Ambachtelijk chocoladebewerker

Het Belgische chocoladewerk heeft wereldwijd naam en faam verworven. Dagelijks kopen duizenden toeristen bij ons de lekkere versbereide pralines, chocolade- en suikerwaren. Maar ook wij zijn op dit vlak echte smulpapen en laten ons geregeld verleiden door deze zoete hapjes, zowel in horeca- als in kleinhandelszaken. Wil jij zelf van deze heerlijke creaties leren maken?

Duurtijd
  • Onbekend
Locatie
  • Nog niet beschikbaar
Kenmerken opleiding
  • Langlopende opleidingen
  • Beroepsopleiding
Bespaar op je opleiding
  • kmo-portefeuille
  • opleidingscheques

De intensieve opleiding ambachtelijk chocoladebewerker heeft dan ook tot doel chocoladebewerkers te vormen die zullen voldoen aan de hoge eisen gesteld door massa’s lekkerbekken.

Doelgroep

Iedereen die aan de slag wil als chocoladebewerker.

Toelatingsvoorwaarden

Medisch geschiktheidsattest: Cursisten zijn verplicht een medisch attest voor te leggen (opgemaakt door de huis- of bedrijfsarts) dat verklaart dat zij geschikt zijn om levensmiddelen te manipuleren.

Het modulaire traject Ambachtelijk Chocoladebewerker leid je op tot het zelfstandige beroep als chocolatier, ambachtelijk chocoladebewerker. De chocoladebewerker zet grond- en hulpstoffen (zoals cacaoboter, cacaomassa,suiker en eventueel melk) om naar verschillende vormen van chocoladeproducten. Het gehele productieproces gebeurt op een ambachtelijke, efficiënte en vaktechnische manier. Vóór, tijdens en na de bereiding houdt de ambachtelijk chocoladebewerker rekening met hygiëne, veiligheid en bewaartechnieken voor het product. Ten slotte moet hij zijn ambachtelijk bedrijf runnen onder meer op het gebied van administratie, marketing en personeelsbeleid. De opleiding is opgesplitst in verschillende modules:

1ste jaar:

  • Basis chocolade: grondstoffen en basistechnieken (32u)
  • Eenvoudige pralines en stuk- en holgoed (68u)
    • Vorm- en overtrekpralines met 7 basisvullingen
    • Eenvoudig stukgoed met chocolade
    • Holgoed
  • Marsepein: gronstof kleuren en moduleren (32u)

2de jaar:

  • Verfijnde pralines en stukgoed (68u)
    • Uitbreiding basisvulling en toepassing op diverse vormen pralines
    • Likeurpralines en likeurkersen
    • Vruchtenpralines
    • Pralines met nougat
    • Pralines met caramel
    • Pâtes de fruits
    • Verfijnd stukgoed en truffels
    • Zeevruchten en gevulde paaseitjes
  • Beheer, hygiëne en organisatie in de chocolaterie (40u)
    • Wetgeving en vergunningen
    • BTW, fiscaliteit en kostprijs
    • Bewaar- en opslagtechnieken
    • Veiligheid en hygiëne
    • Bedrijfsuitrusting en infrastructuur
  • Chocoladekunst (36u)
    • Etalagestukken en gebruik sjablonen
    • Seizoens / themagebonden chocoladekunst
    • Marsepeinfiguren in chocoladekunst
    • Garneer- en decoratietechnieken
    • Eindproef

Voor deze opleiding krijgen jullie een pakket op maat aangeboden dat bestaat uit beroepskledij en werkmaterialen die
van toepassing zijn tijdens de lessen. 
Dit pakket heeft een richtprijs van 102€, afhankelijk van de materiaalkeuze.
Tijdens de eerste les zal de docent dit toelichten.

(De prijs voor de bijkomende kosten is indicatief)

  • Hasselt

HACCP infosessie + opfrissing

€50.00 €41.32
  • Hasselt

Streetfood Academy: Gourmet Pita's

€155.00 €128.10
  • Hasselt

Veganistisch koken

€155.00 €128.10
  • Hasselt

Suikerarm, Gluten- en lactosevrij koken

€155.00 €128.10
  • Hasselt

Streetfood Academy: American Sandwiches

€155.00 €128.10