Loopbaanbegeleiding

Gemotiveerd naar het werk gaan. Nieuwe mogelijkheden ontdekken op de arbeidsmarkt. De ideale balans tussen werk en privé. Dit en veel meer leer je via loopbaanbegeleiding.

Loopbaanbegeleiding was voor mij het vertrekpunt richting een job met dagelijkse voldoening. - Joris Piette

Wat is loopbaanbegeleiding?

Bij loopbaanbegeleiding word je professioneel ondersteund op maat van jouw behoeftes en situatie. Naar aanleiding van een loopbaanvraag die je hebt, word je ondersteund bij het nemen van loopbaankeuzes en -beslissingen. Vb. Je wil meer plezier en voldoening in je job; Je wil ontdekken hoe je je talenten volop kan laten renderen; Je zit met twijfels en vragen over je werk.
Via loopbaanbegeleiding ontdek je wat je kan doen om je loopbaan zelf actief te sturen. Je leert hoe je je competenties kan versterken of ontwikkelen. Zo versterk je je positie op de arbeidsmarkt.
Tijdens deze gesprekken kom je tot een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) dat je kan helpen en sturen om actie te ondernemen.

Ook voor (toekomstige) ondernemers?

Natuurlijk! De loopbaanbegeleiders kunnen je professioneel ondersteunen bij al je vragen rond ondernemerschap: Is een eigen zaak iets voor mij? Hoe start ik mijn eigen zaak op? Kan ik van mijn bijberoep mijn hoofdberoep maken en hoe? Beschik ik over de juiste competenties om een onderneming op te starten? Wil ik mijn zaak verder laten groeien en hoe doe ik dat dan? Samen met de loopbaanbegeleider ga je op zoek naar antwoorden in een traject op maat!

Het resultaat van de begeleiding is een persoonlijk ontwikkelingsplan waarmee je concreet verder aan de slag kan in jouw (toekomstige) onderneming.

Onze loopbaanbegeleiders

Reinhilde Christis
Begeleidingen in de campus van Neerpelt en Genk

Nathalie Vanhoonacker
Begeleidingen in de campus van Hasselt en Tongeren

Loopbaanbegeleiding stap voor stap:

Kennismakingsgesprek: voor de start van je loopbaanbegeleiding kan je een afspraak maken met ons voor een eerste gesprek. Dit gesprek is vrijblijvend en gratis, en telt niet mee als loopbaanbegeleiding. Sla deze stap niet over, want zo kan je inschatten of het centrum en de loopbaanbegeleider bij jou passen!

Is er een klik, dan gaan we concreet aan de slag met jouw loopbaanvraag. Je bepaalt samen met je loopbaanbegeleider je loopbaandoel: wat motiveert je en welke jobs passen bij je? Via oefeningen en opdrachten krijg je inzicht in je competenties en wat je belangrijk of minder belangrijk vindt.

Je stelt samen met je loopbaanbegeleider een persoonlijk ontwikkelplan op. In je plan geef je aan welke stappen je moet ondernemen om je loopbaandoel te bereiken. Je overloopt met je loopbaanbegeleider hoe je de begeleiding hebt ervaren en of je nog iets moet bijsturen.

Een van de onderdelen van je persoonlijk ontwikkelplan kan inhouden dat je een opleiding volgt om je positie op de arbeidsmarkt te versterken. Deze opleiding kan je betalen met opleidingscheques onder bepaalde voorwaarden.

Heb je na het beëindigen van je loopbaanbegeleiding nog een vraag over je persoonlijk ontwikkelingsplan? Tot 12 maanden na je loopbaanbegeleiding kan je terecht bij je begeleiding voor een gratis nazorggesprek. Dit contact kan zowel face-to-face, telefonisch als via mail verlopen.

Wat kost het?

Je hebt elke 6 jaar recht op 8 uur loopbaanbegeleiding. Volg je de loopbaanbegeleiding bij een erkend centrum, dan kan je de begeleiding betalen met loopbaancheques. Een loopbaancheque kost € 40 en geeft recht op 4 uur loopbaanbegeleiding. Deze 4 uur hoef je niet na elkaar op te nemen.

Hoe contacteer je ons?

Je kan ons op twee manieren bereiken:

We helpen je graag verder op weg en beantwoorden je vragen! 

Hoe vraag je loopbaanscheques aan? En waar vind je meer info?

https://www.vdab.be/loopbaanbegeleiding

0800 30 700 (elke werkdag tussen 8 en 19 uur)