Gaming, een booming sector

6 jaar 3 maanden geleden

Een booming sector. Zo kan je de sector rond gaminganimatie3Dspecial effects en sound design zeker noemen.“Mensen die de opleiding doorlopen, zijn klaar voor een mooie toekomst,” zegt ook Wim Tilkin, die op de SYNTRA-campus in Hasselt mee aan de basis stond van de opleiding gamedesign. Een van hun nieuwe projecten is het ontwerpen van een microsafari, waardoor kinderen de wereld van insecten leren ontdekken, via hun iPad.

“Sinds 2010 hebben we op SYNTRA onze eigen afdeling voor game-ontwikkelaars waardoor we zeer specifieke opleidingen kunnen aanbieden. “We zorgen er voor dat deze opleidingen een lage drempel hebben, met een praktische inslag. Onze studenten kunnen in de praktijkvakken echt meewerken aan projecten. Zo is er bijvoorbeeld de microsafari die we uitdenken in samenwerking met bezoekerscentrum De Lieteberg in Zutendaal, waarvoor de studenten pas de eerste ‘concept art’ hebben ontwikkeld. De bedoeling van de microsafari is educatief: jongeren in de wereld van insecten te laten stappen, aan de hand van hun iPad.

“De microsafari is een project op maat van de dagelijkse realiteit: kinderen lezen steeds minder een boek maar nemen de tablet vast, magazines en kranten gaan digitaal, overal zie je apps, filmpjes, spelletjes. “Dat noemt men de gamification van onze samenleving. Ernstige games krijgen meer toepassingen in onze leefwereld”, zegt Wim. SYNTRA merkt daardoor natuurlijk een steeds bredere interesse voor de opleiding. “Onze studenten zijn meestal tussen 18 en 25 jaar. Dat kunnen jongeren zijn die van de middelbare school komen maar ook bachelors of masters die een korte, krachtige opleiding zoeken.

Maar we zien ook mensen die een andere wending willen geven aan hun carrière. De studenten komen tegenwoordig uit heel Vlaanderen,” aldus Wim die zelf ook met beide benen in de praktijk staat als zelfstandig animator/illustrator. Zo heeft hij net meegewerkt aan de 3D langespeelfilm Het magische kristal en maakte hij de generiek voor het één-programma Het Perfecte Koppel (in samenwerking met Pix It). Dit jaar werkt hij aan de trailer voor Bo’s Bazaar van Vivifilm, een handgetekende productie.

SYNTRA Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SYNTRA Limburg

Naar alle artikels
Game developer
Artikel

Extra injectie voor game-industrie dankzij de ‘Tax shelter’

Event

Virtual Reality show @ Kinepolis

Virtual Reality show @ Kinepolis 15, 17 en 19 september

Heb jij een passie voor games, animatiefilms en special effects? 
Is virtual reality nog onbekend terrein voor jou?

Nieuws

Een opleiding leidt tot professioneel succes

Duizenden Limburgers kiezen elk jaar voor een praktijkgerichte opleiding bij SYNTRA Limburg. Meer dan 3000 cursisten beëindigden in juni 2016 een opleiding die langer duurt dan een half jaar. Het gaat over meer dan 250 opleidingen in zowat elke denkbare sector. SYNTRA heeft voor het eerst in kaart gebracht wie deze mensen zijn en wat het volgen van een opleiding nu precies oplevert. Afgevaardigd bestuurder van SYNTRA Limburg Dirk Vanstipelen ziet in de meetresultaten dat de Limburger beloond wordt voor zijn werkkracht en doorzettingsvermogen: ”Mensen investeren bij ons tijd en geld om vooruit te geraken in het leven. Samen met SYNTRA Limburg slagen zij daar ook in. Dat is iets om trots op te zijn!”

Event

SYNTRA Show-off (game- en animatieopleidingen)

Vrijdag 21 juni hebben we de SYNTRA Show-off in campus Hasselt. Om 19u00 en 20u30 tonen onze cursisten van alle gaming en animatieopleidingen hun werken.

Artikel

Duaal leren online: kan het de jongeren smaken?

Onze jongeren van duaal leren en de leertijd hebben de afgelopen maanden niet stil gezeten. Net zoals in onze andere opleidingen, werkten ook zij met een online aanbod. Duaal leren staat gelijk aan kwaliteitsvolle praktijkervaring, een vergoeding, een diploma én een job. Een heel mooi model dus voor jongeren die hun kwaliteiten volwaardig willen inzetten in de zoektocht naar een gepaste job. Hoog tijd om de jongeren te bevragen over hun ervaring.

Oproep getuigenissen
Artikel

Oproep: SYNTRA zoekt (ex-)cursisten met een verhaal!