Stormloop op hogeschool-alternatieven bij SYNTRA Limburg.

8 maanden 1 week geleden

Het nieuwe cursusjaar in september 2021 ligt nog ver weg. Toch maken veel jongeren nu al de keuze wat ze willen verder studeren na het secundair onderwijs. Bij SYNTRA Limburg stromen de eerste inschrijvingen al zéér vlot binnen en dat veel vroeger dan anders. Vooral populair bij de jongeren: fietsen, audio en video.

vdo's populai

Elk jaar kiezen meer dan 1000 jongeren voor een voltijdse dagopleiding bij SYNTRA Limburg, voor velen een alternatief voor de hogeschool. In deze éénjarige opleiding krijgen ze voltijds les met de focus op praktijk, behouden ze hun studentenstatuut én ontvangen ze een diploma als ze slagen. “Opmerkelijk dit jaar is hoe snel jongeren zich inschrijven. Op dit moment hebben we al meer dan dubbel zoveel cursisten voor de voltijdse dagopleidingen dan andere jaren” zegt David van der Meijden, productdirecteur. “Volgens ons zit corona hier zeker voor iets tussen. Je hebt cursisten die vorig jaar een verkeerde studiekeuze maakten door een moeilijk overgangsjaar in volle pandemie. Daarnaast zien we dat corona een effect heeft op het aantal jobkansen en dat jongeren zich nu vooral willen omscholen of bijscholen in functie van werkzekerheid. ” Tegen dit tempo zullen nog voor de zomer heel wat opleidingen volzet zijn.

Op dit moment hebben we al meer dan dubbel zoveel cursisten voor de voltijdse dagopleidingen dan andere jaren

Populair

De snelle inschrijvers vinden we terug in alle studierichtingen, maar toch springen er een paar titels uit. Vooral populair bij jongeren: fietsen, audio en video. Bart Roux, business developer van de sector voertuigen, ziet alvast rooskleurige cijfers: “Sinds corona merken we dat alle opleidingen rond fietsen en e-bikes het uitstekend doen. De fietsbusiness loopt op wieltjes en dat betekent natuurlijk meer jobs en vacatures. De opleiding ‘Fietshersteller’ is zeer populair, maar ook ‘Hersteller van e-bikes’ scoort goed.”

Filmpjes zijn hot

Naast de fietsindustrie zien we een groeiende toename van interesse in opleidingen over audio- en videoproductie. “TikTok, Youtube, Twitch, Clubhouse … je weet waar je jongeren tegenwoordig moet gaan zoeken hé!”, Lacht David, “We zien dat deze generatie meer dan ooit geboeid is door alles wat met video en audio te maken heeft. Het liefst van al gaan ze daar professioneel mee aan de slag en maken ze daar hun full-time job van” De digitalisering heeft duidelijk een invloed op de interesses bij de jeugd. De opleidingen ‘Soundproducer’ en ‘Video content creator’ boomen dan ook.

Ontdek alle voltijdse dagopleidingen!

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
Artikel

Overdag apotheker, ’s avonds stadsboer

Artikel

SyntraPXL pakt uit met primeur: eerste erkende opleiding tot professioneel esports commentator in België

Esports boomt in de Benelux. Elke week kijken 200.000 Vlamingen naar livestreams van online gamescompetities. Net zoals bij de doorsnee voetbalwedstrijd op televisie kan dat haast niet zonder rechtstreeks commentaar van een expert. SyntraPXL start daarom eind september met de allereerste –door de overheid erkende- opleiding tot esports commentator. Shoutcaster Robert-Jan Kortooms uit Pelt is één van de eerste Vlaamse beroepscommentatoren in de gameswereld. Hij zal Syntra-cursisten begeleiden naar een professionele carrière in de esports.

Artikel

14 opleidingen waarmee je in 2022 zeker bent van een job

Wil je snel een job vinden? Zeker zijn dat je werkgever je bij jouw vertrek écht mist? Kijk dan eens naar deze opleidingen, want met een knelpuntberoep heb je altijd zekerheid op werk. Maar waarom zijn werknemers voor deze beroepen erg gewild op de arbeidsmarkt? Je denkt vast dat de baan niet leuk is of veel overuren vereist. Gelukkig is dat vaak niet het geval.  

Veel knelpuntberoepen vereisen zeer specifieke kennis, opleidingen of attesten. En daar loopt het meestal mis op de arbeidsmarkt. Veel sollicitanten hebben goesting in deze jobs, maar ontbreken de juiste kennis of ervaring. Omscholen is dus de boodschap! Want met de juiste vaardigheden ben je zeker van een gouden toekomst.

Ontdek 14 knelpuntopleidingen

 

Nieuws

Beoordeel het werk van onze bouwkundige tekenaars

Ook in het atypische cursusjaar 2020-2021 bulkte het weer van het ontwerptalent in de opleiding BIM bouwkundig tekenaar. Onder normale omstandigheden komen heel wat geïnteresseerde architecten en bouwprofessionals de beste eindwerken beoordelen tijdens onze jaarlijkse pitch-fight. Maar dit jaar is het anders. Een fysieke vijfde editie van de pitch-fight bleek niet mogelijk, maar om de beste bouwvisualisatie te kiezen, hebben we toch een oplossing: Jij mag dit jaar mee jureren!

Artikel

Verdubbel je opleidingsverlof

Opleiding volgen en er betaald verlof voor krijgen? Daar kunnen werknemers al verschillende jaren van profiteren dankzij het Vlaams opleidingsverlof. Momenteel kan je maximaal 125 uur afwezig zijn op het werk, maar daar komt dit jaar verandering in. Vanaf september 2021 kan dit aantal verdubbeld worden door de werkgever. Maar naast het VOV kan je als werknemer of kmo nog profiteren van andere interessante incentives. Hoog tijd om te investeren in opleiding dus! 

Artikel

Wijnbouw valt in de smaak bij Limburger