyligen startte in april met een verse rondrijdende keuken ‘Ine Quizine’ waarin ze met haar marktwagen/foodtruck haar gasten lekkere soepen, frisse salades, kruidige pasta’s en originele wraps aanbiedt. Ine is enthousiast over de begeleiding van SYNTRA. Ze vertelt: “In het begin was er vooral twijfel. Zou het mij als alleenstaande mama wel lukken om het allemaal rond te krijgen? Ga ik die haalbaarheidsstudie wel afgewerkt krijgen? Tot laat in de uren heb ik zitten zwoegen. Dankzij de opleiding van SYNTRA, de steun van startersadviseur Nathalie en de andere docenten en mijn eigen opzoekingswerk heb ik de sprong gewaagd. Toen ik het attest met ‘geslaagd’ kreeg, ben ik meteen naar de bank gegaan. Daar wensten ze me proficiat met mijn schitterend uitgewerkt bedrijfsplan en nog meer: ik kreeg dadelijk een lening. Mijn vader heeft de aanpassingen aan de marktwagen gedaan. Met durf en steun van anderen is het me gelukt om aan dit succesverhaal te beginnen. Je vindt Ine Quizine op wekelijkse markten maar ook voor de catering van events of voor een gezonde lunch op het werk kan je bij mij terecht.” Ine Quizine staat voor huisbereide eenvoud met kraakverse producten. Heerlijke maar vooral eerlijke gerechten. Benieuwd? Surf naar www.inequizine.be

“Dit project wordt mogelijk gemaakt door financiering van het Vlaams Cofinancieringsfonds en het Europees Sociaal Fonds” Meer info op www.maakwerkvanjezaak.be.

SYNTRA Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SYNTRA Limburg

Naar alle artikels
Artikel

Online vergaderen? Leer het hier met Microsoft Teams.

Nieuws

SYNTRA Limburg richt alle pijlen op online leren

In de huidige digitale wereld is online leren dé methode bij uitstek om cursisten van op een afstand te bereiken. Online leren is dan ook al langer een optie binnen verschillende SYNTRA-opleidingen. Door de recente maatregelen in kader van het coronavirus of COVID-19, zijn we genoodzaakt om een versnelling hoger te schakelen met onze online mogelijkheden. We zetten onze blik op oneindig en transformeren heel wat van onze praktijkgerichte opleidingen naar online lesactiviteiten. Geen simpele klus voor ons aangezien praktijk voorop staat, maar unieke situaties vragen om creatieve oplossingen.

Artikel

Het sportmanagement-event van het jaar: B-Sportunity

Sport is zoveel meer dan achter een bal aanhollen of op een fiets zitten. In de opleiding sport- en eventmanager ontdekken cursisten de boeiende cijfers, strategieën en organisaties achter populaire sporten.

Op 18 maart 2020 steken deze ijverige cursisten de handen uit de mouwen voor de vierde editie van B-Sportunity. Boeiende namen gaan met elkaar in gesprek over actuele topics uit de sportwereld.

Event

Docent en cursist schrijven samen boek over assertiviteit

Grenzen stellen: het is niet altijd makkelijk. Veel mensen hebben moeite om grenzen te stellen en laten zomaar over zich heen lopen. Het vergt een bepaalde mate van assertiviteit om voor jezelf op te komen en je grenzen openlijk te delen. In het kader van de opleiding Assertiviteit en Sociale Vaardigheden van SYNTRA Limburg schreven Tine Meus en Karen van den Broeck een boek over grenzen stellen. In ‘Een hek voor de buren. Met succes grenzen stellen’ beschrijven de auteurs veertien herkenbare situaties over grenzen stellen en voorzien ze de lezer met tips om er zelf mee aan de slag te gaan.

Tine en Karen stellen hun boek officieel voor op 24 oktober om 19 uur in Thor Park Genk. Inschrijven voor de boekvoorstelling kan via info@anasta.be. SYNTRA Limburg ondersteunt dit initiatief dat ontstaan is in de opleiding Assertiviteit en Sociale Vaardigheden.

Artikel

Foodlab specialist: Een culinaire opleiding op topniveau

Koken is wetenschap, relatief gezien

Als Einstein van koken hield, dan had hij misschien de formule Ei = MC² uitgewerkt.

De topchefs van vandaag hebben veel gemeen met deze bekende wetenschapper.  Chefs op topniveau gaan veel verder dan de ideale cuisson of het perfect dresseren van een bord. Koken op dit niveau is vaak pure wetenschap en die evolutie merken we bij SYNTRA ook. Om in te spelen op de huidige culinaire trends ontwikkelden SYNTRA West-Vlaanderen en SYNTRA Limburg samen een splinternieuwe opleiding: Foodlab specialist. Dit is de eerste erkende opleiding in Vlaanderen waar er met een foodlab wordt gewerkt.

Artikel

De top 10 grafische opleidingen van 2019-2020