Top 10 van weetjes over Tequila

2 jaar geleden

We drinken het allemaal graag, maar wat weet je eigenlijk echt over Tequila? Hier de top 10 van weetjes over Tequila. Ideaal om je klanten te imponeren.

 

Tequila
In Mexico wordt Tequila puur gedronken, zonder zout en limoen

Wanneer Mexicanen zout en limoen bij hun drankje nuttigen gaat het over margaritas.

De plant waarvan Tequila gemaakt wordt leunt meer aan bij de lelie dan bij de cactus

Velen denken dat Tequila van de cactusplant gemaakt wordt, niets is minder waar. De Agave plant is familie van de lelie en niet van de cactus.

Alle Tequila is Mezcal, maar niet alle Mezcal is Tequila

Mezcal is gedistilleerd van Agave en Tequila van de blauwe Agaveplant, deze is aan een bepaalde streek gekoppeld en mag ook alleen daar geproduceerd worden.

Tequila bestaat voor 51% uit blauwe Agave

Mezcal kan gemaakt worden van verschillende soorten Agaveplanten. Bij Tequila is dit niet het geval. Tequila moet minstens 51% blauwe Agave bevatten en liefst 100%. Tequila die uit minder dan 100% blauwe Agave bestaat wordt 'gemixt' genoemd.

Het duurt 8 tot 12 jaar vooraleer de blauwe Agaveplant volwassen is en je er Tequila van kan maken

Tequila is gemaakt van het hart van de blauwe Agaveplant en kan tot 90 kg wegen.

Wormen zijn verboden in Tequila flessen, wel kunnen ze aanwezig zijn in Mezcal

In Mezcal worden wormen gebruikt om de aanwezigheid van Agave aan te tonen. Daarnaast zou het beestje ook extra smaak aan het product geven.

De smaak van Tequila hangt af van zijn herkomst

Tequila van het gebergte ten noorden van Guadalajara smaakt bijvoorbeeld fruitiger dan die van in de vallei.

Het grootste deel van het werk om Tequila te maken wordt met de hand gedaan

De planten worden met de hand uitgekozen en geoogst. Ook andere delen van de productie worden met de hand gedaan.

De kleur van de Tequila staat niet garant aan kwaliteit

Tequila verkrijgt meer kleur door rijping, maar soms worden er ook kleurstoffen aan toegevoegd.

​​​​​​​​​​​​​​De drie belangrijkste categorieën in Tequila zijn
  1. Blanco : niet gerijpt en gebotteld binnen de twee maanden na distillatie
  2. Reposado : tussen 2 en 12 maanden gerijpt 
  3. Anejo : 1 tot 3 jaar gerijpt in eiken vaten

Nog meer weten? Word Tequila expert met onze horeca-opleidingen.

SYNTRA Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SYNTRA Limburg

Naar alle artikels
Nieuws

Een opleiding leidt tot professioneel succes

Nieuws

Duale ondernemerschapstrajecten van SYNTRA onder de loep op woensdag 28 juni

Het afgelopen cursusjaar heeft het SYNTRA-netwerk over heel Vlaanderen 5 verschillende duale ondernemerschapstrajecten georganiseerd. De beoogde doelgroep zijn jongvolwassenen (18+) met professionele intenties en met affiniteit voor het ondernemerschap.

Nieuws

Italiaanse meester-bakker onhult pizzageheimen

Eerst prikkelt de geur van mediterraanse kruiden en gesmolten kaas de smaakpapillen. Het water loopt in de mond… Dan de krakende, krokante korst als inleiding op de smaaksensatie van hartige, stomende tomatensaus. Tijdens het kauwen slurp je slierten smeuïge kaas op en geniet je intens van een mond vol Italië… Wie houdt niet van pizza???

Artikel

Huisgebrouwen bier, Limburgse wijn, kwaliteitswhisky, professionele cocktails, of zelf gedestilleerde gin

Huisgebrouwen bier, Limburgse wijn, kwaliteitswhisky, professionele cocktails, of zelf gedestilleerde gin. Wil jij kunnen genieten van deze dranken in jouw stamcafé of lievelingsrestaurant? Laat hen dan nu weten welke dranken jij graag op de kaart wil zien. 

Nieuws

De kracht van mocktails

Dave Aertgeerts, docent Mixology bij SYNTRA Limburg licht de kunst van mocktails, de alcoholvrije cocktail, toe. Het is namelijk niet zo dat mensen die geen alcohol drinken altijd zin hebben in water of frisdrank, zeker wanneer de persoon voor hen geniet van een smakelijke cocktail.

Nieuws

Guus Coppens (oud-leerjongere) en zijn kompaan Dries winnen "Mijn Popuprestaurant"!