Europese middelen voor begeleiding ontslagen medewerkers naar zelfstandig ondernemerschap

6 jaar geleden

Limburg wordt hard getroffen door collectieve ontslagen. SYNTRA Limburg wil deze werknemers begeleiden om als zelfstandige aan de slag te gaan nog voor ze werkloos worden. Het project ‘Maak werk van je zaak’ begeleidt werkzoekenden en werknemers in Vlaanderen die bedreigd zijn door een collectief ontslag en/of de sluiting van de onderneming.

Europese middelen voor begeleiding ontslagen medewerkers naar zelfstandig ondernemerschap

SYNTRA Limburg trekt de kar van dit project voor heel Vlaanderen. Directeur operations Chris Venken verduidelijkt: “Met de sluiting van onder meer Ford Genk wordt Limburg zwaar getroffen. De beschikbare Europese hulpmiddelen konden we oorspronkelijk enkel inzetten voor wie al echt werkzoekend was. Zonde voor werknemers met een ondernemersidee die getroffen worden door een sluiting of door een collectief ontslag. Daarom hebben we ervoor geijverd om, naast de bestaande groep werkzoekenden, ook deze nieuwe groep van getroffen werknemers te begeleiden naar zelfstandig ondernemerschap. Zo blijven ze op de arbeidsmarkt en kunnen ze al starten met de voorbereiding van hun eigen zaak terwijl ze nog aan het werk zijn.

Maak werk van je zaak

Met het project ‘Maak werk van je zaak’ slaan SYNTRA, VDAB en ESF de handen in elkaar om werkzoekenden die dromen van een eigen zaak een optimale start te geven. Deze samenwerking biedt deelnemers de kans om het noodzakelijke attest bedrijfsbeheer te halen, een businessplan op te stellen, aan ondernemerscompetenties te werken,… De deelnemers kunnen bovendien gratis gebruik maken van begeleiding door verschillende adviseurs en zo de drempels naar ondernemerschap stap voor stap wegwerken.

Wanneer nee ja wordt

Kaat is één van de 137 Limburgse werkzoekenden die op dit moment begeleid worden naar hun einddoel: een eigen, rendabele zaak. In september 2013 kreeg Kaat ontslag omwille van een reorganisatie. Met 20 dienstjaren op de teller heeft ze aan ervaring geen gebrek. Zij vertelt: “Jarenlang botste ik tegen veel nee’s. Bij de VDAB werd dit omgebogen naar een volmondige ja! Wat is nodig om je idee haalbaar te maken?, vroegen ze mij. Al snel bleek dat ondanks mijn 20 jaar professionele ervaring ik te weinig vaardigheden en competenties had om mijn zaak commercieel, economisch en financieel haalbaar te maken. Werk aan de winkel dus!”.

Na een positieve beoordeling van de plannen door de VDAB-consulent worden deze besproken met de startersadviseur van SYNTRA, Nathalie Vanhoonacker. In een persoonlijk gesprek wordt het ondernemersidee grondig geanalyseerd. Verfijnen staat hier centraal. Het businessplan wordt uitgespit en hervormd tot een haalbaar, realistisch doel. Deelnemers zorgen in die periode ook dat ze over een attest bedrijfsbeheer beschikken. Daarnaast worden andere vaardigheden en competenties aangeleerd of verder verfijnd. Hiervoor kan men gebruik maken van een ‘menukaart’ waar een opleidingsbudget van 500 euro tegenover staat. Deelnemers kiezen een opleiding en vullen op die manier eventuele leemtes op. De meest cruciale fase van het hele proces. Ook Kaat ondervond dit zo. “Initieel wou ik als zelfstandig administratief medewerker mijn zaak uitbouwen. Maar al snel bleek dat dit idee niet te commercialiseren was. Er was gewoon geen markt voor. Dan ben ik samen met de startersadviseur van SYNTRA gaan kijken naar mijn sterktes en mijn interesses. Zo groeide het idee om als congresverantwoordelijke het verschil te maken.”

Wil jij ook werk maken van je zaak? Wij helpen je verder.

“Dit project wordt mogelijk gemaakt door financiering van het Vlaams Cofinancieringsfonds en het Europees Sociaal Fonds”

SYNTRA Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SYNTRA Limburg

Naar alle artikels
Artikel

Online vergaderen? Leer het hier met Microsoft Teams.

Nieuws

SYNTRA Limburg richt alle pijlen op online leren

In de huidige digitale wereld is online leren dé methode bij uitstek om cursisten van op een afstand te bereiken. Online leren is dan ook al langer een optie binnen verschillende SYNTRA-opleidingen. Door de recente maatregelen in kader van het coronavirus of COVID-19, zijn we genoodzaakt om een versnelling hoger te schakelen met onze online mogelijkheden. We zetten onze blik op oneindig en transformeren heel wat van onze praktijkgerichte opleidingen naar online lesactiviteiten. Geen simpele klus voor ons aangezien praktijk voorop staat, maar unieke situaties vragen om creatieve oplossingen.

Artikel

Het sportmanagement-event van het jaar: B-Sportunity

Sport is zoveel meer dan achter een bal aanhollen of op een fiets zitten. In de opleiding sport- en eventmanager ontdekken cursisten de boeiende cijfers, strategieën en organisaties achter populaire sporten.

Op 18 maart 2020 steken deze ijverige cursisten de handen uit de mouwen voor de vierde editie van B-Sportunity. Boeiende namen gaan met elkaar in gesprek over actuele topics uit de sportwereld.

Event

Docent en cursist schrijven samen boek over assertiviteit

Grenzen stellen: het is niet altijd makkelijk. Veel mensen hebben moeite om grenzen te stellen en laten zomaar over zich heen lopen. Het vergt een bepaalde mate van assertiviteit om voor jezelf op te komen en je grenzen openlijk te delen. In het kader van de opleiding Assertiviteit en Sociale Vaardigheden van SYNTRA Limburg schreven Tine Meus en Karen van den Broeck een boek over grenzen stellen. In ‘Een hek voor de buren. Met succes grenzen stellen’ beschrijven de auteurs veertien herkenbare situaties over grenzen stellen en voorzien ze de lezer met tips om er zelf mee aan de slag te gaan.

Tine en Karen stellen hun boek officieel voor op 24 oktober om 19 uur in Thor Park Genk. Inschrijven voor de boekvoorstelling kan via info@anasta.be. SYNTRA Limburg ondersteunt dit initiatief dat ontstaan is in de opleiding Assertiviteit en Sociale Vaardigheden.

Artikel

Foodlab specialist: Een culinaire opleiding op topniveau

Koken is wetenschap, relatief gezien

Als Einstein van koken hield, dan had hij misschien de formule Ei = MC² uitgewerkt.

De topchefs van vandaag hebben veel gemeen met deze bekende wetenschapper.  Chefs op topniveau gaan veel verder dan de ideale cuisson of het perfect dresseren van een bord. Koken op dit niveau is vaak pure wetenschap en die evolutie merken we bij SYNTRA ook. Om in te spelen op de huidige culinaire trends ontwikkelden SYNTRA West-Vlaanderen en SYNTRA Limburg samen een splinternieuwe opleiding: Foodlab specialist. Dit is de eerste erkende opleiding in Vlaanderen waar er met een foodlab wordt gewerkt.

Artikel

De top 10 grafische opleidingen van 2019-2020