Ambachtelijk chocoladebewerker

Het Belgische chocoladewerk heeft wereldwijd naam en faam verworven. Dagelijks kopen duizenden toeristen bij ons de lekkere versbereide pralines, chocolade- en suikerwaren. Maar ook wij zijn op dit vlak echte smulpapen en laten ons geregeld verleiden door deze zoete hapjes, zowel in horeca- als in kleinhandelszaken. Wil jij zelf van deze heerlijke creaties leren maken?

Tongeren

18/09/2018

Inschrijvingsprijs
Sector
Duurtijd
  • 2 jaren
Locatie
  • Tongeren
Kenmerken opleiding
  • Langlopende opleidingen
  • Beroepsopleiding
Bespaar op je opleiding
  • kmo-portefeuille
  • opleidingscheques

De intensieve opleiding ambachtelijk chocoladebewerker heeft dan ook tot doel chocoladebewerkers te vormen die zullen voldoen aan de hoge eisen gesteld door massa’s lekkerbekken.

Doelgroep

Iedereen die aan de slag wil als chocoladebewerker.

Toelatingsvoorwaarden

Medisch geschiktheidsattest: Cursisten zijn verplicht een medisch attest voor te leggen (opgemaakt door de huis- of bedrijfsarts) dat verklaart dat zij geschikt zijn om levensmiddelen te manipuleren.

Het modulaire traject Ambachtelijk Chocoladebewerker leid je op tot het zelfstandige beroep als chocolatier, ambachtelijk chocoladebewerker. De chocoladebewerker zet grond- en hulpstoffen (zoals cacaoboter, cacaomassa,suiker en eventueel melk) om naar verschillende vormen van chocoladeproducten. Het gehele productieproces gebeurt op een ambachtelijke, efficiënte en vaktechnische manier. Vóór, tijdens en na de bereiding houdt de ambachtelijk chocoladebewerker rekening met hygiëne, veiligheid en bewaartechnieken voor het product. Ten slotte moet hij zijn ambachtelijk bedrijf runnen onder meer op het gebied van administratie, marketing en personeelsbeleid. De opleiding is opgesplitst in verschillende modules:

1ste jaar:

  • Basis chocolade: grondstoffen en basistechnieken (32u)
  • Eenvoudige pralines en stuk- en holgoed (68u)
    • Vorm- en overtrekpralines met 7 basisvullingen
    • Eenvoudig stukgoed met chocolade
    • Holgoed
  • Marsepein: gronstof kleuren en moduleren (32u)

2de jaar:

  • Verfijnde pralines en stukgoed (68u)
    • Uitbreiding basisvulling en toepassing op diverse vormen pralines
    • Likeurpralines en likeurkersen
    • Vruchtenpralines
    • Pralines met nougat
    • Pralines met caramel
    • Pâtes de fruits
    • Verfijnd stukgoed en truffels
    • Zeevruchten en gevulde paaseitjes
  • Beheer, hygiëne en organisatie in de chocolaterie (40u)
    • Wetgeving en vergunningen
    • BTW, fiscaliteit en kostprijs
    • Bewaar- en opslagtechnieken
    • Veiligheid en hygiëne
    • Bedrijfsuitrusting en infrastructuur
  • Chocoladekunst (36u)
    • Etalagestukken en gebruik sjablonen
    • Seizoens / themagebonden chocoladekunst
    • Marsepeinfiguren in chocoladekunst
    • Garneer- en decoratietechnieken
    • Eindproef

Voor deze opleiding krijgen jullie een pakket op maat aangeboden dat bestaat uit beroepskledij en werkmaterialen die
van toepassing zijn tijdens de lessen. 
Dit pakket heeft een richtprijs van 102€, afhankelijk van de materiaalkeuze.
Tijdens de eerste les zal de docent dit toelichten.

(De prijs voor de bijkomende kosten is indicatief)

Tongeren

18/09/2018

Start Einde Tijdspanne
di 18/09/2018 18:45 22:15 4 uur
di 25/09/2018 18:45 22:15 4 uur
di 02/10/2018 18:45 22:15 4 uur
di 09/10/2018 18:45 22:15 4 uur
di 16/10/2018 18:45 22:15 4 uur
di 23/10/2018 18:45 22:15 4 uur
di 06/11/2018 18:45 22:15 4 uur
di 13/11/2018 18:45 22:15 4 uur
di 20/11/2018 18:45 22:15 4 uur
di 27/11/2018 18:45 22:15 4 uur
di 04/12/2018 18:45 22:15 4 uur
di 11/12/2018 18:45 22:15 4 uur
di 18/12/2018 18:45 22:15 4 uur
di 08/01/2019 18:45 22:15 4 uur
di 15/01/2019 18:45 22:15 4 uur
di 22/01/2019 18:45 22:15 4 uur
di 29/01/2019 18:45 22:15 4 uur
di 05/02/2019 18:45 22:15 4 uur
di 12/02/2019 18:45 22:15 4 uur
di 19/02/2019 18:45 22:15 4 uur
di 26/02/2019 18:45 22:15 4 uur
di 12/03/2019 18:45 22:15 4 uur
di 19/03/2019 18:45 22:15 4 uur
di 26/03/2019 18:45 22:15 4 uur
di 02/04/2019 18:45 22:15 4 uur
di 23/04/2019 18:45 22:15 4 uur
di 30/04/2019 18:45 22:15 4 uur
di 07/05/2019 18:45 22:15 4 uur
di 14/05/2019 18:45 22:15 4 uur
di 21/05/2019 18:45 22:15 4 uur
di 28/05/2019 18:45 22:15 4 uur
di 04/06/2019 18:45 22:15 4 uur
di 11/06/2019 18:45 22:15 4 uur
Davy Asnong

Inschrijvingsgeld voor deze opleiding*

* De vermelde prijs is de prijs voor het eerste cursusjaar.

Excl.€280.99
Incl.€340.00

Andere kosten

Grondstoffen

Excl.€173.55
Incl.€210.00

Andere kosten

Incl.€113.00

Bespaar op je opleiding

  • kmo-portefeuille

    De kmo-portefeuille is een subsidie van de Vlaamse Overheid waardoor je tot 40% van je inschrijvingsgeld kan recupereren. Kijk hier hoe dit in zijn werk gaat.

  • opleidingscheques

    Bespaar elk jaar tot 125 euro bij SYNTRA Limburg. Meer informatie over opleidingscheques vind je hier.

KMO-portefeuille

Erkende dienstverlener
  • MO* 318.178
  • KO** 272.724

Netto verschuldigd bedrag voor:

* middelgrote ondernemingen
** kleine ondernemingen

  • Hasselt

Brood- en banketbakker

€340.00 €280.99
  • Hasselt

Slager-spekslager

€380.00 €314.05
  • Tongeren
  • Neerpelt

Ambachtelijk ijsbereider

€365.00 €301.65
  • Hasselt

Kaasmeester

€315.00 €260.33