Stormloop op hogeschool-alternatieven bij SYNTRA Limburg.

4 maanden geleden

Het nieuwe cursusjaar in september 2021 ligt nog ver weg. Toch maken veel jongeren nu al de keuze wat ze willen verder studeren na het secundair onderwijs. Bij SYNTRA Limburg stromen de eerste inschrijvingen al zéér vlot binnen en dat veel vroeger dan anders. Vooral populair bij de jongeren: fietsen, audio en video.

vdo's populai

Elk jaar kiezen meer dan 1000 jongeren voor een voltijdse dagopleiding bij SYNTRA Limburg, voor velen een alternatief voor de hogeschool. In deze éénjarige opleiding krijgen ze voltijds les met de focus op praktijk, behouden ze hun studentenstatuut én ontvangen ze een diploma als ze slagen. “Opmerkelijk dit jaar is hoe snel jongeren zich inschrijven. Op dit moment hebben we al meer dan dubbel zoveel cursisten voor de voltijdse dagopleidingen dan andere jaren” zegt David van der Meijden, productdirecteur. “Volgens ons zit corona hier zeker voor iets tussen. Je hebt cursisten die vorig jaar een verkeerde studiekeuze maakten door een moeilijk overgangsjaar in volle pandemie. Daarnaast zien we dat corona een effect heeft op het aantal jobkansen en dat jongeren zich nu vooral willen omscholen of bijscholen in functie van werkzekerheid. ” Tegen dit tempo zullen nog voor de zomer heel wat opleidingen volzet zijn.

Op dit moment hebben we al meer dan dubbel zoveel cursisten voor de voltijdse dagopleidingen dan andere jaren

Populair

De snelle inschrijvers vinden we terug in alle studierichtingen, maar toch springen er een paar titels uit. Vooral populair bij jongeren: fietsen, audio en video. Bart Roux, business developer van de sector voertuigen, ziet alvast rooskleurige cijfers: “Sinds corona merken we dat alle opleidingen rond fietsen en e-bikes het uitstekend doen. De fietsbusiness loopt op wieltjes en dat betekent natuurlijk meer jobs en vacatures. De opleiding ‘Fietshersteller’ is zeer populair, maar ook ‘Hersteller van e-bikes’ scoort goed.”

Filmpjes zijn hot

Naast de fietsindustrie zien we een groeiende toename van interesse in opleidingen over audio- en videoproductie. “TikTok, Youtube, Twitch, Clubhouse … je weet waar je jongeren tegenwoordig moet gaan zoeken hé!”, Lacht David, “We zien dat deze generatie meer dan ooit geboeid is door alles wat met video en audio te maken heeft. Het liefst van al gaan ze daar professioneel mee aan de slag en maken ze daar hun full-time job van” De digitalisering heeft duidelijk een invloed op de interesses bij de jeugd. De opleidingen ‘Soundproducer’ en ‘Video content creator’ boomen dan ook.

Ontdek alle voltijdse dagopleidingen!

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
Artikel

Verdubbel je opleidingsverlof

Artikel

Wijnbouw valt in de smaak bij Limburger

Met de opening van de horeca en de warme temperaturen, komen de glazen wijn weer vlot op tafel. Die wijn komt niet enkel uit verre landen, maar alsmaar vaker uit Limburg. Zelf wijn leren maken is meer dan ooit in trek bij de Limburgers. Met een volle klas en een wachtlijst tot volgend jaar, is de opleiding wijnbouwer-wijnmaker bij SyntraPXL één van de populairste titels in het aanbod. Met een groep van 40 enthousiastelingen beginnen ze in september op de campus in Hasselt aan een intensief parcours onder begeleiding van wijnbouwdeskundige Geurt Van Rennes.   

Event

B-Sportunity - Panelgesprek - 12 Mei

B-Sportunity is een jaarlijks terugkerend event georganiseerd door de cursisten Sport- en Eventmanager van SyntraPXL Campus Hasselt. Ze zorgen voor drie onderwerpen die door ervaringsdeskundigen aan tafel worden besproken, waardoor het publiek een betere inkijk krijgt.

Nieuws

Hogeschool PXL en SYNTRA Limburg bundelen de krachten

In Limburg slaan Hogeschool PXL en SYNTRA Limburg de handen in elkaar voor een unieke alliantie op gebied van opleiding en onderwijs. De fysieke campussen in Hasselt liggen al op een boogscheut van elkaar, maar nu zullen ze dus ook inhoudelijk sterk gaan samenwerken. Als pionier in Vlaanderen zetten ze samen grote stappen om volop in te zetten op toekomstgerichte werkkrachten en levenslang leren.

Artikel

Lesgeven in de woonkamer: hoe sta je digitaal voor de klas?

Ook in 2021 staat SYNTRA docent Luc Van Eyck voorlopig nog voor een lege klas, want ook zijn toekomstige BIM-tekenaars volgen deze week vanuit hun woonkamer les. “En dat is toch wel even wennen”, vertelt Luc, want om online les te geven moet je geen techneut zijn maar wel innovatief. 

 

Artikel

Diploma op zak: 8 cursisten vertellen over hun toekomst