Zelfstandig energieadviseur Kurt Vanvelk leert alle knepen van het vak dankzij SYNTRA

6 jaar 3 maanden geleden

Zelfstandige energieadviseur Kurt Vanvelk (42) uit Heusden – Zolder leerde de knepen van het energievak bij SYNTRA. Hij volgde er een hele reeks opleidingen en adviseert nu mensen bij hun keuzes voor energiezuinig wonen. Vanvelk werkt ook geregeld als consultant in het groene energieverhaal en was onder meer in China en Duitsland om de zogenaamde e- Tree te promoten. Deze unieke zonneboom is ontwikkeld door een bedrijf uit Heusden – Zolder. De zonnecellen boven op de boom leveren energie voor, onder andere, de verlichting die ook in de zonnepanelen is verwerkt.

energieadviseur

Kurt Vanvelk heeft een opleiding als graduaat elektromechanica. “Tijdens mijn toenmalige job was ik betrokken bij verscheidene bouwprojecten. Bij een van die projecten schonken het studiebureau en de architect veel aandacht aan energie besparen. Toen besloot ik er mij in te verdiepen. Ik begon aan één opleiding bij SYNTRA en o.a. door de gemotiveerde docenten die de leerstof boeiend overbrachten, rolde ik spontaan van de ene in de andere opleiding.

Mijn interesse werd steeds groter.” De eerste opleiding van Kurt rond energie, dateert van 2007. Toen begon hij aan de opleiding “Energie Advies Procedure”, die vandaag Energiedeskundige type B heet. “Daarnaast volgde ik de opleidingen Energiedeskundige type A en CEPB – sofwareBlowerdoortechniekerThermografie Level 1,…Dat zijn allemaal kortlopende opleidingen van maximaal 52 uren.”

Voortdurend bijscholen

“Daarnaast schoolde ik mezelf bij door contacten te leggen met fabrikanten van isolatie, verwarmings- en ventilatietechnieken. Zo werd ik een allrounder op het vak van energie. De aandacht om energie te besparen is relatief jong. Het is daarom absoluut nodig om voortdurend bij te scholen. SYNTRA speelt daar goed op in door steeds nieuwe en interessante opleidingen te organiseren. Zelf werk ik ondertussen anderhalf jaar volledig als zelfstandige en help ik o.a. particulieren die bezig zijn met energiebewust wonen. Ik geef advies bij het verbouwen van hun huis en maak energiecertificaten voor mensen die hun huis verkopen of verhuren. Ook mijn expertise voor het opsporen van lekkende leidingen of platte daken en rioolkeuringen worden geregeld gevraagd.” Kurt werkt daarnaast ook als projectconsultant rond groene energie. In dat kader trok hij onder meer naar Shanghai (China) en München ( Duitsland). Daar stelde hij de

e- Tree voor; een design staalconstructie in de vorm van een boom, met zonnecellen aan de top die energie leveren. “Samen met de provincie Limburg stond deze e- Tree op de beurs in Kunshan (China). Pas nog was de boom te bewonderen op Pukkelpop. Dat zijn schitterende ervaringen.”

SYNTRA Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SYNTRA Limburg

Naar alle artikels
Koeltechnieker
Artikel

Een goedbetaalde job zonder stress?

Nieuws

Een opleiding leidt tot professioneel succes

Duizenden Limburgers kiezen elk jaar voor een praktijkgerichte opleiding bij SYNTRA Limburg. Meer dan 3000 cursisten beëindigden in juni 2016 een opleiding die langer duurt dan een half jaar. Het gaat over meer dan 250 opleidingen in zowat elke denkbare sector. SYNTRA heeft voor het eerst in kaart gebracht wie deze mensen zijn en wat het volgen van een opleiding nu precies oplevert. Afgevaardigd bestuurder van SYNTRA Limburg Dirk Vanstipelen ziet in de meetresultaten dat de Limburger beloond wordt voor zijn werkkracht en doorzettingsvermogen: ”Mensen investeren bij ons tijd en geld om vooruit te geraken in het leven. Samen met SYNTRA Limburg slagen zij daar ook in. Dat is iets om trots op te zijn!”

Nieuws

Voorsprong door Clean Technologies

Twee nieuwe opleidingen voor professionals

In september starten SYNTRA Limburg en de UHasselt | SEE elk met een nieuwe avondopleiding rond ‘clean technologies’. Bedrijfsleiders, managers, consultants en bedrijfsmedewerkers mogen zich verwachten aan extra kaders en instrumenten om ten volle de mogelijkheden van milieuvriendelijke technologieën te benutten. SYNTRA Limburg en UHasselt School of Expert Education (SEE) hebben in samenwerking met CleanTechPunt (CTP) elk een eigen programma ontwikkeld. Met deze nieuwe opleidingen willen ze complementair de focus op cleantech in onze regio verder versterken.

Nieuws

EPB Roadshow

Sinds de EPB-regelgeving in 2006 van start ging, is het bouwlandschap volledig veranderd. We worden geconfronteerd met een alsmaar strenger wordende wetgeving. Technieken en technologieën komen in een razend tempo op ons af. Ontwerpen dienen continu bijgeschaafd te worden.

Artikel

Duaal leren online: kan het de jongeren smaken?

Onze jongeren van duaal leren en de leertijd hebben de afgelopen maanden niet stil gezeten. Net zoals in onze andere opleidingen, werkten ook zij met een online aanbod. Duaal leren staat gelijk aan kwaliteitsvolle praktijkervaring, een vergoeding, een diploma én een job. Een heel mooi model dus voor jongeren die hun kwaliteiten volwaardig willen inzetten in de zoektocht naar een gepaste job. Hoog tijd om de jongeren te bevragen over hun ervaring.

Oproep getuigenissen
Artikel

Oproep: SYNTRA zoekt (ex-)cursisten met een verhaal!