Knelpuntberoepen 2020

Jaarlijks publiceert de VDAB een lijst met beroepen waarvoor werkgevers het moeilijk hebben om geschikte kandidaten te vinden. In deze lijst met knelpuntberoepen wordt er per beroep aangegeven waarom dit beroep een knelpunt vormt.

Ze maken hier onderscheid tussen 3 verschillende oorzaken:

 • Kwantitatief tekort: er is een te lage uitstroom uit het onderwijs, bijvoorbeeld omdat te weinig studenten die richting kiezen of omdat er geen schoolse opleiding voor bestaat.
 • Kwalitatief tekort: de kandidaten beschikken niet over de gevraagde bekwaamheden
 • Specifieke arbeidsomstandigheden: weekendwerk, laag loon, zwaar werk, stress...

Wil jij graag het verschil maken op de arbeidsmarkt? Schrijf je dan voor één van onderstaande knelpunt opleidingen in. We hebben voor jou een overzicht gemaakt met al onze knelpunt opleidingen.

Binnen de volgende interessegebieden beschikken we over knelpuntberoepen:

 1. Werfleider / Conducteur bouw
 2. Technicus industriële installaties
 3. Analist ontwikkelaar ICT
 4. Technicus productieproces en methodes
 5. Bestuurder trekker-oplegger
 6. Verpleegkundige
 7. Onderhoudsmecanicien
 8. Tekenaar-ontwerper mechanica
 9. Calculator bouw
 10. Technicus studiebureau bouw

Administratie en onthaal

Administratief bediende is een knelpuntberoep omdat productkennis vaak ook een grote rol speelt. Werknemers die kennis van het product kunnen combineren met een commerciële instelling, talenkennis en administratieve vaardigheden zijn schaars. Naast meertaligheid, communicatievaardigheid en bureauticakennis verwachten werkgevers dat hij/zij zelfstandig kan werken, proactief en betrokken is en kan organiseren en plannen.

Administratief bediende

Voltijdse dagopleiding Commercieel administratief bediende

Voltijdse dagopleiding Vastgoed- en notarieel medewerker

Beauty en wellness

Mensen die hun brood verdienen in deze sector, moeten naast hun beroepskennis ook beschikken over de juiste werkattitude en enkele natuurlijke talenten: precies en hygiënisch kunnen werken is al even belangrijk als een verzorgd voorkomen. Daarnaast moet men over heel wat creativiteit beschikken en sociaal vaardig zijn.
Vooral voor de kappers is er een kwalitatief tekort omwille van een gebrek aan beroepskennis.

Bouw

Dakwerker is een knelpunt omwille van de arbeidsomstandigheden. Werken op hoogte en koud, nat weer kunnen afschrikken. Ervaren daktimmerlui zijn schaars, maar er zijn gelukkig wel genoeg kandidaten die het nog willen leren.  Meubelmaker is een kwalitatief knelpuntberoep. Het ontbreekt hier aan personen die het volledige beroep beheersen van handwerk tot computersturingen.

Aannemer dakwerken

Meubelmaker

Voltijdse dagopleiding Schrijnwerker - meubelmaker

Aannemer metsel- en betonwerken

Aannemer tegelzetten

Aannemer interieurbouw

Elektro

Binnen de elektrosector is er een technologische evolutie gaande. De integratie van domotica, beveiliging, digitale televisie, internet, telefonie en hernieuwbare energiebronnen zijn daar de onderdelen van. Naast kennis van de nieuwste technologieën moet men in deze sector ook meestal rekening houden met een brede inzetbaarheid. De vele kleine zelfstandigen werken vaker wel dan niet met een bijzonder flexibel werkrooster. Elk jaar opnieuw is er ook een tekort aan instroom van technisch geschoolde kandidaten. De combinatie van het kwalitatieve en kwantitatieve tekort, maakt van technische profielen de 'statisch zwaarste knelpuntberoepen'. De populariteit van deze boeiende beroepen is onbegrijpelijk laag en zolang dat niet verandert, zullen onderstaande beroepen knelpunten blijven op de Vlaamse arbeidsmarkt.

Bedrijfselektriciteit

Voltijdse dagopleiding Elektricien

Residentieel ventilatietechnicus

Kabeltechnicus - gestructureerde bekabeling

Aannemer installateur centrale verwarming en Sanitair

Industriële automatisering

Energie en HVAC

De HVAC (heating, ventilation, airco en cooling) is een gebied waar sinds kort veel technologische vooruitgang geboekt wordt. De huidige computergestuurde systemen worden complexer in onderhoud en installatie. Weinig mensen kennen deze sector voldoende en er is bijgevolg een kwantitatief tekort aan afgestudeerden. Ook de ingewikkelde regelgeving (vb. het periodiek behalen van attesten) verhoogt de drempel naar een job binnen deze sector.

Aannemer installateur centrale verwarming en Sanitair

Koelmonteur

Voltijdse dagopleiding Koeltechnieker

Voltijdse dagopleiding Installateur centrale verwarming

Financiën

Kennis van fiscaliteit is vaak een probleem en er is een vraag naar bekwame en gespecialiseerde boekhouders. Kennis van specifieke boekhoudpakketten en relevante ervaring is een probleem. Fiscale en boekhoudkundige regels veranderen elk jaar en het is erg belangrijk op kennis te bezitten die up-to-date is.

Boekhouder

Voltijdse dagopleiding Boekhouder

Groen

Heb jij groene vingers en ben je niet bang om je handen vuil te maken? Wil je je graag verder professionaliseren in de groensector? Dan kan je bij Syntra Limburg verschillende groene opleidingen volgen die je zowel theoretische kennis als praktijkervaring opleveren. Bloemen, planten, kruiden en tuinen hebben na de opleiding geen geheimen meer voor jou.

Voltijdse dagopleiding Tuinaanlegger-groenbeheerder

Tuinaanlegger-groenbeheerder

Horeca en voeding

Er is weinig instroom van personeel vanuit het horeca-onderwijs. Veel afgestudeerden komen ook niet in de horeca terecht. Dit omdat de competenties die ze hier verwerven ook gewenst zijn in andere sectoren. Discipline, (klant)vriendelijkheid, meertalig, etiquette, enz. worden hoog in het vaandel gedragen door de sector, maar zorgen er ook voor dat het knelpunt versterkt wordt. Binnen de horeca is het ook belangrijk dat men goed kan plannen, organiseren, leiding geven en budgetten beheren. Daarnaast is er een hoge werkdruk met atypische arbeidstijden.

Brood- en banketbakker

Brood- en banketbakker versneld

Voltijdse dagopleiding Brood- en banketbakker

Restauranthouder-Kok

Voltijdse dagopleiding Restauranthouder

Slager-spekslager

Voltijdse dagopleiding Slager-spekslager

Uitbater koffiebar/koffiebrander

Sommelier

Ambachtelijk chocoladebewerker

Voltijdse dagopleiding Chocolatier-patissier

Informatica

Aan informaticaprofielen is er al jaren een structureel tekort. Het beheren of programmeren van moderne computersystemen is uitdagend omwille van de grote techniciteit en de snelle ontwikkelingen, maar de tijd van de eenzame computerfreak is al lang verleden tijd. Commercialiteit en communicatieve skills zijn tegenwoordig een must binnen de sector. Het tekort is zo groot dat bedrijven zelfs regelmatig naar buitenlandse werknemers grijpen.

Data analist

Netwerkbeheerder

Voltijdse dagopleiding BIM staaltekenaar

Management

Als accountmanager ligt de druk hoog. Je moet beschikken over een heuse waaier aan eigenschappen: Resultaatgerichtheid, productkennis, communicatievaardigheden, onderhandelingstechnieken en (vaak) meertaligheid zijn sleuteltalenten... Het commerciële aspect van deze job is ook al niet voor iedereen weggelegd. Wat vergeten wordt, is dat het een boeiende, gevarieerde en interessante job is voor dynamsche mensen.

Voltijdse dagopleiding Accountmanager

Mode

Binnen de mode is er vooral vraag naar het maken van exclusieve beperkte reeksen of de productie van prototypes. De massaproductie is immers naar het buitenland verhuisd. Er zijn echter nog heel wat interessante domeinen voor gedreven modetalenten waar volop vraag naar is. Jezelf specialiseren na het behalen van een degelijke basiskennis van het beroep is hier belangrijk.

Voltijdse dagopleiding Modeontwerper

Dames Haute Couture

Perlage en broderie d'art voor haute couture

Sport

De huidige gezondheids- en dieetcultuur zorgt voor een opleving van de sector Sport. De link is ook snel gelegd met de vergrijzing in Vlaanderen. Er is grote vraag naar professionelen met kennis van verantwoord sporten en het behandelen en voorkomen van blessures.

Sportverzorger

Voltijdse dagopleiding Sport- en Eventmanager

Transport en logistiek

Om de logistieke keten van een bedrijf te coördineren is het belangrijk dat men de kennis heeft van de logistieke wereld, goed kan organiseren, verantwoordelijkheidszin heeft en uitstekend een team kan aansturen. Ambitie en ervaring brengen je erg ver in deze sector. Daarnaast is meertaligheid en goed kunnen onderhandelen belangrijk. Je werkt met vele partners samen: kunnen multitasken en met time management is enorm belangrijk.

Logistiek bediende

Logistiek consulent

Dispatcher

Vastgoed

Vastgoedvacatures vereisen specifieke capaciteiten. In 2018 en 2019 zal er vooral nood zijn aan syndici die het beheer van gebouwen voor hun rekening nemen.

Praktijkcursus vastgoed

Vastgoedexpert

Vastgoedmakelaar

Voltijdse dagopleiding Vastgoed- en notarieel medewerker

Voertuigen en metaal

In de voertuig en metaalsector gelden dezelfde knelpunten als bij de technische beroepen. Te weinig mensen studeren af in deze richtingen én deze sector evolueert zo snel dat men actief moet bijscholen. Leergierigheid en creativiteit zijn kernwaarden in deze beroepen.

Voltijdse dagopleiding Lasser

Uitdeuken zonder lakschade

Voltijdse dagopleiding Lasser

Voltijdse dagopleiding Automecanicien

Veiligheid

Bewakingsfirma's en agenten moeten voldoen aan een heleboel voorwaarden die uitmaken van de 'Wet Tobback'. Ze moeten een bekwaamheidsattest behalen en de juiste attitude, softskills en flexibiliteit zijn belangrijk. Klanten worden ook veeleisender: talenkennis, bepaalde software, etc. spelen hier een rol. Vooral in de grote steden is bewakingsagent een knelpuntberoep.

Bewakingsagent

Zorgverlening

Heel wat gepassioneerde en geëngageerde mensen kiezen specifiek voor deze sector maar binnen de zorgverlening zijn er vooral kwantitatieve tekorten. Uiteraard is onze ouder wordende bevolking hiervan de oorzaak. Het gebrek aan specifieke medische kennis verhindert ook vaak een instap in deze beroepen.

Dentaaltechnicus

Opticien

Kinderbegeleider baby's en peuters

Voltijdse dagopleiding Kinderbegeleider baby's en peuters