SYNTRA maakt het verschil: reisleider vs. reisconsulent

5 jaar 3 maanden geleden

Weg met misverstanden

Het gebeurt dat opleidingen of opleidingsnamen in eerste instantie op mekaar lijken, maar in werkelijkheid sterk verschillen. Als leek in het vak is het dan ook niet altijd makkelijk een onderscheid te maken tussen twee opleidingen.

Om misverstanden de wereld uit te helpen en omdat we niet willen dat je voor verrassingen komt te staan tijdens de opleiding nemen we enkele opleidingen onder de loep. Deze week lichten we het verschil toe tussen de opleidingen reisleider en reisconsulent.

Reisconsulent

Als reisconsulent werk je ter plaatste in het reisbureau. Je zit graag met je neus in de brochures, op zoek naar de ideale vakantiebestemming voor je klanten. Naast je sociale skills beschik je dus ook over een goede kennis van de wereldkaart met zijn landen, steden en de daarbij horende do’s-and-don’ts. 

Naast het helpen zoeken naar de ideale vakantiebestemming zorg je er ook voor dat alle formaliteiten voorafgaand aan de reis in orde zijn. Je neemt de reservatie voor je rekening en zorgt dat tickets tijdig ter beschikking zijn. Je volgt vluchtregelingen en eventuele wijzigingen op zodat de klant een onvergetelijke en vooral ook zorgeloze vakantie beleeft.

Reisleider

De functie van reisleider heeft, ondanks zijn verschillen, ook raakpunten met de functie van reisconsulent. Zo is ook de reisleider een sociaal beest dat beschikt over sterke organisatorische kwaliteiten. Het verschil is dat je voornamelijk reizen met de autocar organiseert en deze ook begeleidt. 

Wat betekent dit concreet? Jij kent het te bezoeken gebied als geen ander en ontpopt je als ‘local’ die op de proppen komt met de meest interessante weetjes. Je vertelt anekdotes over historische vondsten, je kent de lokale restaurantjes en je wijst de weg naar de mooiste plekjes. Jij loodst de reizigers naar onvergetelijke momenten en idyllische vakantiekiekjes.

Lees meer

SYNTRA Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SYNTRA Limburg

Naar alle artikels
Nieuws

Nieuwe reisleiders studeren af bij SYNTRA Limburg

Nieuws

Opleidingen in de vrijetijdseconomie

De Limburgse vrijetijdseconomie is een sterk evoluerende en vooral brede sector.  Van uitbaters van kleinschalige B&B’s of evenementorganisatoren tot gemeentelijke baliemedewerkers. Met 20.000 arbeidsplaatsen in een breed toeristische werkveld én een jaarlijkse omzet van meer dan één miljard euro is het een belangrijke sector. Deze stabiele bedrijfstak heeft bovendien nog heel wat groeipotentieel.

Nieuws

20 jaar reisleidersclub

De samenhorigheid tussen de reisleiders is groot. Zaterdag vierde de reisleidersclub van campus Genk hun 20ste verjaardag. Deze club is de oudste, grootste, beste (en enigste) reisleidersclub van België! Samen hebben een verrassingsreis gedaan in 's Hertogenbosch. Zo kregen al de reisleiders ook eens de kans om te genieten van andere leiders hun werk.

Bron: hbvl.be

Event

Docent en cursist schrijven samen boek over assertiviteit

Grenzen stellen: het is niet altijd makkelijk. Veel mensen hebben moeite om grenzen te stellen en laten zomaar over zich heen lopen. Het vergt een bepaalde mate van assertiviteit om voor jezelf op te komen en je grenzen openlijk te delen. In het kader van de opleiding Assertiviteit en Sociale Vaardigheden van SYNTRA Limburg schreven Tine Meus en Karen van den Broeck een boek over grenzen stellen. In ‘Een hek voor de buren. Met succes grenzen stellen’ beschrijven de auteurs veertien herkenbare situaties over grenzen stellen en voorzien ze de lezer met tips om er zelf mee aan de slag te gaan.

Tine en Karen stellen hun boek officieel voor op 24 oktober om 19 uur in Thor Park Genk. Inschrijven voor de boekvoorstelling kan via info@anasta.be. SYNTRA Limburg ondersteunt dit initiatief dat ontstaan is in de opleiding Assertiviteit en Sociale Vaardigheden.

Artikel

Foodlab specialist: Een culinaire opleiding op topniveau

Koken is wetenschap, relatief gezien

Als Einstein van koken hield, dan had hij misschien de formule Ei = MC² uitgewerkt.

De topchefs van vandaag hebben veel gemeen met deze bekende wetenschapper.  Chefs op topniveau gaan veel verder dan de ideale cuisson of het perfect dresseren van een bord. Koken op dit niveau is vaak pure wetenschap en die evolutie merken we bij SYNTRA ook. Om in te spelen op de huidige culinaire trends ontwikkelden SYNTRA West-Vlaanderen en SYNTRA Limburg samen een splinternieuwe opleiding: Foodlab specialist. Dit is de eerste erkende opleiding in Vlaanderen waar er met een foodlab wordt gewerkt.

Artikel

De top 10 grafische opleidingen van 2019-2020