SYNTRA Limburg investeert in hybride leren en neemt tientallen robots in dienst

2 jaar 3 maanden geleden

Bij de start van het nieuwe cursusjaar zullen onze campussen uitgerust worden met tientallen mini-robots. Deze splinternieuwe apparaten maken het voor ons en de docenten mogelijk om meer interactie te creëren binnen de online lesomgeving. De robots vormen de brug tussen de fysieke lessen en het online leren en zorgen voor een hybride lesomgeving. Onze directeur, Dirk Vanstipelen, is zelf een van de trekkers van dit initiatief: “We zetten met SYNTRA Limburg al maandenlang in op online leren. Toch blijven praktijklessen essentieel voor de ontwikkeling van onze cursisten. Met deze nieuwe technologie kunnen we in het nieuwe cursusjaar een hybride lessysteem voorzien waarbij cursisten zowel online als in de klas op een interactieve manier kunnen leren.”

SYNTRA Limburg investeert in hybride leren en neemt tientallen robots in dienst.

Deze technologie komt er natuurlijk niet zomaar. Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn we een tijdlang volledig overgeschakeld op online leren. Over het algemeen wordt de digitale klas door de meeste cursisten goed gesmaakt, maar toch verliep de overschakeling naar online leren niet voor iedereen even vlot. Verschillende enquêtes en bevragingen leren ons dat de interactie en het persoonlijk contact uit de fysieke klassen moeilijk te digitaliseren is. Deze interactie tussen de docent en de cursist en de cursisten onderling is cruciaal voor een optimale lesbeleving. “Wij luisteren naar onze cursisten en spelen in op de actuele noden van de docenten, daarom kiezen wij voor deze investering”, vult Dirk Vanstipelen aan.

“Wij luisteren naar onze cursisten en spelen in op de actuele noden van de docenten, daarom kiezen wij voor deze investering”

Ondertussen lopen er al terug verschillende praktijklessen op de campus in combinatie met online leren. Volledig terugkeren naar 100% fysieke lessen zit er voorlopig nog niet in. De onzekerheden omtrent het virus dwingen ons om proactief in te spelen op mogelijke maatregelen en dat doen we dus met nieuwe technologie. De nieuwe opnameapparatuur zal enerzijds worden ingezet om een brug te slaan tussen de fysieke lessen en het online leren, anderzijds zal het een versterkend element bieden voor lessen die nog volledig online doorgaan. Onze directeur is alvast een ‘believer’: “Met deze nieuw aangekochte technologie kunnen wij een veilige en optimale lesbeleving garanderen voor onze docenten en cursisten.”

Met deze nieuw aangekochte technologie kunnen wij een veilige en optimale lesbeleving garanderen voor onze docenten en cursisten.

Wat doet die robot nu eigenlijk? Het apparaat is een cirkelvormige robot op een tri-pod. De hoofdfunctie bestaat uit het opnemen en live streamen van lessen. Dankzij de slimme cameratechnologie, volgt hij de docent overal aan de hand van een tracker. Hij kan dus het volledige lokaal benutten zonder uit beeld te verdwijnen. Ook cursisten kunnen met een tracker de aandacht van de camera vragen. Cursisten die van thuis uit online meevolgen, missen dus niets van de les. “De robot is in de eerste plaats een slim opnameapparaat. Toch zijn de mogelijkheden van deze technologie nog veel breder. Denk aan meerdere video feeds tegelijk, koppeling van smartphones, screencasting, enzoverder. De eerste tests waren alvast veelbelovend”, weet learning developer Mathijs Luyckx ons te vertellen. Robots in de klassen? Het klinkt futuristisch maar toch zal je ze dus volgende maand tegenkomen op de campussen. Wij kijken er alvast naar uit.

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
Artikel

1400 nieuwe ondernemingen op 2 jaar dankzij Jumpstarters

Artikel

Technologietweeling pakt uit met XR-opleiding op de T2-campus

SyntraPXL in Genk ontpopt zich zo langzamerhand steeds overtuigender als voortrekker, als het nieuwe technologieën aankomt. “Cursisten uit het hele land vinden al geruime tijd hun weg naar Genk, als ze zich op dit vlak willen bekwamen”, zegt Jos Cielen, Business Developer IT en Multimedia bij SyntraPXL. “In 2009 zijn we als eerste in Vlaanderen gestart met meerdere éénjarige opleidingen rond gaming, animatie en 3D.” Dit jaar starten docent Mark Duisters en zijn tweelingbroer Bart Duisters (31), bekend als de technologietweeling van SyntraPXL met een unieke XR-opleiding in Vlaanderen.

Artikel

Rechter Ellen hangt haar toga aan de haak voor een job als meubelstoffeerder

Na een herseninfarct moest de Nederlands-Limburgse rechter Ellen Driessen (54) drie jaar geleden haar toga opbergen. Ze schoolde zich om en is vandaag aan de slag als meubelstoffeerder bij een bekend designmeubelmerk in Pelt.

Artikel

Limburger Chris Umé brengt King of Rock-‘n-Roll weer tot leven in Las Vegas

Een team van Limburgers blies dit jaar jury en publiek omver tijdens America's Got Talent in de VS. Met hun deepfakes van onder andere Simon Cowell en Elvis presley, toonden zij de ware kracht van AI aan heel de wereld.

Artikel

Schilder Timmy Bours pakt uit met eigen verfspoelwatermachine

“We moeten niet alleen verontwaardigd zijn over 3M, maar ook meer en meer in eigen boezem kijken." Maaseikenaar Timmy Bours (39) runt al 7 jaar een schildersbedrijf in Neeroeteren maar werd zich de laatste jaren meer en meer bewust van het feit dat hij mee de oorzaak was van vervuiling van het drinkwater. Daarom besloot hij het roer om te gooien.

Artikel

Peltenaar Robert-Jan ‘RJ’ Kortooms is VTM-presentator voor het WK Counterstrike