Stormloop op hogeschool-alternatieven bij SYNTRA Limburg.

3 weken 6 dagen geleden

Het nieuwe cursusjaar in september 2021 ligt nog ver weg. Toch maken veel jongeren nu al de keuze wat ze willen verder studeren na het secundair onderwijs. Bij SYNTRA Limburg stromen de eerste inschrijvingen al zéér vlot binnen en dat veel vroeger dan anders. Vooral populair bij de jongeren: fietsen, audio en video.

vdo's populai

Elk jaar kiezen meer dan 1000 jongeren voor een voltijdse dagopleiding bij SYNTRA Limburg, voor velen een alternatief voor de hogeschool. In deze éénjarige opleiding krijgen ze voltijds les met de focus op praktijk, behouden ze hun studentenstatuut én ontvangen ze een diploma als ze slagen. “Opmerkelijk dit jaar is hoe snel jongeren zich inschrijven. Op dit moment hebben we al meer dan dubbel zoveel cursisten voor de voltijdse dagopleidingen dan andere jaren” zegt David van der Meijden, productdirecteur. “Volgens ons zit corona hier zeker voor iets tussen. Je hebt cursisten die vorig jaar een verkeerde studiekeuze maakten door een moeilijk overgangsjaar in volle pandemie. Daarnaast zien we dat corona een effect heeft op het aantal jobkansen en dat jongeren zich nu vooral willen omscholen of bijscholen in functie van werkzekerheid. ” Tegen dit tempo zullen nog voor de zomer heel wat opleidingen volzet zijn.

Op dit moment hebben we al meer dan dubbel zoveel cursisten voor de voltijdse dagopleidingen dan andere jaren

Populair

De snelle inschrijvers vinden we terug in alle studierichtingen, maar toch springen er een paar titels uit. Vooral populair bij jongeren: fietsen, audio en video. Bart Roux, business developer van de sector voertuigen, ziet alvast rooskleurige cijfers: “Sinds corona merken we dat alle opleidingen rond fietsen en e-bikes het uitstekend doen. De fietsbusiness loopt op wieltjes en dat betekent natuurlijk meer jobs en vacatures. De opleiding ‘Fietshersteller’ is zeer populair, maar ook ‘Hersteller van e-bikes’ scoort goed.”

Filmpjes zijn hot

Naast de fietsindustrie zien we een groeiende toename van interesse in opleidingen over audio- en videoproductie. “TikTok, Youtube, Twitch, Clubhouse … je weet waar je jongeren tegenwoordig moet gaan zoeken hé!”, Lacht David, “We zien dat deze generatie meer dan ooit geboeid is door alles wat met video en audio te maken heeft. Het liefst van al gaan ze daar professioneel mee aan de slag en maken ze daar hun full-time job van” De digitalisering heeft duidelijk een invloed op de interesses bij de jeugd. De opleidingen ‘Soundproducer’ en ‘Video content creator’ boomen dan ook.

Ontdek alle voltijdse dagopleidingen!

SYNTRA Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SYNTRA Limburg

Naar alle artikels
syntrapxl-pers
Nieuws

Hogeschool PXL en SYNTRA Limburg bundelen de krachten

Artikel

Lesgeven in de woonkamer: hoe sta je digitaal voor de klas?

Ook in 2021 staat SYNTRA docent Luc Van Eyck voorlopig nog voor een lege klas, want ook zijn toekomstige BIM-tekenaars volgen deze week vanuit hun woonkamer les. “En dat is toch wel even wennen”, vertelt Luc, want om online les te geven moet je geen techneut zijn maar wel innovatief. 

 

Artikel

Diploma op zak: 8 cursisten vertellen over hun toekomst

Jaarlijks vertrekken er meer dan 2500 cursisten op SYNTRA met een diploma of getuigschrift op zak. Normaal vieren zij dit feestelijk tijdens de grote diplomahappening op de Kinepolis vergezeld van een hapje en een drankje. Helaas kon de editie van 2020 niet doorgaan. In plaats daarvan kregen de cursisten van 2019-2020 hun diploma mee in een goodiebag. Met het diploma letterlijk op zak gaan ze nu hun dromen achterna. Wij vroegen aan 8 cursisten wat zij met hun diploma gaan doen. Benieuwd naar de antwoorden? Lees dan hieronder de avontuurlijke plannen van Leentje, Funda, Jarner, Michèl, Jasper, Sander, Jordy en Margot. 

Nieuws

T2-campus krijgt eigen TV-kanaal

De T2-campus start met een eigen online videokanaal, say what? Dat klopt, want wie iets over tech wilt weten, kan vanaf nu digitaal zappen naar T2TV. Met leuke, korte en leerrijke video’s tonen zij hoe technologie met ons leven verweven is, waar techniek en technologie begint en waar het naar toe groeit. 

Artikel

Deze 3 fouten maak je als game developer beter niet…

Droom jij van je eigen game? Dan moet je zeker even verder lezen, want met deze tips & tricks van onze docenten geraak je meteen tot het hoogste level. Hun ‘cheatcodes’ kan je hieronder in het filmpje bekijken. Wij geven alvast 3 fouten die je zeker NIET mag maken.

Artikel

Circulair ondernemen is de toekomst. Maar welke kansen biedt dat voor uw onderneming?