Wijnbouw valt in de smaak bij Limburger

1 jaar 1 maand geleden

Met de opening van de horeca en de warme temperaturen, komen de glazen wijn weer vlot op tafel. Die wijn komt niet enkel uit verre landen, maar alsmaar vaker uit Limburg. Zelf wijn leren maken is meer dan ooit in trek bij de Limburgers. Met een volle klas en een wachtlijst tot volgend jaar, is de opleiding wijnbouwer-wijnmaker bij SyntraPXL één van de populairste titels in het aanbod. Met een groep van 40 enthousiastelingen beginnen ze in september op de campus in Hasselt aan een intensief parcours onder begeleiding van wijnbouwdeskundige Geurt Van Rennes.   

Wijnbouwer

Het is net alsof je op bepaalde plaatsen in Limburg door de wijnstreek Bourgogne rijdt. Landschappen vol wijngaarden en verschillende wijnhandelaars op de route. Het is dan ook niet gek dat wijncursussen elk jaar opnieuw populair zijn, maar de huidige toestroom van cursisten is buitengewoon. Davy De Wreede, business developer horeca bij SyntraPXL, ziet zijn sector boomen: “Met de corona-toestand vreesde ik voor de interesse in horeca-opleidingen. Gelukkig merken we het tegendeel en scoort alles over voeding en drank juist zeer goed. Maar wat we bij ‘Wijnbouwer-wijnmaker’ zien, dat is uitzonderlijk. Daar werken we al sinds een maand met een lange wachtlijst voor volgend jaar.”

Geen opleiding voor groentjes

Wie denkt de lessen te volgen om alleen wijn te komen proeven, kan zich weleens stevig vergissen. Er wordt gewerkt rond wijnchemie, insecten, wijnstijlen, houtsoorten, druivenrassen, intelligente bemesting en nog veel meer. Geurt Van Rennes, docent en wijnbouwkundige, geeft alvast raad voor wie eraan wil beginnen: “Veel mensen romantiseren het verhaal van wijn maken, maar wijnbouw vraagt ontzettend veel passie, geduld en tijd. Eigenlijk combineer je als wijnbouwer verschillende jobs. Je bent landbouwer, drankenproducent, handelaar en vaak ook toeristisch gids. En wie topwijn wil maken, moet vooral veel commitment tonen. Ik zeg vaak tegen mijn cursisten: je moet bereid zijn om vrijdag tegen je vrouw te zeggen, schatje we kunnen dit weekend niet naar zee. Het gaat maandag regenen dus ik moet dit weekend de druiven bespuiten.”

Je moet bereid zijn om vrijdag tegen je vrouw te zeggen, schatje we kunnen dit weekend niet naar zee. Het gaat maandag regenen dus ik moet dit weekend de druiven bespuiten.

De bourgondische Limburger

Naast de belangstelling voor de wijncursussen, vallen ook andere opleidingen over voeding en drank enorm in de smaak. Denk aan chocolatier, kok, ijsbereider en zelfs zytholoog (bierkenner). De bourgondische levensstijl wordt in Limburg goed in stand gehouden, en dat op professioneel niveau. “We zien dat mensen niet alleen graag lekker eten en drinken, maar dat ze ook meer en meer kiezen om er zelf professioneel mee aan de slag te gaan. Veel cursisten volgen bij ons een horeca-opleiding vanuit een passie om er dan hun beroep van te maken. Zo zijn er ondertussen al ontelbaar veel restaurants, wijnhandelaars en topchefs die ooit bij SyntraPXL gestart zijn.”, vertelt Davy De Wreede. Ontdek alle horeca-opleidingen bij SyntraPXL

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
Artikel

Eline Vanhamel heeft twee keer prijs

Artikel

Ergotherapeute Anke schoolt zich om tot interieurinrichter: “Mijn Panton chair verkocht ik op Stukken van Mensen”

De Truiense Anke Gregoir (28) was nog klein wanneer haar opa Guillaume nog maar eens thuiskwam met een gammele stoel van de rommelmarkt. Haar opa, was niet alleen een bekend Zeppers dorpsfiguur maar ook een fervente hobby-antiquair. Toch werd Anke ergotherapeute en ging ze werken met mensen met dementie. Tot ze een aantal jaren geleden die roze vega-zetel van Jasper Morrison tegenkwam. Een opleiding als interieurinrichter bij SyntraPXL later maakt ze haar opwachting in Stukken van Mensen.

Artikel

Stadsbrouwerij Brauw startte als pop-up maar is vandaag een blijver: “Pionieren zit de Genkenaar in het bloed”

Tijdens de opleiding Microbrouwerij van SyntraPXL leerden Joris Mentens (43) en Ward Strauwen (26) elkaar kennen en de professionele brouwersvonk sloeg over. Zo werd uiteindelijk hun eigen stadsbrouwerij in de Molenstraat geboren, waar ze hun eigen bieren zoals 'Keetje Trippel' produceren.

Artikel

Samen met je kind naar de les

Op 21 maart opent kinderopvang “ ’t Vliegertje” de deuren op de SyntraPXL-campus in Pelt. Dit inclusief kinderdagverblijf heeft specifiek aandacht voor eenoudergezinnen. Door de unieke locatie -letterlijk ín het opleidingscentrum- is het voor alleenstaande ouders voortaan makkelijker om een opleiding te volgen. Campusmanager Patrick De Locht is trots op deze verwezenlijking: “Als opleidingsinstelling nemen we onze maatschappelijke rol in Noord-Limburg op. We zien dit als een mogelijk kinderopvangmodel voor heel Vlaanderen.” Dit project is tot stand gekomen dankzij de steun van het Kinderarmoedefonds van de Koning Boudewijnstichting.

Artikel

Cursisten printen innovatieve drinkbekers voor Sint Oda

Simpelweg drinken uit een beker lijkt zo maar even de normaalste zaak ter wereld te zijn. Maar dat is het niet voor iedereen. Voor mensen met beperking is drinken te vaak een uitdaging. Daarom gingen de Hasseltse directeur Innovatie Leen Hulshagen (41) en collega Kim Scheepers (45) op zoek naar een oplossing. En die vonden ze bij de cursisten van SyntraPXL die via 3D-printing drinkbekers met neusuitsparing en tulprand maakten.

Artikel

De profvoetballer die extreme poetsman werd: “Lijkengeur ruikt heel anders dan een pas gemaaide grasmat”