Maak werk van je zaak

Ben je werkzoekend of deeltijds werkend? Droom je van een eigen zaak? Dan is dit de uitgelezen kans voor jou. SYNTRA, VDAB en ESF slaan de handen in elkaar om jouw zaak een optimale start te geven. Grijp de kans om je eigen businessplan op te stellen, aan je ondernemerscompetenties te werken...

Voor wie?

 • Je woont in Vlaanderen en:
  • Je bent niet-werkende werkzoekende,

  • Je werkt deeltijds (met inkomensgarantie),

  • Je wordt bedreigd door collectief ontslag en/of sluiting van de onderneming

  • Je bent ontslagen omwille van economische redenen en zit in je opzegperiode

  • Je volgt outplacement

  • Je neemt deel aan een tewerkstellingsprogramma (je werkt bijvoorbeeld in een sociale werkplaats, een beschutte werkplaats, de lokale diensteneconomie,…)

  • Je doet tijdelijk of interim werk

  • Je krijgt een uitkering van het ziekenfonds en bereidt je voor om terug aan de slag te gaan

 • Je hebt een concreet idee voor een eigen zaak
 • Je wil zelfstandige worden in hoofdberoep en bent bereid om binnen 1 à 1,5 jaar te starten met je bedrijf
 • Je hebt de vereiste beroepskennis. Sommige beroepen zijn gereglementeerd: om ze te mogen uitoefenen moet je het juiste diploma hebben. bij het ondernemingsloket kan je hier meer info over krijgen
 • Je hebt voldoende kennis van het Nederlands

Wat kan je verwachten?

Screeninggesprek met je VDAB-consulent

Bespreek je plannen voor je eigen zaak met je plaatselijke VDAB-consulent. Maak een afspraak op het gratis nummer 0800 30 700 (elke werkdag tussen 8u en 19u). Bij een positieve beoordeling van je ondernemersidee en –plannen, schrijft deze jou in voor een collectieve infosessie bij SYNTRA. Bezoek de VDAB website voor meer info:

Collectieve infosessie bij SYNTRA

In groep wordt het verloop van het traject verduidelijkt, je krijgt een overzicht van de verschillende stappen en de mogelijkheden van de menukaart “Maak werk van je zaak”.Indien je interesse hebt om in het traject te stappen maak je een afspraak voor een individueel intakegesprek of word je doorverwezen naar een Starterslabo.

Individueel intakegesprek

In dit persoonlijk gesprek bespreek je jouw eigen plan met een startersadviseur van SYNTRA. Je ondernemersidee wordt verder besproken en beoordeeld aan de hand van je persoonlijke intake-fiche. Indien dit positief is, kan je starten met de oriënteringsfase.

Oriënteringsfase

In deze fase van maximum 6 maanden zorg je dat je beschikt over een goed uitgewerkt, haalbaar businessplan. Je kan hiervoor gebruiken maken van de menukaart “Maak werk van je zaak”. Hiervoor heb je een opleidingsbudget ter beschikking. Verder wordt er aandacht gespendeerd aan je persoonlijk ontwikkelingsplan zodat je je ondernemerscompetenties kan bijschaven.

Begeleidingsfase

In de laatste fase doe je de eigenlijke voorbereiding van de opstart van je zaak. Je krijgt nog veel nuttige tips en tricks mee. Ook hier kan je gebruik maken van de menukaart “Maak werk van je zaak” en je opleidingsbudget. Deze fase van maximum 6 maanden bereidt je voor op de aanvraag van je ondernemersnummer en dus de start van je eigen zaak.

Meer info? Interesse?

Neem contact op met je plaatselijke VDAB-consulent, of met een van onze adviseurs:

Nico De Wil
011 30 32 32

Kevin Vermijl
011 30 32 32

maakwerkvanjezaak@syntra-limburg.be

Dit project wordt mogelijk gemaakt door de steun van: