Peter Donders geeft les in de nieuwe opleiding meubeldesigner

6 jaar geleden

In september 2012 start op SYNTRA – campus in Hasselt de nieuwe opleiding meubeldesigner. Peter Donders, internationaal genoemd om zijn driedimensionale ontwerptechnieken, zal lesgeven aan cursisten. “Als het concept aanslaat, volgt waarschijnlijk een uitbreiding naar andere SYNTRA- campussen.”

De 46 jarige Donders, die meubels maakt voor zijn eigen collectie en andere bedrijven, ontwierp op C- Stone in 2010.

De twee meubels wegen slechts een paar kilo en kunnen toch makkelijk het gewicht van een volwassenen dragen. Door de unieke productiemethode is het mogelijk identieke versies van een ontwerp te maken. De exclusieve carbon – objecten gaan de wereld rond en waren onder meer te bezichtigen in Moskou, London, Portland, Parijs en München.

“Het lijkt alsof alles met de hand is gemaakt, maar dat is niet het geval. Omdat carbonfibers volgens vooraf bepaalde patronen worden gewikkeld, kan ik ontwerpen dupliceren”, zegt Donders.

Schetsen

“Tijdens het eerste cursusjaar krijg je één keer per week een les van vier uur. Daarin vestig ik de aandacht op het inzicht en technische aspect van het design. Cursisten leren schetsen met potlood en papier, maar ook 3D- ontwerpen uitwerken. Alles wordt gedaan met het oog op productie. Tijdens het tweede jaar volgt de vervolmaking en werken we meer praktijkgericht. Ik zal niet beweren dat iedereen op het einde van de opleiding klaar is om als designer aan de slag te gaan, maar de opleiding is op het gebied van productietechnische ontwerpen alleszins een springplank.”

SYNTRA Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SYNTRA Limburg

Naar alle artikels
Artikel

Online vergaderen? Leer het hier met Microsoft Teams.

Nieuws

SYNTRA Limburg richt alle pijlen op online leren

In de huidige digitale wereld is online leren dé methode bij uitstek om cursisten van op een afstand te bereiken. Online leren is dan ook al langer een optie binnen verschillende SYNTRA-opleidingen. Door de recente maatregelen in kader van het coronavirus of COVID-19, zijn we genoodzaakt om een versnelling hoger te schakelen met onze online mogelijkheden. We zetten onze blik op oneindig en transformeren heel wat van onze praktijkgerichte opleidingen naar online lesactiviteiten. Geen simpele klus voor ons aangezien praktijk voorop staat, maar unieke situaties vragen om creatieve oplossingen.

Artikel

Het sportmanagement-event van het jaar: B-Sportunity

Sport is zoveel meer dan achter een bal aanhollen of op een fiets zitten. In de opleiding sport- en eventmanager ontdekken cursisten de boeiende cijfers, strategieën en organisaties achter populaire sporten.

Op 18 maart 2020 steken deze ijverige cursisten de handen uit de mouwen voor de vierde editie van B-Sportunity. Boeiende namen gaan met elkaar in gesprek over actuele topics uit de sportwereld.

Event

Docent en cursist schrijven samen boek over assertiviteit

Grenzen stellen: het is niet altijd makkelijk. Veel mensen hebben moeite om grenzen te stellen en laten zomaar over zich heen lopen. Het vergt een bepaalde mate van assertiviteit om voor jezelf op te komen en je grenzen openlijk te delen. In het kader van de opleiding Assertiviteit en Sociale Vaardigheden van SYNTRA Limburg schreven Tine Meus en Karen van den Broeck een boek over grenzen stellen. In ‘Een hek voor de buren. Met succes grenzen stellen’ beschrijven de auteurs veertien herkenbare situaties over grenzen stellen en voorzien ze de lezer met tips om er zelf mee aan de slag te gaan.

Tine en Karen stellen hun boek officieel voor op 24 oktober om 19 uur in Thor Park Genk. Inschrijven voor de boekvoorstelling kan via info@anasta.be. SYNTRA Limburg ondersteunt dit initiatief dat ontstaan is in de opleiding Assertiviteit en Sociale Vaardigheden.

Artikel

Foodlab specialist: Een culinaire opleiding op topniveau

Koken is wetenschap, relatief gezien

Als Einstein van koken hield, dan had hij misschien de formule Ei = MC² uitgewerkt.

De topchefs van vandaag hebben veel gemeen met deze bekende wetenschapper.  Chefs op topniveau gaan veel verder dan de ideale cuisson of het perfect dresseren van een bord. Koken op dit niveau is vaak pure wetenschap en die evolutie merken we bij SYNTRA ook. Om in te spelen op de huidige culinaire trends ontwikkelden SYNTRA West-Vlaanderen en SYNTRA Limburg samen een splinternieuwe opleiding: Foodlab specialist. Dit is de eerste erkende opleiding in Vlaanderen waar er met een foodlab wordt gewerkt.

Artikel

De top 10 grafische opleidingen van 2019-2020