Zelfstandig energieadviseur Kurt Vanvelk leert alle knepen van het vak dankzij SYNTRA

11/03/14
Tags:
 getuigeniswebsitenieuws

Zelfstandige energieadviseur Kurt Vanvelk (42) uit Heusden – Zolder leerde de knepen van het energievak bij SYNTRA. Hij volgde er een hele reeks opleidingen en adviseert nu mensen bij hun keuzes voor energiezuinig wonen. Vanvelk werkt ook geregeld als consultant in het groene energieverhaal en was onder meer in China en Duitsland om de zogenaamde e- Tree te promoten. Deze unieke zonneboom is ontwikkeld door een bedrijf uit Heusden – Zolder. De zonnecellen boven op de boom leveren energie voor, onder andere, de verlichting die ook in de zonnepanelen is verwerkt.

Kurt Vanvelk heeft een opleiding als graduaat elektromechanica. “Tijdens mijn toenmalige job was ik betrokken bij verscheidene bouwprojecten. Bij een van die projecten schonken het studiebureau en de architect veel aandacht aan energie besparen. Toen besloot ik er mij in te verdiepen. Ik begon aan één opleiding bij SYNTRA en o.a. door de gemotiveerde docenten die de leerstof boeiend overbrachten, rolde ik spontaan van de ene in de andere opleiding.

Mijn interesse werd steeds groter.” De eerste opleiding van Kurt rond energie, dateert van 2007. Toen begon hij aan de opleiding “Energie Advies Procedure”, die vandaag Energiedeskundige type B heet. “Daarnaast volgde ik de opleidingen Energiedeskundige type A en C, EPB – sofware, Blowerdoortechnieker, Thermografie Level 1,…Dat zijn allemaal kortlopende opleidingen van maximaal 52 uren.”

Voortdurend bijscholen

“Daarnaast schoolde ik mezelf bij door contacten te leggen met fabrikanten van isolatie, verwarmings- en ventilatietechnieken. Zo werd ik een allrounder op het vak van energie. De aandacht om energie te besparen is relatief jong. Het is daarom absoluut nodig om voortdurend bij te scholen. SYNTRA speelt daar goed op in door steeds nieuwe en interessante opleidingen te organiseren. Zelf werk ik ondertussen anderhalf jaar volledig als zelfstandige en help ik o.a. particulieren die bezig zijn met energiebewust wonen. Ik geef advies bij het verbouwen van hun huis en maak energiecertificaten voor mensen die hun huis verkopen of verhuren. Ook mijn expertise voor het opsporen van lekkende leidingen of platte daken en rioolkeuringen worden geregeld gevraagd.” Kurt werkt daarnaast ook als projectconsultant rond groene energie. In dat kader trok hij onder meer naar Shanghai (China) en München ( Duitsland). Daar stelde hij de

e- Tree voor; een design staalconstructie in de vorm van een boom, met zonnecellen aan de top die energie leveren. “Samen met de provincie Limburg stond deze e- Tree op de beurs in Kunshan (China). Pas nog was de boom te bewonderen op Pukkelpop. Dat zijn schitterende ervaringen.”