SyntraPXL pakt uit met primeur: eerste erkende opleiding tot professioneel esports commentator in België

10 maanden 3 weken geleden

Esports boomt in de Benelux. Elke week kijken 200.000 Vlamingen naar livestreams van online gamescompetities. Net zoals bij de doorsnee voetbalwedstrijd op televisie kan dat haast niet zonder rechtstreeks commentaar van een expert. SyntraPXL start daarom eind september met de allereerste –door de overheid erkende- opleiding tot esports commentator. Shoutcaster Robert-Jan Kortooms uit Pelt is één van de eerste Vlaamse beroepscommentatoren in de gameswereld. Hij zal Syntra-cursisten begeleiden naar een professionele carrière in de esports.

e-sports caster

Nu grote bedrijven zoals Proximus, Red Bull en Burgerking in onze regio competities sponsoren, wordt de vraag naar eigen esports talent steeds groter. “Maar wie niet door productiehuizen gescout en daar getraind wordt, heeft in België tot nu toe geen opleidingsmogelijkheden”, vertelt professionele CS:GO commentator Robert Jan Kortooms.  “Momenteel telt België twee esports opleidingen, maar die focussen zich op het oprichten van esports bedrijven en teams.”

Drie jaar geleden streamde Robert nog op Twitch toen hij zelf door productiehuis META gescout en getraind werd als game commentator. Nu is Robert Jan Kortooms, ook wel bekend onder zijn pseudoniem RJ Casts, een vaste esports caster bij tornooien in België, Nederland en ver daarbuiten.

Eerste opleiding in Vlaanderen

Belgische esports casters die professioneel aan de slag willen, scholen zich voorlopig vooral bij via het internet. Er bestaan heel wat YouTube tutorials en forums met tips en tricks, maar daar krijg je nooit het volledige pakket mee om er een fulltime job van te kunnen maken. Ook wie actief zocht in het opleidingslandschap naar een specifieke opleiding gericht op esports commentating, kwam terug van een kale reis.

“Een doorsnee media-opleiding bereidt je niet voor op dit beroep”, vertelt Robert. “Je moet niet alleen specifieke kennis over de game hebben, maar ook de sector kennen. Als je niet weet hoe je connecties binnen de esports wereld opbouwt, krijg je moeilijk een eerste job te pakken.”

Een doorsnee media-opleiding bereidt je niet voor op dit beroep

Competitieve sector in de lift

Als jurylid van ‘The Next Caster’ zoekt Robert regelmatig naar nieuw talent in onze regio. Als docent hoopt hij dan ook via deze allereerste opleiding afgestudeerde esports casters sneller te connecteren met productiehuizen en tornooi-organisatoren. “Je moet jezelf ook leren op de markt zetten”, vertelt Robert. “Het is een competitieve sector waarin het aantal castingjobs per tornooi beperkt zijn.”

Ook voor SyntraPXL was het belangrijk dat de toekomstige esports commentatoren les kregen van een professional in het vak. “Zelf heb ik zoveel van mijn collega’s geleerd”, voegt Kortooms toe. “Ervaring is in deze sector zeer belangrijk. Als professionele shoutcaster kan ik mijn cursisten meteen kennis meegeven waarnaar ik zelf als beginner op zoek was.”

Opleiding voor durvers

Wie zich wil inschrijven voor de allereerste esports caster opleiding in Vlaanderen moet snel zijn. Eind september begint deze avondopleiding op de T2-campus in Genk.

Overtuigd van de opleiding?

Schrijf je vandaag nog in

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
Artikel

Eline Vanhamel heeft twee keer prijs

Artikel

Ergotherapeute Anke schoolt zich om tot interieurinrichter: “Mijn Panton chair verkocht ik op Stukken van Mensen”

De Truiense Anke Gregoir (28) was nog klein wanneer haar opa Guillaume nog maar eens thuiskwam met een gammele stoel van de rommelmarkt. Haar opa, was niet alleen een bekend Zeppers dorpsfiguur maar ook een fervente hobby-antiquair. Toch werd Anke ergotherapeute en ging ze werken met mensen met dementie. Tot ze een aantal jaren geleden die roze vega-zetel van Jasper Morrison tegenkwam. Een opleiding als interieurinrichter bij SyntraPXL later maakt ze haar opwachting in Stukken van Mensen.

Artikel

Stadsbrouwerij Brauw startte als pop-up maar is vandaag een blijver: “Pionieren zit de Genkenaar in het bloed”

Tijdens de opleiding Microbrouwerij van SyntraPXL leerden Joris Mentens (43) en Ward Strauwen (26) elkaar kennen en de professionele brouwersvonk sloeg over. Zo werd uiteindelijk hun eigen stadsbrouwerij in de Molenstraat geboren, waar ze hun eigen bieren zoals 'Keetje Trippel' produceren.

Artikel

Samen met je kind naar de les

Op 21 maart opent kinderopvang “ ’t Vliegertje” de deuren op de SyntraPXL-campus in Pelt. Dit inclusief kinderdagverblijf heeft specifiek aandacht voor eenoudergezinnen. Door de unieke locatie -letterlijk ín het opleidingscentrum- is het voor alleenstaande ouders voortaan makkelijker om een opleiding te volgen. Campusmanager Patrick De Locht is trots op deze verwezenlijking: “Als opleidingsinstelling nemen we onze maatschappelijke rol in Noord-Limburg op. We zien dit als een mogelijk kinderopvangmodel voor heel Vlaanderen.” Dit project is tot stand gekomen dankzij de steun van het Kinderarmoedefonds van de Koning Boudewijnstichting.

Artikel

Cursisten printen innovatieve drinkbekers voor Sint Oda

Simpelweg drinken uit een beker lijkt zo maar even de normaalste zaak ter wereld te zijn. Maar dat is het niet voor iedereen. Voor mensen met beperking is drinken te vaak een uitdaging. Daarom gingen de Hasseltse directeur Innovatie Leen Hulshagen (41) en collega Kim Scheepers (45) op zoek naar een oplossing. En die vonden ze bij de cursisten van SyntraPXL die via 3D-printing drinkbekers met neusuitsparing en tulprand maakten.

Artikel

De profvoetballer die extreme poetsman werd: “Lijkengeur ruikt heel anders dan een pas gemaaide grasmat”