Samen met je kind naar de les

1 maand 4 weken geleden

Op 21 maart opent kinderopvang “ ’t Vliegertje” de deuren op de SyntraPXL-campus in Pelt. Dit inclusief kinderdagverblijf heeft specifiek aandacht voor eenoudergezinnen. Door de unieke locatie -letterlijk ín het opleidingscentrum- is het voor alleenstaande ouders voortaan makkelijker om een opleiding te volgen. Campusmanager Patrick De Locht is trots op deze verwezenlijking: “Als opleidingsinstelling nemen we onze maatschappelijke rol in Noord-Limburg op. We zien dit als een mogelijk kinderopvangmodel voor heel Vlaanderen.” Dit project is tot stand gekomen dankzij de steun van het Kinderarmoedefonds van de Koning Boudewijnstichting.

Een kind mag geen belemmering zijn

Al vele jaren ervaart men in Noord-Limburg een gebrek aan betaalbare, flexibele en occasionele kinderopvang. “Zeker voor alleenstaande ouders die instromen in een traject naar opleiding en werk is dit een enorme drempel”, zegt Kristien Kerkhofs, directeur van Welzijnsregio. “Al jarenlang signaleren onze OCMW’s en dienst Werk en Maatschappelijke Integratie dit probleem, maar ook vanuit de netwerk- en opleidingspartners komt hetzelfde signaal.” Kinderopvang ’t Vliegertje neemt deze drempel weg en wil een krachtige hefboom zijn die eenoudergezinnen uit de armoede helpt geraken. Deze opvangplek focust zich specifiek op kansengroepen, maar uiteraard is iedereen welkom. Het lijkt erop dat dit initiatief een schot in de roos is, want op de eerste dag is het al meteen ‘full house’ in de opvang.

Eerste stap

Met steun van het Kinderarmoedefonds zet SyntraPXL met ’t Vliegertje een eerste stap naar een groter project. Samen met projectpartners Welzijnsregio Noord-Limburg en Gezinsbond, ziet Patrick de Locht ook het ruimer kader: ”Wij pionieren hier met een proefproject. We zijn uiteraard verheugd voor de kansen die we op korte termijn kunnen creëren, maar we zien het groter. We zouden leerdrempels moeten kunnen wegnemen in heel Vlaanderen. Daar willen we mee helpen. Er komt gericht onderzoek tijdens dit specifieke project, met inzet op materiële ondersteuning en netwerkversterking voor eenoudergezinnen. Een uitbreiding van dit project over heel Vlaanderen is een droom.”

 

Niet enkel voor opleiding

Het is geen verplichting om een opleiding te volgen om gebruik te kunnen maken van opvang, gesteund door dit project. Noël Slangen, voorzitter van het Kinderarmoedefonds: ”Ook beroep doen op de kinderoppasdienst (occasionele opvang aan huis) om bijvoorbeeld te gaan solliciteren, is perfect mogelijk. We weten dat armoede de oorzaak is van ongelijkheid in gezondheid en een belemmering voor de toekomstkansen van kinderen. De periode van 0 tot en met 3 jaar is bepalend voor de emotionele ontwikkeling van een kind. Dankzij initiatieven zoals dit kunnen kinderen met gelijke kansen hun leven starten.“

Wil je zelf kinderen opvangen?

Heb je na het lezen van dit artikel zelf interesse in een job in de kinderopvang? Check dan zeker onze opleiding 'Kinderbegeleider baby's en peuters'.

Bekijk hier de opleiding

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
syntrapxl-interieur-inrichter-anke-gregoir
Artikel

Ergotherapeute Anke schoolt zich om tot interieurinrichter: “Mijn Panton chair verkocht ik op Stukken van Mensen”

Artikel

Stadsbrouwerij Brauw startte als pop-up maar is vandaag een blijver: “Pionieren zit de Genkenaar in het bloed”

Tijdens de opleiding Microbrouwerij van SyntraPXL leerden Joris Mentens (43) en Ward Strauwen (26) elkaar kennen en de professionele brouwersvonk sloeg over. Zo werd uiteindelijk hun eigen stadsbrouwerij in de Molenstraat geboren, waar ze hun eigen bieren zoals 'Keetje Trippel' produceren.

Artikel

Cursisten printen innovatieve drinkbekers voor Sint Oda

Simpelweg drinken uit een beker lijkt zo maar even de normaalste zaak ter wereld te zijn. Maar dat is het niet voor iedereen. Voor mensen met beperking is drinken te vaak een uitdaging. Daarom gingen de Hasseltse directeur Innovatie Leen Hulshagen (41) en collega Kim Scheepers (45) op zoek naar een oplossing. En die vonden ze bij de cursisten van SyntraPXL die via 3D-printing drinkbekers met neusuitsparing en tulprand maakten.

Artikel

De profvoetballer die extreme poetsman werd: “Lijkengeur ruikt heel anders dan een pas gemaaide grasmat”

Tien jaar geleden werd Hasselaar Timothy Durwael (29) nog landskampioen met Racing Genk aan de zijde van Kevin De Bruyne en Thibaut Courtois. Vandaag poetst de voormalige rechtsback de lijkgeur weg na een overlijden.

Artikel

Steeds meer starters in Limburg: “Iets meer dan de helft zet idee ook om in onderneming”

Uit een analyse van Voka Limburg in januari van dit jaar blijkt dat de Limburgse starters blijven groeien. Met 9.491 nieuwe bedrijven in 2021 doet Limburg het een procentje beter dan in 2020. Ten opzichte van 2015 is dit een stijging van maar liefst 47%. Starteradviseurs Nico Dewil en Kevin Vermijl van SyntraPXL zien de mensen achter de cijfers. Samen begeleiden Nico en Kevin jaarlijks meer dan 200 Limburgse kandidaat-ondernemers. “Iets meer dan de helft start ook effectief op, de andere helft haakt af. Zeer vaak omwille van fiscale en sociale regelgeving. Hier en daar blijken de plannen ook niet helemaal realistisch.”

Artikel

Ontdek de wensboom op campus Pelt