Ergotherapeute Anke schoolt zich om tot interieurinrichter: “Mijn Panton chair verkocht ik op Stukken van Mensen”

1 maand 4 weken geleden

De Truiense Anke Gregoir (28) was nog klein wanneer haar opa Guillaume nog maar eens thuiskwam met een gammele stoel van de rommelmarkt. Haar opa, was niet alleen een bekend Zeppers dorpsfiguur maar ook een fervente hobby-antiquair. Toch werd Anke ergotherapeute en ging ze werken met mensen met dementie. Tot ze een aantal jaren geleden die roze vega-zetel van Jasper Morrison tegenkwam. Een opleiding als interieurinrichter bij SyntraPXL later maakt ze haar opwachting in Stukken van Mensen.

De 28-jarige Anke Grégoir is afkomstig uit het Truiense Zepperen maar verhuisde onlangs naar Mechelen. “Wat niet maakt, dat ik niet nog steeds een echte Limburgse blijf (lacht). Ik ben van opleiding ergotherapeut en heb mij later verdiept in ouderenzorg en dementie aan de Hogeschool PXL. Jarenlang werkte ik als referentiepersoon dementie binnen Triamant Haspengouw. Maar af en toe sta je stil over hoe je leven loopt en komt jouw bucketlist boven. Op die lijst stond bovenaan iets waardoor ik besloot het roer om te gooien.”

Opa Guillaume

“Van kleins af aan ging ik vaak naar mijn grootouders in Zepperen”, gaat Gregoir verder. “Mijn opa Guillaume Billen, een bekende dorpsfiguur in Zepperen was een fervente hobby-antiquair. Ik herinner mij nog goed, hoe oma hals over kop haar huis moest omgooien om plaats te maken voor een meubelstuk waar opa weeral mee thuiskwam. Dat vond ik als kind al razend interessant. Later heb ik via mijn toenmalige vriend kennis gemaakt met design. Hij was een ware kenner en liefhebber van high-end design. Hij nam mij mee naar internationale beurzen en kennissen in deze wereld. Al snel begon ik mijn eerste topstukken te kopen, waardoor ik nu wel een heel huis vol heb.”

Roze vega-zetel

“Een aantal jaren geleden, kocht ik mijn eerste stuk. Dit was een roze vega zetel van Jasper Morrison voor Artifort. Tijdens mijn verhuis naar Mechelen heb ik veel stukken verkocht. Vandaar ook mijn verkoop in Stukken van Mensen. Maar, mijn eerste Artifort heb ik niet kunnen loslaten. Intussen is de collectie terug goed aangevuld. Mijn verlangen om steeds topstukken op de kop te tikken is onuitputbaar. Vintage- en design stukken zoals een Eddie Harlis, Thonet chair s664 uit 1954 of een Phillipe Starck, costes chairs, uit 1984. Ik word er verliefd op. Opnieuw en opnieuw.”

Het programma ‘Stukken van Mensen’ kende ik niet. Toen iemand me ermee in contact bracht was ik wel onmiddellijk verkocht! Ik ben meteen alle vorige afleveringen gaan inhalen.

Stukken van Mensen

“Het programma ‘Stukken van Mensen’ kende ik niet. Toen iemand me ermee in contact bracht was ik wel onmiddellijk verkocht! Ik ben meteen alle vorige afleveringen gaan inhalen via Goplay. Het design dat er passeert, het scherpe onderhandelen over de prijs spraken me erg aan. Wanneer ik op zoek ga naar stoelen op allerlei plekken moet er uiteraard ook vaak onderhandeld worden over de prijs. Stiekem vind ik dat altijd heel erg leuk. Of ik er ook goed in ben laat ik over aan de kijker van Stukken van Mensen (lach). De opnames waren in september vorig jaar op een zonnige zomerse dag en ik had mijn zeldzaam stuk van de Deense ontwerper Verner Panton meegenomen: de Panton chair. Het is het laatste ontwerp van de bekende designer. De stoel dateert van 1997 en is een uit kunststof gevormd object. Kunststof stoelen zijn iets waar Panton voor bekend staat. De panton-chair is waarschijnlijk zijn bekendste ontwerp. Die zie je vaak terugkomen bij design interieurs en hebben ook al vaak deel uitgemaakt van mijn eigen collectie. Die laatste stoel is zeldzamer en minder bekend maar minstens even interessant. Wat ik ervoor kreeg, daarvoor moet je vanavond naar ‘Stukken van Mensen’ kijken.”

Wil je zelf interieurinrichter worden?

Van de woonkamer tot de keuken, in de opleiding 'Interieurinrichter' leer je alle ruimtes van de prachtigste designs voorzien. Iets voor jou? Neem dan snel een kijkje via de onderstaande knop.

Bekijk de opleiding

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
Hotel Mama
Artikel

Ligt jouw zoon of dochter languit in de zetel?

Event

Kleur en trends - het interieur van de toekomst

De juiste kleuren doen verkopen! Maar welke kleuren zijn in de toekomst populair?

De nieuwe opleiding “Kleur en trends, het interieur van de toekomst” geeft je alle kennis om een optimale kleurkeuze te maken.

Je leert de tips en tricks van Color Marketingbureau Box3 uit Wilrijk. Hun specialiteit is het voorspellen en combineren van kleuren.

Artikel

Stadsbrouwerij Brauw startte als pop-up maar is vandaag een blijver: “Pionieren zit de Genkenaar in het bloed”

Tijdens de opleiding Microbrouwerij van SyntraPXL leerden Joris Mentens (43) en Ward Strauwen (26) elkaar kennen en de professionele brouwersvonk sloeg over. Zo werd uiteindelijk hun eigen stadsbrouwerij in de Molenstraat geboren, waar ze hun eigen bieren zoals 'Keetje Trippel' produceren.

Artikel

Samen met je kind naar de les

Op 21 maart opent kinderopvang “ ’t Vliegertje” de deuren op de SyntraPXL-campus in Pelt. Dit inclusief kinderdagverblijf heeft specifiek aandacht voor eenoudergezinnen. Door de unieke locatie -letterlijk ín het opleidingscentrum- is het voor alleenstaande ouders voortaan makkelijker om een opleiding te volgen. Campusmanager Patrick De Locht is trots op deze verwezenlijking: “Als opleidingsinstelling nemen we onze maatschappelijke rol in Noord-Limburg op. We zien dit als een mogelijk kinderopvangmodel voor heel Vlaanderen.” Dit project is tot stand gekomen dankzij de steun van het Kinderarmoedefonds van de Koning Boudewijnstichting.

Artikel

Cursisten printen innovatieve drinkbekers voor Sint Oda

Simpelweg drinken uit een beker lijkt zo maar even de normaalste zaak ter wereld te zijn. Maar dat is het niet voor iedereen. Voor mensen met beperking is drinken te vaak een uitdaging. Daarom gingen de Hasseltse directeur Innovatie Leen Hulshagen (41) en collega Kim Scheepers (45) op zoek naar een oplossing. En die vonden ze bij de cursisten van SyntraPXL die via 3D-printing drinkbekers met neusuitsparing en tulprand maakten.

Artikel

De profvoetballer die extreme poetsman werd: “Lijkengeur ruikt heel anders dan een pas gemaaide grasmat”