SyntraPXL doneert lesmateriaal aan overstroomde scholen in Wallonië

7 maanden 4 weken geleden

Wie denkt dat de problemen van de overstromingen eerder dit jaar al opgelost zijn, is mis. Maanden na de zware watersnood blijven veel Waalse scholen kampen met een tekort aan lesmateriaal. SyntraPXL kwam in contact met scholengroep Athenée Royal Verdi en schoot meteen in actie. Er werden honderden tafels, stoelen en andere benodigdheden verzameld en naar de getroffen scholen in Verviers en Pepinster gebracht. Een geslaagde actie want de leerkrachten en leerlingen namen de dag van de levering al meteen de materialen in gebruik.

Veel Waalse scholen hadden zich de start van het schooljaar anders ingebeeld. Zo ook het Athenée Royal Verdi die door de overstromingen veel van haar lesmateriaal zag verdwijnen. Ex T2-collega André Jodogne trok als vrijwilliger de taalgrens over, zag de situatie en kwam bij SyntraPXL aankloppen voor hulp. “Als je in de zwaarst getroffen gebieden aankomt, zie je de ravage van de overstromingen nog steeds duidelijk. Heel wat mensen en organisaties kunnen hulp gebruiken, waaronder ook enkele scholen in Verviers en Pepinster. Ik wist meteen de ideale partner om hiervoor aan te spreken, SyntraPXL!”

Veel handen maken licht werk

Met verschillende campussen in Limburg, heeft SyntraPXL een uitgebreide infrastructuur ter beschikking. Toen directeur Dirk Vanstipelen op de hoogte kwam van dit verhaal, twijfelde hij geen seconde om in actie te schieten: “Als opleidingsverstrekker begrijpen wij als geen ander hoe belangrijk een goede infrastructuur is. We leven mee met de situatie in Wallonië en we zagen in dit verhaal de ideale kans om ons steentje bij te dragen. We verzamelden daarom zoveel mogelijk lesmateriaal om AR Verdi verder te helpen.”

Dankzij vrijwilligers werd de logistieke uitdaging om al deze spullen naar de getroffen scholen te krijgen een licht karwei. Heel wat docenten en medewerkers van SyntraPXL, samen met medewerkers van AR Verdi, staken hun handen uit de mouwen om verschillende vrachtwagens in te laden. Onverwacht kwam er nog extra hulp vanuit de Limburgse verhuisfirma DAC NV. Toen ze hoorden waarvoor ze werden ingeschakeld, boden zij meteen gratis transport aan om de materialen tot in Wallonië te krijgen. En zo werken twee Limburgse partners samen om een Waalse scholengroep uit de nood te helpen.

Dankbare gezichten

Eenmaal aangekomen, werden de lesmaterialen enthousiast onthaald door een klein leger studenten en leerkrachten. Zij hielpen met plezier de vele stoelen en tafels uitladen en namen ze zelfs meteen in gebruik. De dankbaarheid bij AR Verdi is groot. Zij bekijken nu zelf verder hoe ze alle spullen over hun getroffen scholen verdelen. Dirk Vanstipelen blikt alvast tevreden terug op de actie: “We zijn blij dat we op deze manier honderden leerlingen en leerkrachten een betere lesomgeving kunnen bieden. Daarnaast houden we hier een goed contact aan over met deze Waalse scholengroep en volgen we de situatie verder op als ze nog extra materiaal nodig hebben.”

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
Artikel

Eline Vanhamel heeft twee keer prijs

Artikel

Stadsbrouwerij Brauw startte als pop-up maar is vandaag een blijver: “Pionieren zit de Genkenaar in het bloed”

Tijdens de opleiding Microbrouwerij van SyntraPXL leerden Joris Mentens (43) en Ward Strauwen (26) elkaar kennen en de professionele brouwersvonk sloeg over. Zo werd uiteindelijk hun eigen stadsbrouwerij in de Molenstraat geboren, waar ze hun eigen bieren zoals 'Keetje Trippel' produceren.

Artikel

Ergotherapeute Anke schoolt zich om tot interieurinrichter: “Mijn Panton chair verkocht ik op Stukken van Mensen”

De Truiense Anke Gregoir (28) was nog klein wanneer haar opa Guillaume nog maar eens thuiskwam met een gammele stoel van de rommelmarkt. Haar opa, was niet alleen een bekend Zeppers dorpsfiguur maar ook een fervente hobby-antiquair. Toch werd Anke ergotherapeute en ging ze werken met mensen met dementie. Tot ze een aantal jaren geleden die roze vega-zetel van Jasper Morrison tegenkwam. Een opleiding als interieurinrichter bij SyntraPXL later maakt ze haar opwachting in Stukken van Mensen.

Artikel

Samen met je kind naar de les

Op 21 maart opent kinderopvang “ ’t Vliegertje” de deuren op de SyntraPXL-campus in Pelt. Dit inclusief kinderdagverblijf heeft specifiek aandacht voor eenoudergezinnen. Door de unieke locatie -letterlijk ín het opleidingscentrum- is het voor alleenstaande ouders voortaan makkelijker om een opleiding te volgen. Campusmanager Patrick De Locht is trots op deze verwezenlijking: “Als opleidingsinstelling nemen we onze maatschappelijke rol in Noord-Limburg op. We zien dit als een mogelijk kinderopvangmodel voor heel Vlaanderen.” Dit project is tot stand gekomen dankzij de steun van het Kinderarmoedefonds van de Koning Boudewijnstichting.

Artikel

Cursisten printen innovatieve drinkbekers voor Sint Oda

Simpelweg drinken uit een beker lijkt zo maar even de normaalste zaak ter wereld te zijn. Maar dat is het niet voor iedereen. Voor mensen met beperking is drinken te vaak een uitdaging. Daarom gingen de Hasseltse directeur Innovatie Leen Hulshagen (41) en collega Kim Scheepers (45) op zoek naar een oplossing. En die vonden ze bij de cursisten van SyntraPXL die via 3D-printing drinkbekers met neusuitsparing en tulprand maakten.

Artikel

De profvoetballer die extreme poetsman werd: “Lijkengeur ruikt heel anders dan een pas gemaaide grasmat”