SyntraPXL pakt uit met primeur: eerste erkende opleiding tot professioneel esports commentator in België

3 weken 5 dagen geleden

Esports boomt in de Benelux. Elke week kijken 200.000 Vlamingen naar livestreams van online gamescompetities. Net zoals bij de doorsnee voetbalwedstrijd op televisie kan dat haast niet zonder rechtstreeks commentaar van een expert. SyntraPXL start daarom eind september met de allereerste –door de overheid erkende- opleiding tot esports commentator. Shoutcaster Robert-Jan Kortooms uit Pelt is één van de eerste Vlaamse beroepscommentatoren in de gameswereld. Hij zal Syntra-cursisten begeleiden naar een professionele carrière in de esports.

e-sports caster

Nu grote bedrijven zoals Proximus, Red Bull en Burgerking in onze regio competities sponsoren, wordt de vraag naar eigen esports talent steeds groter. “Maar wie niet door productiehuizen gescout en daar getraind wordt, heeft in België tot nu toe geen opleidingsmogelijkheden”, vertelt professionele CS:GO commentator Robert Jan Kortooms.  “Momenteel telt België twee esports opleidingen, maar die focussen zich op het oprichten van esports bedrijven en teams.”

Drie jaar geleden streamde Robert nog op Twitch toen hij zelf door productiehuis META gescout en getraind werd als game commentator. Nu is Robert Jan Kortooms, ook wel bekend onder zijn pseudoniem RJ Casts, een vaste esports caster bij tornooien in België, Nederland en ver daarbuiten.

Eerste opleiding in Vlaanderen

Belgische esports casters die professioneel aan de slag willen, scholen zich voorlopig vooral bij via het internet. Er bestaan heel wat YouTube tutorials en forums met tips en tricks, maar daar krijg je nooit het volledige pakket mee om er een fulltime job van te kunnen maken. Ook wie actief zocht in het opleidingslandschap naar een specifieke opleiding gericht op esports commentating, kwam terug van een kale reis.

“Een doorsnee media-opleiding bereidt je niet voor op dit beroep”, vertelt Robert. “Je moet niet alleen specifieke kennis over de game hebben, maar ook de sector kennen. Als je niet weet hoe je connecties binnen de esports wereld opbouwt, krijg je moeilijk een eerste job te pakken.”

Een doorsnee media-opleiding bereidt je niet voor op dit beroep

Competitieve sector in de lift

Als jurylid van ‘The Next Caster’ zoekt Robert regelmatig naar nieuw talent in onze regio. Als docent hoopt hij dan ook via deze allereerste opleiding afgestudeerde esports casters sneller te connecteren met productiehuizen en tornooi-organisatoren. “Je moet jezelf ook leren op de markt zetten”, vertelt Robert. “Het is een competitieve sector waarin het aantal castingjobs per tornooi beperkt zijn.”

Ook voor SyntraPXL was het belangrijk dat de toekomstige esports commentatoren les kregen van een professional in het vak. “Zelf heb ik zoveel van mijn collega’s geleerd”, voegt Kortooms toe. “Ervaring is in deze sector zeer belangrijk. Als professionele shoutcaster kan ik mijn cursisten meteen kennis meegeven waarnaar ik zelf als beginner op zoek was.”

Opleiding voor durvers

Wie zich wil inschrijven voor de allereerste esports caster opleiding in Vlaanderen moet snel zijn. Eind september begint deze avondopleiding op de T2-campus in Genk.

Overtuigd van de opleiding?

Schrijf je vandaag nog in

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
Artikel

Overdag apotheker, ’s avonds stadsboer

Artikel

14 opleidingen waarmee je in 2022 zeker bent van een job

Wil je snel een job vinden? Zeker zijn dat je werkgever je bij jouw vertrek écht mist? Kijk dan eens naar deze opleidingen, want met een knelpuntberoep heb je altijd zekerheid op werk. Maar waarom zijn werknemers voor deze beroepen erg gewild op de arbeidsmarkt? Je denkt vast dat de baan niet leuk is of veel overuren vereist. Gelukkig is dat vaak niet het geval.  

Veel knelpuntberoepen vereisen zeer specifieke kennis, opleidingen of attesten. En daar loopt het meestal mis op de arbeidsmarkt. Veel sollicitanten hebben goesting in deze jobs, maar ontbreken de juiste kennis of ervaring. Omscholen is dus de boodschap! Want met de juiste vaardigheden ben je zeker van een gouden toekomst.

Ontdek 14 knelpuntopleidingen

 

Nieuws

Beoordeel het werk van onze bouwkundige tekenaars

Ook in het atypische cursusjaar 2020-2021 bulkte het weer van het ontwerptalent in de opleiding BIM bouwkundig tekenaar. Onder normale omstandigheden komen heel wat geïnteresseerde architecten en bouwprofessionals de beste eindwerken beoordelen tijdens onze jaarlijkse pitch-fight. Maar dit jaar is het anders. Een fysieke vijfde editie van de pitch-fight bleek niet mogelijk, maar om de beste bouwvisualisatie te kiezen, hebben we toch een oplossing: Jij mag dit jaar mee jureren!

Artikel

Verdubbel je opleidingsverlof

Opleiding volgen en er betaald verlof voor krijgen? Daar kunnen werknemers al verschillende jaren van profiteren dankzij het Vlaams opleidingsverlof. Momenteel kan je maximaal 125 uur afwezig zijn op het werk, maar daar komt dit jaar verandering in. Vanaf september 2021 kan dit aantal verdubbeld worden door de werkgever. Maar naast het VOV kan je als werknemer of kmo nog profiteren van andere interessante incentives. Hoog tijd om te investeren in opleiding dus! 

Artikel

Wijnbouw valt in de smaak bij Limburger

Met de opening van de horeca en de warme temperaturen, komen de glazen wijn weer vlot op tafel. Die wijn komt niet enkel uit verre landen, maar alsmaar vaker uit Limburg. Zelf wijn leren maken is meer dan ooit in trek bij de Limburgers. Met een volle klas en een wachtlijst tot volgend jaar, is de opleiding wijnbouwer-wijnmaker bij SyntraPXL één van de populairste titels in het aanbod. Met een groep van 40 enthousiastelingen beginnen ze in september op de campus in Hasselt aan een intensief parcours onder begeleiding van wijnbouwdeskundige Geurt Van Rennes.   

Event

B-Sportunity - Panelgesprek - 12 Mei