Wil je een nieuwe wending geven aan jouw loopbaan, maar weet je niet goed welk pad te kiezen? Voel je jezelf niet meer thuis in je job of moet je noodgedwongen op zoek naar een nieuwe? In het loopbaancentrum van SyntraPXL ontdek je samen met onze coaches welke verborgen talenten je in huis hebt. Wij helpen je vorm te geven aan een loopbaan die echt bij je past en je energie geeft. Wil je graag meer informatie over loopbaanbegeleiding? Schrijf je dan vandaag nog in voor een gratis en vrijblijvend een-op-een infogesprek. Je kan al loopbaanbegeleiding volgen vanaf €40 met een loopbaancheque. Bekijk de voorwaarden om te weten of je hiervoor in aanmerking komt.

Na 2 sessies van telkens 2 uur krijg je een blauwdruk van je ware potentieel en adviseren we je hoe je daartoe kan komen.

De KernTalentenmethode wordt gebruikt als startpunt van de loopbaanbegeleiding. Een KernTalentenanalyse brengt je karakter, én je talenten, én je motivatie in kaart op een heel gedetailleerde en genuanceerde manier. Je wordt hierbij niet in een hokje geduwd, maar krijgt jouw eigen combinatie van KernTalenten mee. Zo krijg je een heel breed en volledig zicht op wie je BENT én KUNT WORDEN mits opleiding of training.

Door middel van een (KernTalenten)analyse kan er gekeken worden of er een match is met jouw dagtaken en jouw waarden én de drijfveren die jou gelukkig maken. Zo kunnen we jou helpen om een loopbaan uit te stippelen die het maximale uit jezelf haalt.

Heb je vragen of wil je een afspraak voor loopbaanbegeleiding maken? Vul dan ons contactformulier in of bel naar 011/30.32.51.

Veelvoorkomende vragen over loopbaanbegeleiding

Wat is loopbaanbegeleiding?

Soms zit je als werknemer met veel vragen en twijfels over je loopbaan. Maakt mijn job me gelukkig? Hoe kan ik meer energie uit mijn job halen? Misschien wil je wel ondernemen en een eigen zaak opstarten. Een moeilijk evenwicht tussen jouw beroeps- en privéleven, onzekerheid over een promotie of misschien vind je dat je meer in je mars hebt dan je huidig takenpakket.

Bij loopbaanbegeleiding word je door een loopbaanbegeleider of loopbaancoach begeleid in een aantal gesprekken om gerichte beslissingen te nemen over jouw loopbaan.

Je wordt tijdens dit proces ondersteund bij het maken van positieve en duurzame keuzes vanuit wie je bent, wat je intrinsiek motiveert en wat je goed zou kunnen. We leggen je verborgen talenten bloot en linken ze aan jouw persoonlijk en professioneel levensverhaal.

Tijdens loopbaanbegeleiding ontdek je in een grondige analyse samen met een coach jouw interesses, waarden en drijfveren. Je leert welke aspecten van een job jou gelukkig maken en motiveren. Zo krijg je inzicht in jobs die niet alleen bij je passen, maar je ook echt interesseren en die je goed zou kunnen doen. Onze coaches geven je een duwtje in de juiste richting en helpen je je ware potentieel bereiken.

Met welke vragen kan ik terecht bij het SYNTRA loopbaancentrum?

In het SYNTRA Loopbaancentrum kan je terecht met verschillende loopbaanvragen. Onze loopbaanbegeleiders staan voor je klaar als je vragen hebt over:

 • Job: een job die echt bij me past, mijn interesses aanspreekt en taken waar ik energie van krijg.
 • Heroriëntering op de arbeidsmarkt: een nieuw beroep kiezen waar jobs in te vinden zijn op de arbeidsmarkt.
 • Balans werk-privé: een beter evenwicht tussen mijn beroeps- en privéleven.
 • Studiekeuzebegeleiding: welke opleiding gaat me helpen mijn talenten te ontwikkelen en een beroep uit te oefenen dat echt bij me past?
 • Ondernemerschap: ik wil een eigen zaak opstarten maar twijfel of ik de sprong zou wagen.
 • Personal branding: hoe profileer ik mezelf en zet ik mijn sterke kanten in de verf zonder me te moeten verkopen?
 • Werkbaar werk: te hoge werkdruk, stress, signalen van burn-out of bore-out, …
 • Doorgroeimogelijkheden: welke jobs zou ik kunnen bereiken en welke stappen zet ik best?
 • Zingeving: meer plezier, voldoening en uitdaging in het werk.
 • Leiderschap: heb ik het in mij om een goede leider te zijn en welke stijl past het best bij mij?
 • Persoonlijke groei: welke talenten heb ik en hoe kan ik deze ontwikkelen, trainen en inzetten?
 • Professionele relaties: een moeilijke relatie met een collega of leidinggevende, een conflict op de werkvloer, moeilijkheden met bepaalde persoonlijkheden, …
 • Zelfvertrouwen: een duwtje in de rug en een bevestiging van mijn sterke punten.

Wat kost loopbaanbegeleiding?

Zo goed als niks, want SYNTRA is door de VDAB erkend tot een officiële loopbaanbegeleider! Dat betekent dat je bij ons de begeleiding betaalt met loopbaancheques van de Vlaamse regering. Via deze cheques wordt meer dan 70% van de begeleiding door de Vlaamse overheid betaald.

Cheque 1 kost je 40€ en geeft je recht op 4 uur begeleiding

Cheque 2 kost je 40€ en geeft je recht op 3 uur begeleiding

Na het volgen van loopbaanbegeleiding heb je bovendien recht op opleidingscheques om je opleiding te betalen wanneer deze opleiding in je persoonlijk plan vermeld staat!

Je kan via de VDAB jouw loopbaancheques bestellen via www.vdab.be/loopbaanbegeleiding.

Hoe werkt loopbaanbegeleiding?

Voor de start van de loopbaanbegeleiding kan je naar een gratis informatiesessie komen of een online webinar volgen waar we jou meer uitleg kunnen geven over de loopbaancoaching en de KernTalentenmethode. Je kan je hier inschrijven voor één van de komende informatiesessies.
Je kan ook vrijblijvend en gratis informatie bekomen via loopbaanbegeleiding@syntra-limburg.be of op 011/30 32 51.
Indien je ervoor kiest om de loopbaancoaching op te starten zullen er afspraken met de loopbaancoach vastgelegd worden. Er zal gekeken worden welke methode voor jouw loopbaanvraag het meest geschikt is. SYNTRA heeft als loopbaancentrum expertise in meerdere soorten loopbaanvragen.
Je wordt uitgenodigd voor een aantal gesprekken waarin de loopbaancoach diverse paden met jou verkent. Je loopbaanbegeleider geeft je een aantal opdrachten en oefeningen en je stelt samen een ontwikkelplan op.

Wat kan ik verwachten van een loopbaancoach?

 • Al onze loopbaanbegeleiders zijn ervaren coaches met expertise in verschillende soorten loopbaanvragen. Ze hebben ervaring in het bedrijfsleven als in het onderwijs en zijn gediplomeerde KernTalentenAnalisten.
 • De loopbaancoach staat je bij om je loopbaan in eigen handen te nemen en je een boost in je zelfvertrouwen te geven. Doorheen de loopbaanbegeleiding gaat de loopbaancoach je ondersteunen in het maken van positieve en duurzame keuzes.
 • In het eerste gesprek ga je samen met een loopbaanspecialist concreet aan de slag met je loopbaanvraag en je loopbaandoel. Meestal wordt de KernTalentenmethode gebruikt als startpunt van de loopbaanbegeleiding.
  Een KernTalentenanalyse brengt je karakter, én je talenten, én je motivatie in kaart op een heel gedetailleerd en genuanceerd niveau. Zo krijg je een heel precies en compleet zicht op wie je BENT én KUNT WORDEN. Daarna kijken we of er een match is tussen jouw dagtaken en de drivers die jou gelukkig maken en kunnen we jou helpen om de loopbaan verder vorm te geven die het maximale uit jezelf haalt.

Indien er voor de KernTalentenmethode gekozen wordt, zal er in het eerste gesprek een analyse plaatsvinden. De begeleiding gaat door op een campus van SYNTRA (Hasselt, Pelt of Genk). Je kiest zelf op welke campus en wanneer de afspraken doorgaan!

 • In het tweede gesprek zal er verder ingegaan worden op de loopbaanvraag en zal er gemeenschappelijk een persoonlijk plan met concrete acties opgemaakt worden. Als er voor de KernTalentenmethode gekozen wordt, kunnen er ook nog extra vragen gesteld worden in dit gesprek.
 • Indien gewenst kan de coaching verder vervolgd worden met 2 extra gesprekken. Hiervoor kan je een 2de loopbaancheque aanvragen.
  De verdere begeleiding kan o.a. bestaan uit sollicitatietraining, studiekeuzebegeleiding, re-integratie naar de werkvloer na een (lange) afwezigheid, heroriëntering op de arbeidsmarkt, starten als ondernemer, persoonlijke ontwikkeling, ...

Wat zijn loopbaancheques?

Loopbaancheques zijn cheques die je via de VDAB kan bestellen om loopbaanbegeleiding mee te betalen. De Vlaamse regering betaalt 70% van het prijskaartje. Daardoor betaal jij per cheque slechts 40 euro. Belangrijk is dat je deze cheques alleen kan gebruiken bij instellingen die door de overheid erkend zijn. SyntraPXL is door de VDAB erkend tot een officiële loopbaanbegeleider. Je kan via de VDAB jouw loopbaancheques bestellen.

Kom ik in aanmerking voor loopbaancheques?

 • Je woont in Vlaanderen of Brussel.
 • Je werkt momenteel voltijds of deeltijds als werknemer of zelfstandige.
 • Je werkte minimum 7 jaar (= 84 maanden) als werknemer of zelfstandige.
 • Je volgde de voorbije zes jaar nog geen 8 uur loopbaanbegeleiding.
 • Je bent bereid om loopbaanbegeleiding te volgen bij een erkend opleidingscentrum en om die loopbaanbegeleiding in het Nederlands te volgen. Een loopbaancentrum mag geen loopbaanbegeleiding met loopbaancheques aanbieden in een andere taal.

Indien je voldoet aan de voorwaarden, kan je jouw cheque via de website van de VDAB bestellen via www.vdab.be/loopbaanbegeleiding. Uitzonderingen op deze voorwaarden kunnen geraadpleegd worden op de website van de VDAB.

Wat is het verschil tussen loopbaancoaching en -begeleiding?

Loopbaancoaching en -begeleiding zijn twee synoniemen. Er is dus geen verschil.

Bij loopbaanbegeleiding word je door een loopbaanbegeleider of loopbaancoach begeleidt om gericht keuzes te maken of beslissingen te nemen over jouw loopbaan.
Je wordt tijdens dit proces ondersteunt bij het maken van positieve en duurzame keuzes vanuit wie je bent, wat je intrinsiek motiveert en wat je goed zou kunnen. We leggen je verborgen talenten bloot en linken ze aan jouw persoonlijk en professioneel levensverhaal.

Hoe maak ik een afspraak?

Neem contact met ons op via loopbaanbegeleiding@syntra-limburg.be of bel naar 011/30.32.51.

Waar kan ik loopbaanbegeleiding volgen?

SyntraPXL heeft verschillende locaties in Limburg waar je terecht kan. Je kan kiezen voor onze campus te Hasselt (Gouverneur Verwilghensingel 40, 3500 Hasselt), onze T2-campus te Genk (Thor Park 8040, 3600 Genk) of onze campus te Pelt (Hoekstraat 70, 3910 Pelt).

Hoe ga ik aan de slag met het loopbaanadvies?

Tijdens de loopbaanbegeleiding stel je een persoonlijk plan op met concrete acties die je kunnen helpen om jouw carrièrekansen uit te breiden. Dit kan bestaan uit opleiding maar ook uit sollicitatietraining, studiekeuzebegeleiding, re-integratie naar de werkvloer na een (lange) afwezigheid, heroriëntering op de arbeidsmarkt, starten als ondernemer, persoonlijke ontwikkeling, jobcoaching, …
Je ontdekt de richting waarin je jouw carrière het best kan sturen.

Kan loopbaanbegeleiding mij helpen na een burn-out?

Ja, voor sommigen kan het voelen dat hun huidige job niet meer is zoals vroeger. Je zit dan met de vraag of je wel wil terugkeren naar je job, hoe je jouw takenpakket kan aanpassen of het tijd is voor een nieuwe uitdaging. Je kan namelijk te kampen krijgen met een burn-out als je te veel KernTalenten moet inzetten die je energie kosten en te weinig die je energie geven. Samen met de loopbaancoach ontdek je wat de juiste carrièrekeuze is voor jou.

 Let op: er is een verschil tussen loopbaanbegeleiding en burn-out-therapie. Burn-out-therapie begeleidt je specifiek bij de terugkeer naar de werkvloer zelf, maar kijkt niet of je job nog steeds bij je past. Je kan echter pas met loopbaanbegeleiding starten wanneer je reeds begeleid bent omtrent burn-out.

Een ander probleem waar je mee kan kampen is bore-out. Je kan er mee te maken krijgen wanneer je te weinig van je sterke KernTalenten kan inzetten in je job. Dan geraak je uitgekeken op je job en doe je te weinig energie op doorheen de dag. Ook hierbij kan een loopbaancoach je verder helpen tijdens de loopbaanbegeleiding.

Ik ben (langdurig) werkloos. Hoe kan loopbaanbegeleiding mij helpen?

Ja, ook voor (langdurig) werklozen kan loopbaanbegeleiding een leerrijke ervaring zijn. De arbeidsmarkt verandert snel. Er komen tegenwoordig iedere dag nieuwe beroepen bij.

De loopbaancoach helpt je om zicht te krijgen om wat je echt interesseert en motiveert. Tijdens de loopbaanbegeleiding zal je je sterkte punten ontdekken, jouw profiel weten te versterken en carrièremogelijkheden te vinden.

Hoe kan ik loopbaanbegeleiding aan mijn bedrijf, werkgever of baas voorstellen?

Je volgt loopbaanbegeleiding niet bij je werkgever maar bij een door de VDAB erkend loopbaancentrum. Je moet je werkgever niet inlichten en dus geen toestemming vragen om loopbaanbegeleiding te volgen. Je volgt loopbaanbegeleiding op eigen initiatief over je persoonlijke loopbaanvraag. Het persoonlijk ontwikkelingsplan kan je na de begeleiding wel met je werkgever bespreken.

Wat als ik niet in aanmerking kom voor een loopbaancheque?

We raden je aan om altijd loopbaancheques aan te vragen via de website van VDAB. Indien je van VDAB een negatief antwoord ontvangt, bekijken wij graag hoe we jou op een ander manier kunnen verder helpen. We kunnen je nog steeds ondersteunen in het Talentboost en alle SYNTRA-medewerkers staan klaar om je persoonlijk te begeleiden bij het maken van een juiste keuze uit ons opleidingsaanbod. Contacteer ons via loopbaanbegeleiding@syntra-limburg.be of 011/30 32 51.

Bestaat loopbaanbegeleiding voor zelfstandigen?

Ja, je kan als zelfstandige deelnemen aan loopbaanbegeleiding. Je komt bovendien ook in aanmerking voor een loopbaancheque van de Vlaamse regering, zelfs wanneer je deeltijds zelfstandig bent.

Bestaat loopbaanbegeleiding voor pas afgestudeerden?

Nee, voor loopbaanbegeleiding moet je minstens 7 jaar als werknemer of zelfstandige op de arbeidsmarkt aan de slag zijn. We kunnen je wel ondersteunen in het Talentboost en alle SYNTRA-medewerkers staan klaar om je persoonlijk te begeleiden bij het maken van een juiste keuze uit ons opleidingsaanbod. Contacteer ons via loopbaanbegeleiding@syntra-limburg.be of 011/30 32 51.

Bestaat loopbaanbegeleiding voor hoog sensitief personen (HSP)?

Ja, de loopbaanbegeleider brengt aan de hand van een KernTalentenanalyse jouw aard, potentieel en intrinsieke motivatie in kaart. Sommige KernTalenten hebben namelijk een link met hoogsensitiviteit en kan dus tijdens deze analyse gedetecteerd worden. Hierdoor ontdek hoe je jouw carrière gericht kan afstemmen op jouw hoogsensitiviteit

Leer onze loopbaanbegeleiders kennen

Afbeelding

Nadia Chahlaoui

Loopbaancoach - Erkende KernTalentenAnalist
Afbeelding

Richard Welten

Loopbaancoach - Erkende KernTalentenAnalist
Afbeelding

Lies Schoovaerts

Loopbaancoach - Erkende KernTalentenAnalist
Afbeelding

Janien Evens

Loopbaancoach - Erkende KernTalentenAnalist

Contacteer ons voor een gratis een-op-een gesprek

Vraag jouw gesprek aan