Italiaanse meester-bakker onhult pizzageheimen

1 jaar 8 maanden geleden

Eerst prikkelt de geur van mediterraanse kruiden en gesmolten kaas de smaakpapillen. Het water loopt in de mond… Dan de krakende, krokante korst als inleiding op de smaaksensatie van hartige, stomende tomatensaus. Tijdens het kauwen slurp je slierten smeuïge kaas op en geniet je intens van een mond vol Italië… Wie houdt niet van pizza???

pizza

Docent Aroldo Iacomelli is in elk geval gepassioneerd door de Italiaanse 'pizza classica'. Hij heeft de liefde voor culinair Italië naar goeie traditie van thuis uit meegekregen: “Mijn ‘nonna’ maakte altijd traditionele gerechten klaar. Elke maaltijd opnieuw werden we thuis verwend tot het bijna overdreven was. Het opgeblazen gevoel na het ‘overeten’ kregen we er gratis en voor niks bij!”

De perfecte pizza

Aroldo heeft jaren geleden zelf een pizzabakkersopleiding gekregen in Italië. Als restauranthouder en geschoold pizzaiolo kent hij ondertussen het geheim van een authentieke, klassieke pizza: ”Na het eten van een pizza, moet ge nog ene willen en kunnen opeten. Een pizza classica moet licht verteerbaar zijn.”

Het bakken van pizza is vakmanschap gecombineerd met ervaring en wetenschap. Echt goeie pizza is zeldzaam volgens Aroldo:”Eigenlijk is pizzabakker een knelpuntberoep. Ik heb in Italië ontdekt dat als je een consistente smaak wil, je zelfs met het weer rekening moet houden!” Temperatuur en luchtvochtigheid hebben invloed op het rijsproces en de pizzasmaak. “

Pizza-grootmeester

De restauranthouder uit Meeuwen heeft alles geleerd van internationaal pizzameester Massimo Quondamatteo. “Ik heb ‘Mamo’ overtuigd om naar België te komen. Wilt ge de beste zijn? Dan moogt ge nie tevreden zijn met ‘goed’. Ik heb daarom meteen dé grootmeester naar SYNTRA gehaald!”

Eigenlijk is pizzabakker een knelpuntberoep

Massimo Quondamatteo heeft in Italië een eigen pizzaschool en reist ondertussen heel Europa af om de kunst van het pizzabakken te onderwijzen en eigenaars van pizzeria’s te assisteren bij het uitbouwen van hun zaak. “Mamo en ik hebben samen een uniek recept samengesteld voor mijn eigen zaak Il Destino in Meeuwen. Dat garandeert me een constante kwaliteit.” Deze passie voor het vak heeft ondertussen al zijn vruchten afgeworpen. In 2013 is de pizzabakker van Il Destino verkozen als ‘beste pizzaiolo van België’.

Het is duidelijk: pizzabakker is een onderschat beroep. In de praktische opleiding pizzaiolo leer je in één intensieve week professioneel pizza's bakken volgens de regels van de kunst. Pizzaiolo Massimo Quondamatteo komt speciaal uit Italië overgevlogen om de geheimen van de echte Italiaanse pizza te onthullen.

Pizzaweetjes uit de mond van Aroldo Iacomelli
Bij hoge luchtvochtigheid reageert bloem anders. Dat beïnvloedt de smaak.
Denk eraan om een fractie minder gist te gebruiken bij warm weer. Gist is dan immers actiever.
Verdeel de saus gelijkmatig. Dat is belangrijk voor het goed bakken van de bodem.
Voor een pizza classico respecteer je een sausvrije rand van 1,5 cm. Dan krijg je een krokante, gelijkmatige korst.
Leg niet teveel verschilende ingrediënten op een pizza. Het gaat om de smaak en de verteerbaarheid.
De standaard Italiaanse pizza is de classica. Die is dun en krokant over de gehele bodem.
Elke streek in Italië heeft zijn eigen pizzavariant; een pizza Napoletana heeft bijvoorbeeld een dikkere, slappe bodem.
Pizza calzone betekent letterlijk ‘pizza broekspijp’
Pizza Hawaï is de meest verkochte pizza in West-Europa. Behalve in Italië zelf.
Pizza Hawaï is ‘ontwikkeld’ in Nederland.
36 procent van de Amerikanen ziet pizza als het ultieme ontbijt
Vrouwen bestellen twee keer vaker een pizza met groenten dan mannen zouden doen

SYNTRA Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SYNTRA Limburg

Naar alle artikels
Nieuws

Een opleiding leidt tot professioneel succes

Nieuws

Duale ondernemerschapstrajecten van SYNTRA onder de loep op woensdag 28 juni

Het afgelopen cursusjaar heeft het SYNTRA-netwerk over heel Vlaanderen 5 verschillende duale ondernemerschapstrajecten georganiseerd. De beoogde doelgroep zijn jongvolwassenen (18+) met professionele intenties en met affiniteit voor het ondernemerschap.

Artikel

Top 10 van weetjes over Tequila

We drinken het allemaal graag, maar wat weet je eigenlijk echt over Tequila? Hier de top 10 van weetjes over Tequila. Ideaal om je klanten te imponeren.

 

Nieuws

De kracht van mocktails

Dave Aertgeerts, docent Mixology bij SYNTRA Limburg licht de kunst van mocktails, de alcoholvrije cocktail, toe. Het is namelijk niet zo dat mensen die geen alcohol drinken altijd zin hebben in water of frisdrank, zeker wanneer de persoon voor hen geniet van een smakelijke cocktail.

Nieuws

Guus Coppens (oud-leerjongere) en zijn kompaan Dries winnen "Mijn Popuprestaurant"!

Gisterenavond (04/06) kon je oud-leerjongere Guus Coppens zien strijden voor de eerste plaats in de finale van het VTM-programma 'Mijn Pop-uprestaurant'! Met flair wist het duo Guus (27) en Dries (34) de jury te overtuigen en de eerste plaats naar Limburg te halen.

opleidingen die je (klanten) doen watertanden
Artikel

10 opleidingen die je (klanten) doen watertanden!