Italiaanse meester-bakker onhult pizzageheimen

26/10/16
Tags:
 websitenieuws

Opleiding pizzaiolo“Eigenlijk is pizzabakker een knelpuntberoep”

Eerst prikkelt de geur van mediterraanse kruiden en gesmolten kaas de smaakpapillen. Het water loopt in de mond… Dan de krakende, krokante korst als inleiding op de smaaksensatie van hartige, stomende tomatensaus. Tijdens het kauwen slurp je slierten smeuïge kaas op en geniet je intens van een mond vol Italië… Wie houdt niet van pizza???

Docent Aroldo Iacomelli is in elk geval gepassioneerd door de Italiaanse 'pizza classica'. Hij heeft de liefde voor culinair Italië naar goeie traditie van thuis uit meegekregen: “Mijn ‘nonna’ maakte altijd traditionele gerechten klaar. Elke maaltijd opnieuw werden we thuis verwend tot het bijna overdreven was. Het opgeblazen gevoel na het ‘overeten’ kregen we er gratis en voor niks bij!”

 

De perfecte pizza

Aroldo heeft jaren geleden zelf een pizzabakkersopleiding gekregen in Italië. Als restauranthouder en geschoold pizzaiolo kent hij ondertussen het geheim van een authentieke, klassieke pizza: ”Na het eten van een pizza, moet ge nog ene willen en kunnen opeten. Een pizza classica moet licht verteerbaar zijn.”

Het bakken van pizza is vakmanschap gecombineerd met ervaring en wetenschap. Echt goeie pizza is zeldzaam volgens Aroldo:”Eigenlijk is pizzabakker een knelpuntberoep. Ik heb in Italië ontdekt dat als je een consistente smaak wil, je zelfs met het weer rekening moet houden!” Temperatuur en luchtvochtigheid hebben invloed op het rijsproces en de pizzasmaak. “

Pizza-grootmeester

De restauranthouder uit Meeuwen heeft alles geleerd van internationaal pizzameester Massimo Quondamatteo. “Ik heb ‘Mamo’ overtuigd om naar België te komen. Wilt ge de beste zijn? Dan moogt ge nie tevreden zijn met ‘goed’. Ik heb daarom meteen dé grootmeester naar SYNTRA gehaald!”

Massimo Quondamatteo heeft in Italië een eigen pizzaschool en reist ondertussen heel Europa af om de kunst van het pizzabakken te onderwijzen en eigenaars van pizzeria’s te assisteren bij het uitbouwen van hun zaak. “Mamo en ik hebben samen een uniek recept samengesteld voor mijn eigen zaak Il Destino in Meeuwen. Dat garandeert me een constante kwaliteit.” Deze passie voor het vak heeft ondertussen al zijn vruchten afgeworpen. In 2013 is de pizzabakker van Il Destino verkozen als ‘beste pizzaiolo van België’.

Het is duidelijk: pizzabakker is een onderschat beroep. In de praktische opleiding pizzaiolo leer je in één intensieve week professioneel pizza's bakken volgens de regels van de kunst. Pizzaiolo Massimo Quondamatteo komt speciaal uit Italië overgevlogen om de geheimen van de echte Italiaanse pizza te onthullen.

Meer informatie en inschrijvingen

 

Opleiding pizzaiolo-pizzabakker

 

Pizzaweetjes uit de mond van Aroldo Iacomelli

 • Bij hoge luchtvochtigheid reageert bloem anders. Dat beïnvloedt de smaak.
 • Denk eraan om een fractie minder gist te gebruiken bij warm weer. Gist is dan immers actiever.
 • Verdeel de saus gelijkmatig. Dat is belangrijk voor het goed bakken van de bodem.
 • Voor een pizza classico respecteer je een sausvrije rand van 1,5 cm. Dan krijg je een krokante, gelijkmatige korst.
 • Leg niet teveel verschilende ingrediënten op een pizza. Het gaat om de smaak en de verteerbaarheid.
 • De standaard Italiaanse pizza is de classica. Die is dun en krokant over de gehele bodem.
 • Elke streek in Italië heeft zijn eigen pizzavariant; een pizza Napoletana heeft bijvoorbeeld een dikkere, slappe bodem.
 • Pizza calzone betekent letterlijk ‘pizza broekspijp’
 • Pizza Hawaï is de meest verkochte pizza in West-Europa. Behalve in Italië zelf.
 • Pizza Hawaï is ‘ontwikkeld’ in Nederland.
 • 36 procent van de Amerikanen ziet pizza als het ultieme ontbijt
 • Vrouwen bestellen twee keer vaker een pizza met groenten dan mannen zouden doen