Extra injectie voor game-industrie dankzij de ‘Tax shelter’

1 jaar 8 maanden geleden

Niet enkel de Limburgse producenten van games, maar ook de verschillende opleidingsinstellingen die profielen voor deze nieuwe sector afleveren, kijken halsreikend uit naar de uitbreiding van de zogenaamde tax shelter van de film- naar de game-industrie. “Als dat teweegbrengt voor de game-industrie, wat het heeft opgeleverd voor de Belgische filmindustrie, dan mogen we onze borst natmaken”, zegt business developer Ludo Guisson van Syntra Limburg.

Game developer

De game-industrie in Limburg is nog volop in ontwikkeling. Firewolf Studios in Hasselt en LuGus Studios in Genk zijn de twee meest bekende namen in de nog jonge industrie. Maar de verwachtingen zijn nog hoger gespannen nu er enkele weken geleden binnen de commissie Financiën een wetsvoorstel is goedgekeurd dat de zogenaamde tax shelter uitbreidt van de Belgische film- en tv-industrie naar de game-industrie. Eerder werd het voordeel al uitgebreid naar theater-, musical- en dansproducties. Straks komt ook de game-industrie erbij. Wie investeert in games die in België worden geproduceerd, zal straks minstens een deel van zijn investering kunnen aftrekken van de belastingen. Onder meer de successfilm Girl genoot van de tax shelter voor filmproducties.

“Onze beste studenten moeten nu vaak in het buitenland aan de slag” Ludo Guisson, business developer Syntra Limburg

Bij Syntra Limburg, meer bepaald in de nagelnieuwe T2-campus op Thor Park in Genk, worden nu al verschillende dagopleidingen aangeboden die inzetbaar zijn voor de gamesector. In totaal telt SYNTRA Limburg er een 70-tal studenten die een professionele opleiding in deze richting volgen. “Want een game is veel meer dan een spelletje”, zegt business developer Ludo Guisson van de afdeling informatica, grafische en audiovisuele technieken van SYNTRA. “Bij het ontwikkelen en produceren van een game komen er verschillende competenties samen: development, design, grafische vormgeving, software, soundproducing, virtual reality, 3D-art, enzovoort.

De studenten die wij afleveren leren de stiel van professionals uit de sector zelf. Nog vooraleer ze afstuderen vullen ze eigenlijk een knelpuntberoep in”, zegt Guisson. “Als de tax shelter dezelfde boost gaat geven aan de Belgische game-industrie als aan de film- en tv-wereld, dan mogen we onze borst natmaken”, stelt hij. “Er zullen meer gameproducenten ontstaan, en zich meer grote gamebedrijven in ons land gaan vestigen, waar onze studenten aan de slag zullen kunnen. Nu moeten wij met lede ogen aanzien hoe onze beste studenten vaak naar het buitenland moeten trekken.”

 

Met de tax shelter verwachten we een boost voor de gamingsector. Grijp dus dit jaar jouw kans nog en schrijf in voor een van onze game-opleidingen!

 

bron: HBVL

SYNTRA Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SYNTRA Limburg

Naar alle artikels
Artikel

De top 10 grafische opleidingen van 2019-2020

Artikel

Ligt jouw zoon of dochter languit in de zetel?

Wist je dat een kwart van de studenten zijn studies stopzet in het eerste of tweede jaar van de studies? Nog sterker: amper 1 op 3 van de hogeschoolstudenten behaalt zijn diploma binnen de voorziene studietijd. Het gevolg is dat elk jaar opnieuw duizenden ouders kopzorgen hebben over deze (toch wel) dure tijdverspilling bij zoon- of dochterlief.

De grote vraag is meestal: WAT NU? 

Klinkt bovenstaand scenario jou bekend in de oren? Bij SYNTRA Limburg hebben we in 2019 een uitgebreid studieaanbod voor jongeren. Behaal een diploma op 1 jaar in één van onze 16 studierichtingen. Wij stomen je klaar voor de arbeidsmarkt door praktische kennis voorrang te geven op theorie.

Event

Pitch fight III: de technisch tekenaars laten zien wat ze kunnen

Op woensdag 27 juni 2018 stellen de cursisten Digitaal Technisch Tekenaar hun projecten voor, een uitgelezen kans om talent te spotten en binnen te halen. Ben je op zoek naar een gemotiveerde starter voor jouw bedrijf? Kom dan jouw witte raaf zoeken op de 3de editie van de Pitch Fight. Ben je cursist, ex-cursist, docent of zelf geïnteresseerd in een opleiding digitaal technisch tekenaar? Dan ben je uiteraard ook meer dan welkom op dit event.

Onze Digitaal Technisch Tekenaars zijn bouwkundige genieën. Bouwaanvragen, 2D tekenwerk , 3D tekenwerk en visualisaties behoren tot hun skills.

Wil jij erbij zijn? Schrijf dan  hier  in.

Event

Virtual Reality show @ Kinepolis

Virtual Reality show @ Kinepolis 15, 17 en 19 september

Heb jij een passie voor games, animatiefilms en special effects? 
Is virtual reality nog onbekend terrein voor jou?

Nieuws

Een opleiding leidt tot professioneel succes

Duizenden Limburgers kiezen elk jaar voor een praktijkgerichte opleiding bij SYNTRA Limburg. Meer dan 3000 cursisten beëindigden in juni 2016 een opleiding die langer duurt dan een half jaar. Het gaat over meer dan 250 opleidingen in zowat elke denkbare sector. SYNTRA heeft voor het eerst in kaart gebracht wie deze mensen zijn en wat het volgen van een opleiding nu precies oplevert. Afgevaardigd bestuurder van SYNTRA Limburg Dirk Vanstipelen ziet in de meetresultaten dat de Limburger beloond wordt voor zijn werkkracht en doorzettingsvermogen: ”Mensen investeren bij ons tijd en geld om vooruit te geraken in het leven. Samen met SYNTRA Limburg slagen zij daar ook in. Dat is iets om trots op te zijn!”

technische opleidingen
Artikel

7 technische opleidingen om snel aan werk te geraken