SyntraPXL pakt uit met primeur: eerste erkende opleiding tot professioneel esports commentator in België

1 jaar 4 maanden geleden

Esports boomt in de Benelux. Elke week kijken 200.000 Vlamingen naar livestreams van online gamescompetities. Net zoals bij de doorsnee voetbalwedstrijd op televisie kan dat haast niet zonder rechtstreeks commentaar van een expert. SyntraPXL start daarom eind september met de allereerste –door de overheid erkende- opleiding tot esports commentator. Shoutcaster Robert-Jan Kortooms uit Pelt is één van de eerste Vlaamse beroepscommentatoren in de gameswereld. Hij zal Syntra-cursisten begeleiden naar een professionele carrière in de esports.

e-sports caster

Nu grote bedrijven zoals Proximus, Red Bull en Burgerking in onze regio competities sponsoren, wordt de vraag naar eigen esports talent steeds groter. “Maar wie niet door productiehuizen gescout en daar getraind wordt, heeft in België tot nu toe geen opleidingsmogelijkheden”, vertelt professionele CS:GO commentator Robert Jan Kortooms.  “Momenteel telt België twee esports opleidingen, maar die focussen zich op het oprichten van esports bedrijven en teams.”

Drie jaar geleden streamde Robert nog op Twitch toen hij zelf door productiehuis META gescout en getraind werd als game commentator. Nu is Robert Jan Kortooms, ook wel bekend onder zijn pseudoniem RJ Casts, een vaste esports caster bij tornooien in België, Nederland en ver daarbuiten.

Eerste opleiding in Vlaanderen

Belgische esports casters die professioneel aan de slag willen, scholen zich voorlopig vooral bij via het internet. Er bestaan heel wat YouTube tutorials en forums met tips en tricks, maar daar krijg je nooit het volledige pakket mee om er een fulltime job van te kunnen maken. Ook wie actief zocht in het opleidingslandschap naar een specifieke opleiding gericht op esports commentating, kwam terug van een kale reis.

“Een doorsnee media-opleiding bereidt je niet voor op dit beroep”, vertelt Robert. “Je moet niet alleen specifieke kennis over de game hebben, maar ook de sector kennen. Als je niet weet hoe je connecties binnen de esports wereld opbouwt, krijg je moeilijk een eerste job te pakken.”

Een doorsnee media-opleiding bereidt je niet voor op dit beroep

Competitieve sector in de lift

Als jurylid van ‘The Next Caster’ zoekt Robert regelmatig naar nieuw talent in onze regio. Als docent hoopt hij dan ook via deze allereerste opleiding afgestudeerde esports casters sneller te connecteren met productiehuizen en tornooi-organisatoren. “Je moet jezelf ook leren op de markt zetten”, vertelt Robert. “Het is een competitieve sector waarin het aantal castingjobs per tornooi beperkt zijn.”

Ook voor SyntraPXL was het belangrijk dat de toekomstige esports commentatoren les kregen van een professional in het vak. “Zelf heb ik zoveel van mijn collega’s geleerd”, voegt Kortooms toe. “Ervaring is in deze sector zeer belangrijk. Als professionele shoutcaster kan ik mijn cursisten meteen kennis meegeven waarnaar ik zelf als beginner op zoek was.”

Opleiding voor durvers

Wie zich wil inschrijven voor de allereerste esports caster opleiding in Vlaanderen moet snel zijn. Eind september begint deze avondopleiding op de T2-campus in Genk.

Overtuigd van de opleiding?

Schrijf je vandaag nog in

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
Artikel

1400 nieuwe ondernemingen op 2 jaar dankzij Jumpstarters

Artikel

Peltenaar Robert-Jan ‘RJ’ Kortooms is VTM-presentator voor het WK Counterstrike

Robert Jan Kortooms (22) uit Pelt, beter bekend onder zijn pseudoniem RJ Casts, is één van de eerste Vlaamse beroepscommentatoren in de gameswereld. Eerder dit jaar was hij te zien op VTM toen hij het WK Counter-Strike mocht becommentariëren.

Artikel

Door een spierziekte belandde Diana in een coma maar toch opende ze haar hondentrimsalon

Een mysterieuze spierziekte dwong Diana Limpens (50) uit Eigenbilzen 7 jaar geleden in een coma. Toch wilde ze haar droom niet opbergen, een eigen hondentrimsalon ‘t Hundje.

Artikel

3 tips om de beste opleidingsdeal te scoren!

We houden allemaal van een goede deal, zeker nu het leven duurder wordt. Daarom hebben we voor jou drie tips om de beste prijs voor je opleiding te scoren. Wat dacht je van een cheque om jouw inschrijvingsgeld deels mee te betalen? Of betaald verlof als je les gaat volgen? Lees hieronder snel verder en ontdek hoe jij kan besparen op je opleiding. 

Ontdek de tips!

Artikel

Genkse Baba Yega studeert af en runt eigen bedrijf in voedingssupplementen

Genkenaar Loris Riggio (20) deed zijn studiegenoten van SyntraPXL vreemd opkijken toen hij hen bij zijn afstuderen op een gastoptreden van Baba Yega trakteerde.
Artikel

Technologietweeling pakt uit met XR-opleiding op de T2-campus