carbon automotive - schadeanalyse

Het gebruik van carbon in de automotive is niet meer zo nieuw. De verhouding van gewicht ten opzichte van stijfheid en sterkte is nooit eerder gezien en de ontwerpmogelijkheden lijken eindeloos.
Overal waar snelheid en topprestaties belangrijk zijn, wordt dit zwarte goud gebruikt. Formule 1 wagens, dure racewagens..., ze bevatten allen erg veel carbon.
Carbon is momenteel nog vrij duur.
Zoals alle materialen die in de topsport worden gebruikt, waaien deze toepassingen stilaan over bij de gewone personenwagens. De bekendste voorbeelden zijn de Bmw I3,
doch ook andere merken gebruiken dit zwarte goud steeds vaker.

Duurtijd
  • Onbekend
Locatie
  • Nog niet beschikbaar
Kenmerken opleiding
  • Kortlopende opleidingen
  • Bijscholing
Bespaar op je opleiding
  • kmo-portefeuille
  • opleidingscheques

Waarom eigenlijk?  Wat maakt dit materiaal zo speciaal? Hoe wordt dit gemaakt? Wat zijn de huidige constructietechnieken en hoe herken ik de kwaliteitsverschillen?
Let wel, dit materiaal houdt geen kogels tegen. Bij beschadiging worden de dure carbononderdelen nog veelal in de vuilbak gegooid. Er bestaat nog te weinig kennis rond reparatiemogelijkheden. 

Tijdens deze opleiding leer je zelf schade bij carbon te analyseren en leer je de principes van de herstelmethodes. Je ontdekt de verschillende fabricatiemethodes van carbononderdelen en hoe dit een invloed kan hebben op het reparatieproces. Je leert onderdelen op een veilige manier herstellen en ook wanneer bepaalde onderdelen moeten vervangen worden.

Doelgroep

De opleiding is aangewezen voor auto-experts, koetswerkherstellers, autohandelaars maar ook raceteams en iedereen die meer wil weten over de
mogelijkheden van carbon onderdelen.

Theorie:
● Kennismaking composietmaterialen
● Gebruik in automotive construction
● Ontwerpcriteria en vezel orientatie
● Niet destructieve testen
 ○ Visual
 ○ Tap-hammer
 ○ Ultrasoon
 ○ Endoscopie
 ○ ...
● Reparatiemethodes
● Hot bonder/vacuum introductie
● Kwaliteitscontrole

Praktijk:
● Toepassing en gebruik niet destructieve testen
● Vacuum technieken