SYNTRA Limburg investeert 125.000 euro in de horeca opleidingen

5 jaar 1 maand geleden

Een kwart van de zowat half miljoen van die het opleidingscentrum SYNTRA Limburg dit jaar investeert in uitrusting gaat naar de modernisering van de afdeling horeca en voeding in campus Hasselt

Hasselt

Een kwart van de zowat half miljoen van die het opleidingscentrum SYNTRA Limburg dit jaar investeert in uitrusting gaat naar de modernisering van de afdeling horeca en voeding in campus Hasselt. Niet alleen de keukentoestellen zijn nieuw. Ook de infrastructuur is zodanig ingericht dat ze ruimschoots beantwoord aan de hedendaagse vereisten. “We investeren jaarlijks tussen de driehonderd en de zeshonderdduizend euro in vernieuwing en modernisering van alle afdelingen van SYNTRA”, zegt algemeen directeur Dirk Vanstipelen. “Dat zijn telkens forse bedragen. Maar ze zijn wel nodig om gelijke trend te houden met de industrie en met de professionele vereisten die gelden op de arbeidsmarkt. We investeren onder meer in de vernieuwing van het auditorium, en de afdeling tandtechnieken in Hasselt en in een vernieuwd klantenonthaal in Tongeren. Een grote hap, zo’n 125.000 euro gaat dit jaar naar de uitrusting voor de restauranthouders. Daar bouwen we aparte lesruimten voor de koude keuken, de warme keuken, het wassen van groenten, de afwas en de kleedzone. Deze infrastructuur kan nu perfect vergeleken worden met toprestaurant of hotelkeuken. We gaan het aantal cursisten per groep niet verhogen, ondanks de ruimere infrastructuur om de kwaliteit te blijven garanderen.”

Management

Yves Gielen, horecadocent bij SYNTRA, weet dat de nieuwe infrastructuur toelaat om het niveau van aspirant koks op te trekken. “De opleiding restauranthouder bijvoorbeeld duurt doorgaans drie jaar aan één avond per week “, zegt Dielen. “In het eerste jaar krijg je de basistechnieken van het koken. In het tweede jaar komt vooral de technologie aan bod en in het derde jaar de technieken die moeten leiden tot verfijning van de gerechten. Maar het kan ook in het tweede jaar aan twee avonden per week. Of overdag in één jaar. Goed kunnen koken is voor een restauranthouder ontzettend belangrijk. Maar het management om zijn zaak te beheren, is minstens zo belangrijk. Als je dat onvoldoende onder de knie hebt, is de kans op faken groot. Daarom dat management een belangrijk deel vormt in onze opleidingen. Kostprijsberekening is daarvan het voornaamste onderdeel. Je kan pas een prijs op en gerecht kleven als je weet wat al je kosten zijn. En dan heb ik het niet alleen over aankoop van producten. Energie, huur, afbetalingen, afval, onderhoud. Je moet alles rekening houden. Eén op drie restauranthouders falen omdat ze kostprijsberekening uit het oog verloren zijn. Je kan een boekhouder hebben die je belangen behartigt. Maar als je zelf geen goede kijk op de zaak hebt, ben je overgeleverd aan die boekhouder.”

Vestigingswet

Gielen wijst er op dat niet alleen restauranthouders een opleiding krijgen in de vernieuwde keukeninfrastructuur. “ Laat ons zeggen dat er bijna alle opleidingen die met voeding en horeca te maken hebben georganiseerd kunnen worden. Daarbij ook sommeliers en zythologen.” Door de nieuwe vestigingswet zullen uitbaters van tavernes  die snacks willen serveren zijn verplicht zijn een opleiding te volgen. “Tenminste als ze zelf iets aan de bereiding willen doen”, gaat Dirk Vanstipelen verder. “Als ze bijvoorbeeld kaasblokjes gesneden in verpakking aankopen dan mogen ze dat zo serveren. Maar als ze die kaasblokjes zelf snijden zullen ze daarvoor een bekwaamheidsattest moeten hebben. Het is maar een voorbeeld natuurlijk. Maar het heeft allemaal te maken met de hygiëneregels die je als uitbater moet respecteren. En ook dat soort getuigschriften kan je hier betalen.

SYNTRA Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SYNTRA Limburg

Naar alle artikels
Blockchain in een notendop
Artikel

Blockchain in een digitale notendop

Artikel

Modernste zwembad van Europa opent in technologiecampus.

SYNTRA Limburg pakt komende maandag uit met een Europese primeur. Op de T2-campus in Genk opent dan namelijk een klimaatneutraal, hoogtechnologisch zwembad. Dit binnenbad krijgt vanaf september een centrale plaats binnen heel wat tech-opleidingen, maar het is de bedoeling dat elke SYNTRA-cursist mee profiteert. Volgens projectverantwoordelijke A. Visser is de timing perfect voor dit initiatief: ”Dit zwembad is een hoogtechnologisch wonder van 2 miljoen euro en het verbruikt helemaal geen energie. Dit is een gedroomde locatie voor veel nieuwe opleidingen.”

Artikel

Knelpuntberoepen: zeker van jouw job

Voor je beslist wat je gaat studeren raden wij jou aan om even stil te staan bij de term knelpuntberoepen. Elk jaar maakt de VDAB de lijst met knelpuntberoepen bekend. Hierin worden alle beroepen opgenomen waar werkgevers het moeilijk hebben om geschikte mensen te vinden.

Artikel

Extra injectie voor game-industrie dankzij de ‘Tax shelter’

Niet enkel de Limburgse producenten van games, maar ook de verschillende opleidingsinstellingen die profielen voor deze nieuwe sector afleveren, kijken halsreikend uit naar de uitbreiding van de zogenaamde tax shelter van de film- naar de game-industrie. “Als dat teweegbrengt voor de game-industrie, wat het heeft opgeleverd voor de Belgische filmindustrie, dan mogen we onze borst natmaken”, zegt business developer Ludo Guisson van Syntra Limburg.

Artikel

Techtempel T2 zoekt technologiepredikers

De T2-campus maakt sinds september 2018 grote furore. Als ware technologie-hotspot bekeren we tegen een snel tempo het Limburgs landschap tot een technologielandschap. Onze T2-medewerkers dragen technologie en innovatie uit als ware T2-apostelen. Het is voor ons een cruciale missie om jongeren, werknemers, werkzoekenden, ondernemers en al de rest klaar te stomen voor de toekomst. Maar we kunnen dit niet alleen en daarom is de T2-campus op zoek naar 3 verkondigers die mee het woord willen verspreiden. 

Hotel Mama
Artikel

Ligt jouw zoon of dochter languit in de zetel?