Eurosys geeft jongeren met leercontract de kans om mooie carrière te starten

11/03/14

HOUTHALEN – HELCHTEREN - Bij EuroSys, met acht vestigingen in Limburg, gaan jaarlijks een vijftiental leertijdjongeren van SYNTRA aan de slag. Een groot aantal van hen groeide er door en kreeg een vaste job. “Zij beschikken over kwaliteiten die wij kunnen gebruiken,” zegt afgevaardigd bestuurder Mark Lens (44).

Jongeren kunnen voor een praktijkgerichte opleiding terecht bij SYNTRA. Via leercontract leren ze een volwaardig beroep.

Sinds 2009 wordt de praktijkkennis van een leercontract erkend en volledig gelijkgesteld aan een diploma secundair onderwijs.

Proefperiode

“Wij werken bij Eurosys vooral met jongeren die een bachelor- of masterdiploma op zak hebben”, zegt Mark Lens.

“Toch krijgen ook jongeren zonder diploma hoger onderwijs de kans om zich hier te ontwikkelen. Zij zijn tussen vijftien en twintig jaar oud. Vele maakte hier mooie vooruitgang, ook door de bijkomende opleidingen die we hun aanbieden. Ongeveer de helft van de leertijdjongeren die hier beginnen, krijgen na een leertijd van drie jaar een vaste job.”

“EuroSys is bezig met permanente vorming. Wij investeren veel geld in de leertijdjongeren om hun extra vaardigheden aan te leren. Waarom wij dat doen? Het is een soort engagement naar de maatschappij, waarmee we iedereen kansen willen geven. Een belangrijke voorwaarde is dat de ouders achter onze werkwijze staan. Iedereen moet zich houden aan de richtlijnen en de afspraken naleven, want wij zijn geen opvoedingsinstituut.”

Profiel

“Als wij nieuwe mensen zoeken, stellen we een profiel op, waarna SYNTRA ons studenten bezorgt. Die worden onder meer getest op algemene kennis en klantvriendelijkheid. Wie slaagt voor de testen, krijgt een kans in een van onze vestigingen.

Die liggen in Houthalen, Neerpelt, Hechtel, Heusden, Hasselt, Diest, Genk en Tongeren.”

“De opleiding bij SYNTRA is goed. De jongeren worden er algemeen gevormd, en komen bij ons echt in contact met de praktijk. Studenten die goed met hun handen kunnen werken, maar het op school bijvoorbeeld moeilijk hebben met wiskunde of boekhouding, beschikken vaak over de capaciteiten die wij zoeken. Ongeveer vijftien leertijdjongeren hebben intussen een vaste job bij EuroSys. Ieder jaar krijgen vijf à tien nieuwe leertijdjongeren hier een kans.”