SYNTRA maakt het verschil: Dameskleermaker vs. Modeontwerper

25/08/16
Tags:
 websitenieuws

Weg met misverstanden

Het gebeurt dat opleidingen of opleidingsnamen in eerste instantie op mekaar lijken, maar in werkelijkheid sterk verschillen. Als leek in het vak is het dan ook niet altijd makkelijk een onderscheid te maken tussen twee opleidingen.

Om misverstanden de wereld uit te helpen en omdat we niet willen dat je voor verrassingen komt te staan tijdens de opleiding nemen we enkele opleidingen onder de loep. Deze week lichten we het verschil toe tussen de opleidingen dameskleermaker en modeontwerper.

 

Dameskleermaker

Je hebt een voorliefde voor mooie kleding en je vindt niets belangrijker dan goede pasvorm. Telkens je een winkel binnenstapt kan je niet aan de verleiding weerstaan om aan elke stofje te voelen. Op zoek naar een zachte, aangename en kwalitatieve stof.

Ben jij handig en wil jij de ideeën van de ontwerper tot leven brengen? Dan is deze opleiding net wat je zoekt.

De nadruk in deze opleiding ligt op de uitvoering. Jij zet de dromen en ontwerpen van de designer om naar een draagbare collectie. In de opleiding begin je met het opnemen van maten, dit is namelijk cruciaal voor de verdere uitwerking van je patroon. Daarna kies je het perfecte stofje uit voor jouw patroon en begin je aan de rest van de uitvoering. Zorgen dat alle stukjes in mekaar passen zodat jij trots kan pronken met een tot in de puntjes uitgewerkte collectie.

Job-opportuniteiten genoeg aangezien dit een knelpuntberoep is. Zo kan je terecht als patroontekenaar of naaister in een ontwerpatelier, maar ook een eigen zaak starten ligt binnen de mogelijkheden.

Lees meer

Modeontwerper

Jij bent een echte modefanaat die achter jouw computerscherm gekluisterd zit tijdens fashion week, op zoek naar de nieuwste modetrends. Jij weet als de beste welke it-sneakers, -broek of -trui niet in jouw collectie mogen ontbreken. Je voelt je simpelweg als een vis in het water in het modelandschap en bruist van de ideeën.

Het hoofdprincipe van de opleiding is ontwerpen. Wij leren je tekenen zodat jij je ontwerpen als een echte kunstenaar kan vertalen op papier. Daarna nemen we je mee op reis door de inspirerende modegeschiedenis. Schoonheid bestaat al eeuwen en mensen hebben er door de jaren heen hun persoonlijke stempel op gedrukt. Jij weet perfect wie wat droeg in welk tijdperk en waar je inspiratie vandaan te halen. Je wordt als het ware een echte mode encyclopedie.

Tot slot is er het moment suprême! Jouw ontwerpen omzetten naar een tastbare modecollectie. De collectie is een weerspiegeling van jouw karakter en stijl. Je maakt patronen, zoekt stoffen uit en zet je het kledingstuk in elkaar. En zoals elke modeontwerper, krijg ook jij de kans om je collectie aan de buitenwereld te tonen.

Na dit hele traject noem jij jezelf met trots een modeontwerper, klaar om de markt te veroveren!

Lees meer

 

Ook interessant!

Styling artist

Lees meer

Ziet jouw omgeving je als stijl-icoon en ga je graag met mensen om? Deel dan je kennis en volg de opleiding Styling artist.

We weten allemaal dat een goede eerste indruk van groot belang is en dat een verzorgd kapsel en mooie kledij zijn vruchten afwerpen in deze situatie.

Wat wordt jouw specialiteit? De inhoud van kleerkasten analyseren en het roer gedeeltelijk of volledig omgooien. Je haalt mensen uit hun comfort zone en overtuigd hen ervan dat ook zij goed staan met die kokerrok of bomber jacket. Jij leert hen stuks combineren, één rokje kopen en ervoor zorgen dat je dit op zoveel manieren kan dragen dat het steeds lijkt of je iets anders draagt. Het is jouw taak om een outfit te kiezen die op het lichaam van de klant is gegoten. Een combinatie die de sterke punten extra in de verf zet en bij de klant een glimlach op het gezicht tovert.

Een totaallook gaat over meer dan enkel kleding, ook make-up skills en kleurenkennis komen aan bod in de opleiding. Wat is het mooie hieraan? Je klant gaat naar huis met een boost van zelfvertrouwen en jij hebt iemand gelukkig gemaakt!