SYNTRA Limburg investeert 125.000 euro in de horeca opleidingen

5 jaar 7 maanden geleden

Een kwart van de zowat half miljoen van die het opleidingscentrum SYNTRA Limburg dit jaar investeert in uitrusting gaat naar de modernisering van de afdeling horeca en voeding in campus Hasselt

Hasselt

Een kwart van de zowat half miljoen van die het opleidingscentrum SYNTRA Limburg dit jaar investeert in uitrusting gaat naar de modernisering van de afdeling horeca en voeding in campus Hasselt. Niet alleen de keukentoestellen zijn nieuw. Ook de infrastructuur is zodanig ingericht dat ze ruimschoots beantwoord aan de hedendaagse vereisten. “We investeren jaarlijks tussen de driehonderd en de zeshonderdduizend euro in vernieuwing en modernisering van alle afdelingen van SYNTRA”, zegt algemeen directeur Dirk Vanstipelen. “Dat zijn telkens forse bedragen. Maar ze zijn wel nodig om gelijke trend te houden met de industrie en met de professionele vereisten die gelden op de arbeidsmarkt. We investeren onder meer in de vernieuwing van het auditorium, en de afdeling tandtechnieken in Hasselt en in een vernieuwd klantenonthaal in Tongeren. Een grote hap, zo’n 125.000 euro gaat dit jaar naar de uitrusting voor de restauranthouders. Daar bouwen we aparte lesruimten voor de koude keuken, de warme keuken, het wassen van groenten, de afwas en de kleedzone. Deze infrastructuur kan nu perfect vergeleken worden met toprestaurant of hotelkeuken. We gaan het aantal cursisten per groep niet verhogen, ondanks de ruimere infrastructuur om de kwaliteit te blijven garanderen.”

Management

Yves Gielen, horecadocent bij SYNTRA, weet dat de nieuwe infrastructuur toelaat om het niveau van aspirant koks op te trekken. “De opleiding restauranthouder bijvoorbeeld duurt doorgaans drie jaar aan één avond per week “, zegt Dielen. “In het eerste jaar krijg je de basistechnieken van het koken. In het tweede jaar komt vooral de technologie aan bod en in het derde jaar de technieken die moeten leiden tot verfijning van de gerechten. Maar het kan ook in het tweede jaar aan twee avonden per week. Of overdag in één jaar. Goed kunnen koken is voor een restauranthouder ontzettend belangrijk. Maar het management om zijn zaak te beheren, is minstens zo belangrijk. Als je dat onvoldoende onder de knie hebt, is de kans op faken groot. Daarom dat management een belangrijk deel vormt in onze opleidingen. Kostprijsberekening is daarvan het voornaamste onderdeel. Je kan pas een prijs op en gerecht kleven als je weet wat al je kosten zijn. En dan heb ik het niet alleen over aankoop van producten. Energie, huur, afbetalingen, afval, onderhoud. Je moet alles rekening houden. Eén op drie restauranthouders falen omdat ze kostprijsberekening uit het oog verloren zijn. Je kan een boekhouder hebben die je belangen behartigt. Maar als je zelf geen goede kijk op de zaak hebt, ben je overgeleverd aan die boekhouder.”

Vestigingswet

Gielen wijst er op dat niet alleen restauranthouders een opleiding krijgen in de vernieuwde keukeninfrastructuur. “ Laat ons zeggen dat er bijna alle opleidingen die met voeding en horeca te maken hebben georganiseerd kunnen worden. Daarbij ook sommeliers en zythologen.” Door de nieuwe vestigingswet zullen uitbaters van tavernes  die snacks willen serveren zijn verplicht zijn een opleiding te volgen. “Tenminste als ze zelf iets aan de bereiding willen doen”, gaat Dirk Vanstipelen verder. “Als ze bijvoorbeeld kaasblokjes gesneden in verpakking aankopen dan mogen ze dat zo serveren. Maar als ze die kaasblokjes zelf snijden zullen ze daarvoor een bekwaamheidsattest moeten hebben. Het is maar een voorbeeld natuurlijk. Maar het heeft allemaal te maken met de hygiëneregels die je als uitbater moet respecteren. En ook dat soort getuigschriften kan je hier betalen.

SYNTRA Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SYNTRA Limburg

Naar alle artikels
Boek - Een hek voor de buren
Event

Docent en cursist schrijven samen boek over assertiviteit

Artikel

Foodlab specialist: Een culinaire opleiding op topniveau

Koken is wetenschap, relatief gezien

Als Einstein van koken hield, dan had hij misschien de formule Ei = MC² uitgewerkt.

De topchefs van vandaag hebben veel gemeen met deze bekende wetenschapper.  Chefs op topniveau gaan veel verder dan de ideale cuisson of het perfect dresseren van een bord. Koken op dit niveau is vaak pure wetenschap en die evolutie merken we bij SYNTRA ook. Om in te spelen op de huidige culinaire trends ontwikkelden SYNTRA West-Vlaanderen en SYNTRA Limburg samen een splinternieuwe opleiding: Foodlab specialist. Dit is de eerste erkende opleiding in Vlaanderen waar er met een foodlab wordt gewerkt.

Artikel

De top 10 grafische opleidingen van 2019-2020

Syntra Limburg bereidt jaarlijks duizenden cursisten voor op de beroepen van vandaag. De maatschappij verschuift meer en meer naar het digitale en dus ook de grafische sector. Het gaat dan vaak over creatieve beroepen zoals webdeveloper, interieurinrichter, bouwkundig tekenaar, 3D printspecialist,… De ene leert digitaal tekenen en visualiseren terwijl de andere digitale tekenprogramma’s als autoCAD onder de knie moet krijgen. Voor wie zich vandaag de dag grafisch/digitaal uit de slag kan trekken, zijn de mogelijkheden eindeloos. We willen jou daarom onze top 10 grafische opleidingen van 2019-2020 niet onthouden! Ontdek ze nu.  

Artikel

DUAAL LEREN IS JOUW TOEGANGSTICKET TOT WERK!

De snelste weg naar werk? Die vind je binnen ‘Duaal leren’ bij SYNTRA Limburg. Het aanbod van werkplekken is op dit moment zo groot dat de vraag niet kan volgen. Meer dan 150 bedrijven die met ons samenwerken zijn dringend op zoek naar een leerjongere. Werkplekleren biedt een leervergoeding en de perfecte kans op job-mogelijkheden achteraf. Lees méér onder de gele banner of bekijk meteen de tachtig studierichtingen om uit te kiezen!

Event

Young BIM Bouwkundig Tekenaars pitchen hun werk

Op woensdag 26 juni 2019 stellen de cursisten digitaal technisch tekenaars alsook de eerst afgestudeerden BIM bouwkundig tekenaars hun projecten voor aan juryleden, ondernemers, architecten en geïnteresseerden. Bouwaanvragen alsook 2D tekenwerk , 3D tekenwerk en visualisaties behoren tot zijn skills. 

De leertijd is hét toegangsticket tot de arbeidsmarkt
Artikel

De leertijd is hét toegangsticket tot de arbeidsmarkt