Ingenieur Yves Willems is docent lingerie- en korsettenmaker

5 jaar 10 maanden geleden

HASSELT - SYNTRA Hasselt heeft al een stevige ervaring opgebouwd met de opleiding Lingerie- en Korsettenmaker. Naast deze opleiding met de klemtoon op het functionele aspect start in september de nieuwe opleiding met de focus op modieuze designs: ontwerper lingerie en korsetterie.

Docent Yves Willems is ingenieur bouwkunde. Die vorming heeft vele raakpunten met het ontwerpen van lingerie: “In beide gevallen gaat het om materiaalkennis en de eigenschappen van materialen en ook om het omzetten van een concept op papier in een tastbaar stuk.”

De opleiding ‘lingerie- en korsettenmaker’ loopt over twee jaren met één avond les per week. Yves Willems: “In een theoretisch gedeelte bekijken we de kwaliteiten ondergoed in het algemeen. Dat gebeurt van onder naar boven. Eerst komen slips aan de beurt, daarna bh’s om aanverwante kledingstukken als korsetten en badmode niet te vergeten. Van die theoretische achtergrond stappen we over naar de praktijk: het ontwerpen van een basispatroon van die kledingstukken. We bekijken hoe de onderdelen ervan worden gemaakt en hoe ze aan elkaar worden gestikt.

Daarna volgt het echte werk: het ontwerpen van een kledingstuk voor een echte persoon. Daarbij fungeren de deelnemers aan de opleiding als ‘model’. De opdracht begint bij het nauwkeurig nemen van de maten. Die gegevens worden in een patroon gegoten en dan komt het erop aan om van dat patroon een echt kledingstuk te maken.

Voor de praktijk werken we niet met vaste duo’s. Integendeel, we waken erover dat iedereen voor iedereen gaat ontwerpen. Zo merken de deelnemers dat elke persoon in figuur verschilt. Lingerie is een bijzondere vorm van kleding. Door de aard van de kledingstukken blijft er niet veel speelruimte voor het stikwerk. De uitdaging ligt dan ook in het haarfijn tot op pakweg een millimeter van de rand te kunnen stikken. Een externe stage hoeft niet, omdat het praktijkluik op zich al uitgebreid genoeg is. In de opleiding tot nu toe bekeken we lingerie louter functioneel. In september start een nieuwe opleiding met de focus op het esthetische en het design van lingerie. Daarin ligt de uitdaging in het werken met kleuren, motieven, materialen en andere decoratieve elementen.”

Bekijk de opleiding ‘lingerie- en korsettenmaker’

SYNTRA Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SYNTRA Limburg

Naar alle artikels
Artikel

Instant succes: 10 tips voor het starten van een online fashionshop

Event

Mode-expo

Onze docenten en cursisten van de modeopleidingen hebben de handen uit de mouwen gestoken om een volledig nieuw concept op poten te zetten voor onze Modehappening.

Nieuws

JBC wil elke medewerker laten groeien

Modebedrijf JBC uit Houthalen werkte al verschillende keren samen met SYNTRA. Deze keer koos het voor een opleidingsaanbod op maat, specifiek ontworpen volgens de behoeften van JBC.

Nieuws

Bouwkundig ingenieur ontwerpt perfecte beha

Vaak vallen vrouwen met een kleine of juist heel grote behamaat uit de boot. Onze docent (opleiding lingerie-korsettenmaker) Yves Willems helpt deze vrouwen uit de nood. Op vraag van het UZ Gasthuisberg ontwierpen bouwkundig ingenieur Yves Willems en zijn vrouw Petra een hele reeks nieuwe behamaten.

Een 20-tal nieuwe maten kwamen tot stand door analyse van de borstafmetingen van duizenden vrouwen. Yves en Petra kregen hierbij hulp van het innovatiecentrum, IWT en KULeuven.

Technisch zijn de beha's een groot succes. Ze verminderen de belasting van nek en schouders met maar liefst 70%. De commercialisatie was echter een heel ander paar mouwen. Traditionele lingeriewinkels willen het product niet verkopen omdat de winstmarges te klein zijn.

Gelukkig biedt het internet een oplossing en kunnen de klanten rechtstreeks bij Yves en Petra terecht op hun webwinkel.

Nieuws

Docente textielontwerper creëert wereldwijd collector's item

Docente Sofie Hermans (textielontwerper) pakt uit met babydraagdoeken voor Fashionista's. Sofie zorgt voor de dessins en Anna van den Bogert voor de ontwikkeling. Samen verkopen ze de geweven doeken via een online veiling.

Nieuws

Groot tekort aan schoenmakers