Voorsprong door Clean Technologies

5 jaar 2 maanden geleden

Twee nieuwe opleidingen voor professionals

In september starten SYNTRA Limburg en de UHasselt | SEE elk met een nieuwe avondopleiding rond ‘clean technologies’. Bedrijfsleiders, managers, consultants en bedrijfsmedewerkers mogen zich verwachten aan extra kaders en instrumenten om ten volle de mogelijkheden van milieuvriendelijke technologieën te benutten. SYNTRA Limburg en UHasselt School of Expert Education (SEE) hebben in samenwerking met CleanTechPunt (CTP) elk een eigen programma ontwikkeld. Met deze nieuwe opleidingen willen ze complementair de focus op cleantech in onze regio verder versterken.

clean technology

SYNTRA Limburg start na de zomer met de nieuwe opleiding Cleantech Consultant. Deze opleiding focust ook op de noodzaak van transitie tot systeeminnovatie, d.i. het belang om gelijktijdig aanpassingen in klimaat, economie, mens, cultuur, natuur- en milieukwaliteit te doen. Begeleiders die elk expert zijn in hun vakgebied brengen een overzicht van allerlei cleantechnologies in specifieke toepassingen (o.a. duurzaam bouwen, landbouw en voeding, bio-gebaseerde economie, duurzaam toerisme, life science). Daarnaast reikt de opleiding praktijkgericht allerlei technische en bedrijfsmatige cleantechhandvaten en -tools aan. Afgestudeerden van deze opleiding kunnen met kennis van zaken bedrijven en projecten op weg helpen in hun cleantechambities. Als SYNTRA opleiding is een module zelfstandig ondernemerschap uiteraard ook aanwezig.

Tegelijkertijd start UHasselt | SEE het academiejaar met een nieuw postgraduaat Cleantech Management. Daarvoor werkt ze samen met de hogescholen PXL en UCLL, en tal van praktijkexperten. Het postgraduaat beoogt deelnemers die na de opleiding cleantech kennen, kunnen én doen. Basis van de opleiding is een overzicht van de state-of-the-art m.b.t. cleantechnologies (o.a. in energie, nieuwe materialen, mobiliteit). Klemtoon ligt vervolgens op het kritisch selecteren en uitvoeren van techno-economische én duurzaamheidsanalyses om de geschikte cleantechoplossing te kiezen. Het derde deel gaat over impact, of hoe de omgeving (binnen en rondom de organisatie) te overtuigen en te engageren om mee haar schouders te zetten onder de implementatie van concrete cleantechoplossingen wenselijk voor bedrijf en samenleving.

Met de lancering van de twee nieuwe opleidingen brengt CTP de basiskennis uit haar opleidingen CleanTechAmbassadeur en CleanTechConsulent verder naar de arbeidsmarkt. “De lancering van deze programma’s is een belangrijke stap in de missie van CleanTechPunt om de mogelijkheden van cleantechnologies ruimer bekend te maken”, zegt Maurice Ballard, voorzitter van CTP.

SALK

Cleantech is een van de domeinen die het SALK-actieplan naar voren schuift in het versterken en verder innoveren van de Limburgse economie. De opleidingen Cleantech Management en Cleantech Consultant vergroten niet enkel de vakkennis van professionals, maar dragen ook bij aan het vergroten van de kennis en expertise rond cleantechnologies in bedrijven.

Meer info over de opleiding Cleantech Consultant kan u inwinnen via edith.bijnens@syntra-limburg.be

SYNTRA Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SYNTRA Limburg

Naar alle artikels
Koeltechnieker
Artikel

Een goedbetaalde job zonder stress?

Nieuws

Een opleiding leidt tot professioneel succes

Duizenden Limburgers kiezen elk jaar voor een praktijkgerichte opleiding bij SYNTRA Limburg. Meer dan 3000 cursisten beëindigden in juni 2016 een opleiding die langer duurt dan een half jaar. Het gaat over meer dan 250 opleidingen in zowat elke denkbare sector. SYNTRA heeft voor het eerst in kaart gebracht wie deze mensen zijn en wat het volgen van een opleiding nu precies oplevert. Afgevaardigd bestuurder van SYNTRA Limburg Dirk Vanstipelen ziet in de meetresultaten dat de Limburger beloond wordt voor zijn werkkracht en doorzettingsvermogen: ”Mensen investeren bij ons tijd en geld om vooruit te geraken in het leven. Samen met SYNTRA Limburg slagen zij daar ook in. Dat is iets om trots op te zijn!”

Nieuws

EPB Roadshow

Sinds de EPB-regelgeving in 2006 van start ging, is het bouwlandschap volledig veranderd. We worden geconfronteerd met een alsmaar strenger wordende wetgeving. Technieken en technologieën komen in een razend tempo op ons af. Ontwerpen dienen continu bijgeschaafd te worden.

Nieuws

Zelfstandig energieadviseur Kurt Vanvelk leert alle knepen van het vak dankzij SYNTRA

Zelfstandige energieadviseur Kurt Vanvelk (42) uit Heusden – Zolder leerde de knepen van het energievak bij SYNTRA. Hij volgde er een hele reeks opleidingen en adviseert nu mensen bij hun keuzes voor energiezuinig wonen. Vanvelk werkt ook geregeld als consultant in het groene energieverhaal en was onder meer in China en Duitsland om de zogenaamde e- Tree te promoten. Deze unieke zonneboom is ontwikkeld door een bedrijf uit Heusden – Zolder. De zonnecellen boven op de boom leveren energie voor, onder andere, de verlichting die ook in de zonnepanelen is verwerkt.

Artikel

Duaal leren online: kan het de jongeren smaken?

Onze jongeren van duaal leren en de leertijd hebben de afgelopen maanden niet stil gezeten. Net zoals in onze andere opleidingen, werkten ook zij met een online aanbod. Duaal leren staat gelijk aan kwaliteitsvolle praktijkervaring, een vergoeding, een diploma én een job. Een heel mooi model dus voor jongeren die hun kwaliteiten volwaardig willen inzetten in de zoektocht naar een gepaste job. Hoog tijd om de jongeren te bevragen over hun ervaring.

Oproep getuigenissen
Artikel

Oproep: SYNTRA zoekt (ex-)cursisten met een verhaal!