Samen met je kind naar de les

10 maanden geleden

Op 21 maart opent kinderopvang “ ’t Vliegertje” de deuren op de SyntraPXL-campus in Pelt. Dit inclusief kinderdagverblijf heeft specifiek aandacht voor eenoudergezinnen. Door de unieke locatie -letterlijk ín het opleidingscentrum- is het voor alleenstaande ouders voortaan makkelijker om een opleiding te volgen. Campusmanager Patrick De Locht is trots op deze verwezenlijking: “Als opleidingsinstelling nemen we onze maatschappelijke rol in Noord-Limburg op. We zien dit als een mogelijk kinderopvangmodel voor heel Vlaanderen.” Dit project is tot stand gekomen dankzij de steun van het Kinderarmoedefonds van de Koning Boudewijnstichting.

Een kind mag geen belemmering zijn

Al vele jaren ervaart men in Noord-Limburg een gebrek aan betaalbare, flexibele en occasionele kinderopvang. “Zeker voor alleenstaande ouders die instromen in een traject naar opleiding en werk is dit een enorme drempel”, zegt Kristien Kerkhofs, directeur van Welzijnsregio. “Al jarenlang signaleren onze OCMW’s en dienst Werk en Maatschappelijke Integratie dit probleem, maar ook vanuit de netwerk- en opleidingspartners komt hetzelfde signaal.” Kinderopvang ’t Vliegertje neemt deze drempel weg en wil een krachtige hefboom zijn die eenoudergezinnen uit de armoede helpt geraken. Deze opvangplek focust zich specifiek op kansengroepen, maar uiteraard is iedereen welkom. Het lijkt erop dat dit initiatief een schot in de roos is, want op de eerste dag is het al meteen ‘full house’ in de opvang.

Eerste stap

Met steun van het Kinderarmoedefonds zet SyntraPXL met ’t Vliegertje een eerste stap naar een groter project. Samen met projectpartners Welzijnsregio Noord-Limburg en Gezinsbond, ziet Patrick de Locht ook het ruimer kader: ”Wij pionieren hier met een proefproject. We zijn uiteraard verheugd voor de kansen die we op korte termijn kunnen creëren, maar we zien het groter. We zouden leerdrempels moeten kunnen wegnemen in heel Vlaanderen. Daar willen we mee helpen. Er komt gericht onderzoek tijdens dit specifieke project, met inzet op materiële ondersteuning en netwerkversterking voor eenoudergezinnen. Een uitbreiding van dit project over heel Vlaanderen is een droom.”

 

Niet enkel voor opleiding

Het is geen verplichting om een opleiding te volgen om gebruik te kunnen maken van opvang, gesteund door dit project. Noël Slangen, voorzitter van het Kinderarmoedefonds: ”Ook beroep doen op de kinderoppasdienst (occasionele opvang aan huis) om bijvoorbeeld te gaan solliciteren, is perfect mogelijk. We weten dat armoede de oorzaak is van ongelijkheid in gezondheid en een belemmering voor de toekomstkansen van kinderen. De periode van 0 tot en met 3 jaar is bepalend voor de emotionele ontwikkeling van een kind. Dankzij initiatieven zoals dit kunnen kinderen met gelijke kansen hun leven starten.“

Wil je zelf kinderen opvangen?

Heb je na het lezen van dit artikel zelf interesse in een job in de kinderopvang? Check dan zeker onze opleiding 'Kinderbegeleider baby's en peuters'.

Bekijk hier de opleiding

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
Artikel

1400 nieuwe ondernemingen op 2 jaar dankzij Jumpstarters

Artikel

Door een spierziekte belandde Diana in een coma maar toch opende ze haar hondentrimsalon

Een mysterieuze spierziekte dwong Diana Limpens (50) uit Eigenbilzen 7 jaar geleden in een coma. Toch wilde ze haar droom niet opbergen, een eigen hondentrimsalon ‘t Hundje.

Artikel

3 tips om de beste opleidingsdeal te scoren!

We houden allemaal van een goede deal, zeker nu het leven duurder wordt. Daarom hebben we voor jou drie tips om de beste prijs voor je opleiding te scoren. Wat dacht je van een cheque om jouw inschrijvingsgeld deels mee te betalen? Of betaald verlof als je les gaat volgen? Lees hieronder snel verder en ontdek hoe jij kan besparen op je opleiding. 

Ontdek de tips!

Artikel

Genkse Baba Yega studeert af en runt eigen bedrijf in voedingssupplementen

Genkenaar Loris Riggio (20) deed zijn studiegenoten van SyntraPXL vreemd opkijken toen hij hen bij zijn afstuderen op een gastoptreden van Baba Yega trakteerde.
Artikel

Technologietweeling pakt uit met XR-opleiding op de T2-campus

SyntraPXL in Genk ontpopt zich zo langzamerhand steeds overtuigender als voortrekker, als het nieuwe technologieën aankomt. “Cursisten uit het hele land vinden al geruime tijd hun weg naar Genk, als ze zich op dit vlak willen bekwamen”, zegt Jos Cielen, Business Developer IT en Multimedia bij SyntraPXL. “In 2009 zijn we als eerste in Vlaanderen gestart met meerdere éénjarige opleidingen rond gaming, animatie en 3D.” Dit jaar starten docent Mark Duisters en zijn tweelingbroer Bart Duisters (31), bekend als de technologietweeling van SyntraPXL met een unieke XR-opleiding in Vlaanderen.

Artikel

Rechter Ellen hangt haar toga aan de haak voor een job als meubelstoffeerder