SYNTRA Limburg investeert in hybride leren en neemt tientallen robots in dienst

1 maand 1 week geleden

Bij de start van het nieuwe cursusjaar zullen onze campussen uitgerust worden met tientallen mini-robots. Deze splinternieuwe apparaten maken het voor ons en de docenten mogelijk om meer interactie te creëren binnen de online lesomgeving. De robots vormen de brug tussen de fysieke lessen en het online leren en zorgen voor een hybride lesomgeving. Onze directeur, Dirk Vanstipelen, is zelf een van de trekkers van dit initiatief: “We zetten met SYNTRA Limburg al maandenlang in op online leren. Toch blijven praktijklessen essentieel voor de ontwikkeling van onze cursisten. Met deze nieuwe technologie kunnen we in het nieuwe cursusjaar een hybride lessysteem voorzien waarbij cursisten zowel online als in de klas op een interactieve manier kunnen leren.”

SYNTRA Limburg investeert in hybride leren en neemt tientallen robots in dienst.

Deze technologie komt er natuurlijk niet zomaar. Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn we een tijdlang volledig overgeschakeld op online leren. Over het algemeen wordt de digitale klas door de meeste cursisten goed gesmaakt, maar toch verliep de overschakeling naar online leren niet voor iedereen even vlot. Verschillende enquêtes en bevragingen leren ons dat de interactie en het persoonlijk contact uit de fysieke klassen moeilijk te digitaliseren is. Deze interactie tussen de docent en de cursist en de cursisten onderling is cruciaal voor een optimale lesbeleving. “Wij luisteren naar onze cursisten en spelen in op de actuele noden van de docenten, daarom kiezen wij voor deze investering”, vult Dirk Vanstipelen aan.

“Wij luisteren naar onze cursisten en spelen in op de actuele noden van de docenten, daarom kiezen wij voor deze investering”

Ondertussen lopen er al terug verschillende praktijklessen op de campus in combinatie met online leren. Volledig terugkeren naar 100% fysieke lessen zit er voorlopig nog niet in. De onzekerheden omtrent het virus dwingen ons om proactief in te spelen op mogelijke maatregelen en dat doen we dus met nieuwe technologie. De nieuwe opnameapparatuur zal enerzijds worden ingezet om een brug te slaan tussen de fysieke lessen en het online leren, anderzijds zal het een versterkend element bieden voor lessen die nog volledig online doorgaan. Onze directeur is alvast een ‘believer’: “Met deze nieuw aangekochte technologie kunnen wij een veilige en optimale lesbeleving garanderen voor onze docenten en cursisten.”

Met deze nieuw aangekochte technologie kunnen wij een veilige en optimale lesbeleving garanderen voor onze docenten en cursisten.

Wat doet die robot nu eigenlijk? Het apparaat is een cirkelvormige robot op een tri-pod. De hoofdfunctie bestaat uit het opnemen en live streamen van lessen. Dankzij de slimme cameratechnologie, volgt hij de docent overal aan de hand van een tracker. Hij kan dus het volledige lokaal benutten zonder uit beeld te verdwijnen. Ook cursisten kunnen met een tracker de aandacht van de camera vragen. Cursisten die van thuis uit online meevolgen, missen dus niets van de les. “De robot is in de eerste plaats een slim opnameapparaat. Toch zijn de mogelijkheden van deze technologie nog veel breder. Denk aan meerdere video feeds tegelijk, koppeling van smartphones, screencasting, enzoverder. De eerste tests waren alvast veelbelovend”, weet learning developer Mathijs Luyckx ons te vertellen. Robots in de klassen? Het klinkt futuristisch maar toch zal je ze dus volgende maand tegenkomen op de campussen. Wij kijken er alvast naar uit.

SYNTRA Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SYNTRA Limburg

Naar alle artikels
Klanten SYNTRA Limburg kiezen voor jobvaccin
Artikel

Klanten SYNTRA Limburg kiezen voor jobvaccin

Artikel

Limburger test positief op professionele groei. 

Een stijging in inschrijvingen, meer interesse voor loopbaanbegeleiding en een toestroom voor de cursussen ondernemerschap. Corona heeft ongetwijfeld een positieve invloed op de professionele keuze van de mensen, en die kiezen duidelijk voor groei. Bij SYNTRA Limburg merken we enkele opvallende tendensen, de mensen nemen hun loopbaan zelf in handen en kiezen vooral voor toekomstgerichte opleiding en begeleiding. 

Artikel

Staycation is de nieuwe vacation

‘Booking.com meegesleurd in ontslaggolf reissector’ kopt De Standaard op 5 augustus 2020. Het bedrijf, gespecialiseerd in online vakanties boeken, zegt tot 25 procent van het personeel te willen ontslaan. Sinds de uitbraak van het coronavirus begin dit jaar is de reissector een van de eerste sectoren die een stevige opdoffer te verwerken krijgt. Reizigers die hun verre reizen uitstellen, mensen die liever veilig in eigen land vertoeven of werktripjes die geannuleerd worden omwille van besmettingsgevaar: het is de realiteit van de manier waarop we vakanties inplannen.

Artikel

Duaal leren online: kan het de jongeren smaken?

Onze jongeren van duaal leren en de leertijd hebben de afgelopen maanden niet stil gezeten. Net zoals in onze andere opleidingen, werkten ook zij met een online aanbod. Duaal leren staat gelijk aan kwaliteitsvolle praktijkervaring, een vergoeding, een diploma én een job. Een heel mooi model dus voor jongeren die hun kwaliteiten volwaardig willen inzetten in de zoektocht naar een gepaste job. Hoog tijd om de jongeren te bevragen over hun ervaring.

Artikel

Oproep: SYNTRA zoekt (ex-)cursisten met een verhaal!

Cursist of ex-cursist bij SYNTRA? Zin om je ervaringen bij SYNTRA Limburg te delen met de rest van de wereld? Om daarbij ook nog eens kans te maken op gratis cinematickets (die je vanaf 1 juli mag gaan opmaken)? Blijven lezen is de boodschap!

Op zaterdag 27 juni organiseren we onze eerste online infodag ooit. Heel spannend en we dachten: wie kan ons beter helpen dan de mensen die al een opleiding bij ons gevolgd hebben? De toeschouwers op de eerste rij? Maakt niet uit of je nu een korte, lange, avond- of dagopleiding volgt of volgde, we hebben jullie nodig! We zijn op zoek naar interessante, verrassende, maar vooral eerlijke getuigenissen over je opleiding bij ons. Lees hieronder hoe je jouw verhaal kan delen met ons.

E-learning expert
Nieuws

De opmars van online leren vraagt om e-learning experts