Schilder Timmy Bours pakt uit met eigen verfspoelwatermachine

4 maanden 1 week geleden

“We moeten niet alleen verontwaardigd zijn over 3M, maar ook meer en meer in eigen boezem kijken." Maaseikenaar Timmy Bours (39) runt al 7 jaar een schildersbedrijf in Neeroeteren maar werd zich de laatste jaren meer en meer bewust van het feit dat hij mee de oorzaak was van vervuiling van het drinkwater. Daarom besloot hij het roer om te gooien.

schilder

Na een moeilijke jeugd besloot Timmy Bours zich op latere leeftijd via het Genkse SyntraPXL om te scholen tot schilder. Met succes want de Maaseikenaar leidt al sinds 7 jaar het succesvolle schildersbedrijf Tiboss. Maar toen hij meer en meer las over hoe schildersbedrijven bijdragen tot milieuvervuiling besloot hij de handen uit de mouwen te steken. “Door een gebrek aan informatie lozen schilders en schildersbedrijven hun verfspoelwater nog vaak in de riool”, steekt Timmy Bours (39) van wal. “Met bestanddelen als acryl ook wel microplastics genoemd, titaniumdioxiden, pigmenten en zware metalen is het meer dan duidelijk dat verfspoelwater ver weg moet blijven van zeeën, oceanen en drinkwater.”

Microplastics

“Een Zwitsers onderzoeksbureau Environmental Action concludeerde onlangs in een rapport dat verf de grootste veroorzaker is van vervuiling van water met microplastics”, gaat Bours verder. “Verf en coatings dragen meer bij aan het probleem dan producten waarvan dat al langer bekend was, zoals textiel en plastic producten. Bij microplastics gaat het om deeltjes die kleiner zijn dan 5 millimeter in doorsnede. Waterzuiveringsinstallaties kunnen dit soort kleine deeltjes niet uit het water halen, en ze komen steeds meer in het milieu voor. Het Zwitserse instituut Environmental Action komt nu met cijfers dat de allergrootste veroorzaker van microplastics verven en coatings zijn. Ze zijn dat over de hele wereld, en het meeste in Zuid-oost Azië, de onderzoekers vermoeden dat dat komt doordat daar zowel veel nieuwbouw als sloop van zeeschepen is. Toch is scheepsverf niet de belangrijkste bron. Dat zijn de ‘decoratieve coatings’ verven zoals die door schilders en door particulieren gebruikt worden.”

Spoelen en filteren

“Daarom creëerde ik Clean Water Global. Via deze reinigingsmachine zuiveren we het verfspoelwater via een spoel- en filtersysteem tot drinkwater en het residu tot plamuur en andere bouwstoffen. Per 10 liter verfspoelwater rekenen we € 7 aan”, gaat Bours verder. “Na die verwerking reiken we certificaten uit die het bewijs leveren voor de schilders bij eventuele toekomstige controles. Ons reinigingsmachine staat in onze vestiging in Neeroeteren. Momenteel heb ik nog geen patent aangevraagd, maar ik geloof erin dat we met dit idee van de grond geraken. We zijn dan ook naar investeerders op zoek om te kunnen doorgroeien.”

Word zelf schilder dankzij SyntraPXL

Tijdens deze opleiding word je praktijkgericht opgeleid tot een erkend aannemer schilderwerken die de te behandelen oppervlakken, zowel binnen als buiten, voorbereidt en schildert met de juiste kennis en expertise. Materiaalkennis en gereedschappen komen uitgebreid aan bod. Tijdens een eerste gedeelte van de opleiding krijg je een breed basispakket schilderstechnieken aangeboden. In een tweede deel word je voorbereid op het zelfstandige beroep van professioneel aannemer schilderwerken.

Bekijk de opleiding

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
Artikel

1400 nieuwe ondernemingen op 2 jaar dankzij Jumpstarters

Artikel

Limburger Chris Umé brengt King of Rock-‘n-Roll weer tot leven in Las Vegas

Een team van Limburgers blies dit jaar jury en publiek omver tijdens America's Got Talent in de VS. Met hun deepfakes van onder andere Simon Cowell en Elvis presley, toonden zij de ware kracht van AI aan heel de wereld.

Artikel

Peltenaar Robert-Jan ‘RJ’ Kortooms is VTM-presentator voor het WK Counterstrike

Robert Jan Kortooms (22) uit Pelt, beter bekend onder zijn pseudoniem RJ Casts, is één van de eerste Vlaamse beroepscommentatoren in de gameswereld. Eerder dit jaar was hij te zien op VTM toen hij het WK Counter-Strike mocht becommentariëren.

Artikel

Door een spierziekte belandde Diana in een coma maar toch opende ze haar hondentrimsalon

Een mysterieuze spierziekte dwong Diana Limpens (50) uit Eigenbilzen 7 jaar geleden in een coma. Toch wilde ze haar droom niet opbergen, een eigen hondentrimsalon ‘t Hundje.

Artikel

3 tips om de beste opleidingsdeal te scoren!

We houden allemaal van een goede deal, zeker nu het leven duurder wordt. Daarom hebben we voor jou drie tips om de beste prijs voor je opleiding te scoren. Wat dacht je van een cheque om jouw inschrijvingsgeld deels mee te betalen? Of betaald verlof als je les gaat volgen? Lees hieronder snel verder en ontdek hoe jij kan besparen op je opleiding. 

Ontdek de tips!

Artikel

Genkse Baba Yega studeert af en runt eigen bedrijf in voedingssupplementen