SYNTRA Limburg investeert in hybride leren en neemt tientallen robots in dienst

3 maanden 1 week geleden

Bij de start van het nieuwe cursusjaar zullen onze campussen uitgerust worden met tientallen mini-robots. Deze splinternieuwe apparaten maken het voor ons en de docenten mogelijk om meer interactie te creëren binnen de online lesomgeving. De robots vormen de brug tussen de fysieke lessen en het online leren en zorgen voor een hybride lesomgeving. Onze directeur, Dirk Vanstipelen, is zelf een van de trekkers van dit initiatief: “We zetten met SYNTRA Limburg al maandenlang in op online leren. Toch blijven praktijklessen essentieel voor de ontwikkeling van onze cursisten. Met deze nieuwe technologie kunnen we in het nieuwe cursusjaar een hybride lessysteem voorzien waarbij cursisten zowel online als in de klas op een interactieve manier kunnen leren.”

SYNTRA Limburg investeert in hybride leren en neemt tientallen robots in dienst.

Deze technologie komt er natuurlijk niet zomaar. Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn we een tijdlang volledig overgeschakeld op online leren. Over het algemeen wordt de digitale klas door de meeste cursisten goed gesmaakt, maar toch verliep de overschakeling naar online leren niet voor iedereen even vlot. Verschillende enquêtes en bevragingen leren ons dat de interactie en het persoonlijk contact uit de fysieke klassen moeilijk te digitaliseren is. Deze interactie tussen de docent en de cursist en de cursisten onderling is cruciaal voor een optimale lesbeleving. “Wij luisteren naar onze cursisten en spelen in op de actuele noden van de docenten, daarom kiezen wij voor deze investering”, vult Dirk Vanstipelen aan.

“Wij luisteren naar onze cursisten en spelen in op de actuele noden van de docenten, daarom kiezen wij voor deze investering”

Ondertussen lopen er al terug verschillende praktijklessen op de campus in combinatie met online leren. Volledig terugkeren naar 100% fysieke lessen zit er voorlopig nog niet in. De onzekerheden omtrent het virus dwingen ons om proactief in te spelen op mogelijke maatregelen en dat doen we dus met nieuwe technologie. De nieuwe opnameapparatuur zal enerzijds worden ingezet om een brug te slaan tussen de fysieke lessen en het online leren, anderzijds zal het een versterkend element bieden voor lessen die nog volledig online doorgaan. Onze directeur is alvast een ‘believer’: “Met deze nieuw aangekochte technologie kunnen wij een veilige en optimale lesbeleving garanderen voor onze docenten en cursisten.”

Met deze nieuw aangekochte technologie kunnen wij een veilige en optimale lesbeleving garanderen voor onze docenten en cursisten.

Wat doet die robot nu eigenlijk? Het apparaat is een cirkelvormige robot op een tri-pod. De hoofdfunctie bestaat uit het opnemen en live streamen van lessen. Dankzij de slimme cameratechnologie, volgt hij de docent overal aan de hand van een tracker. Hij kan dus het volledige lokaal benutten zonder uit beeld te verdwijnen. Ook cursisten kunnen met een tracker de aandacht van de camera vragen. Cursisten die van thuis uit online meevolgen, missen dus niets van de les. “De robot is in de eerste plaats een slim opnameapparaat. Toch zijn de mogelijkheden van deze technologie nog veel breder. Denk aan meerdere video feeds tegelijk, koppeling van smartphones, screencasting, enzoverder. De eerste tests waren alvast veelbelovend”, weet learning developer Mathijs Luyckx ons te vertellen. Robots in de klassen? Het klinkt futuristisch maar toch zal je ze dus volgende maand tegenkomen op de campussen. Wij kijken er alvast naar uit.

SYNTRA Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SYNTRA Limburg

Naar alle artikels
Artikel

Circulair ondernemen is de toekomst. Maar welke kansen biedt dat voor uw onderneming?

Artikel

Moderne jungle op T2-campus boost het informeel leren

Wie de T2-campus tegenwoordig betreedt, waant zich in een moderne jungle van multifunctionele zitplaatsen omringd door hippe planten, kleurrijke vogels en hoge bomen. De innovatieve opleidingscampus in het Thor Park sloeg de handen in elkaar met het Limburgse Deusjevoo voor een vernieuwende inrichting, waarbij de functionaliteit van diverse ruimten grondig werd aangepakt. Doelstelling was het verder uitbouwen van een open leercentrum, waar informeel leren in een stimulerende omgeving centraal staat.

Nieuws

SYNTRA Limburg start met eigen gamestudio

Op 5 oktober startte SYNTRA Limburg met een splinternieuw concept op de T2-campus in Genk: de SYNTRA-gamestudio. Één jaar lang werken 3D-artists, game developers, concept artists  en animatoren samen aan een reëel project voor Belgisch agentschap en productiehuis EVERSTORY. Iris Delafortry, bekend van filmproducent en animatiestudio Cyborn, neemt samen met vakdocenten de leiding over het team. Op het einde van de rit leveren ze een afgewerkt product en zetten zo de eerste stap in de echte bedrijfswereld.

Artikel

T2-campus opent gloednieuw e-mobility lab

T2-campus pakt, samen met SYNTRA Limburg, VDAB en EducaThor, deze maand uit met een splinternieuw micro e-mobility lab. Dankzij een samenwerking met Shimano Benelux en een duidelijke focus op technologie kwam dit state-of-the-art lab tot stand. De innovatieve opleidingscampus in het Thor Park zet zo in op één van de meest duurzame ontwikkelingen van nu én de toekomst en boort daarmee een nichemarkt in België aan. SYNTRA-cursisten kunnen voor het eerst proeven van dit lab in november tijdens de opleiding 'Technicus elektrische steps, fietsen en scooters'

Artikel

Klanten SYNTRA Limburg kiezen voor jobvaccin

Online lessen, het was voor opleidingsverstrekkers een tijdlang de norm. Ondertussen zijn de campussen open en zijn de cursisten terug welkom, met hygiënemaatregelen en voldoende afstand natuurlijk. Er klink een zucht van opluchting op de eerste lesdag. Zowel de docenten als de cursisten zijn opgetogen dat ze terug fysiek les kunnen geven en volgen. Dat blijkt verder uit de positieve inschrijvingscijfers. De actieve Limburger, die zijn carrière in eigen handen neemt, laat zich niet afschrikken en vindt vlot de weg naar professionele opleiding.  

Artikel

Limburger test positief op professionele groei.