Gebeten door de passie van het distilleren? Wilt u zelf jenever, whisky, cognac, eau de vie, ... kunnen distilleren en commercialiseren? Dankzij een samenwerking tussen Jenevermuseum Schiedam en opleidingsorganisatie SYNTRA/FORTIO start deze unieke opleiding nu ook in Schiedam!

Complete basisopleiding tot distillateur: het proces, de grondstoffen, ...

Praktische informatie: 
Startdata zijn nog niet beschikbaar. Blijf op de hoogte of stel een vraag over deze opleiding.
Doelgroep: 

Personen die via deze opleiding professioneel bezig willen zijn met het complexe beroep van distilleren.

Programma: 

'voor'bereiding stoken

Les 1: Inleiding: geschiedenis van het distilleren

Les 2: Basis chemie in functie van distilleren

Les 3: Grondstoffen: fruit, wijn en bijproducten, graan, anderen

Les 4: Verwerking van grondstoffen

Les 5: Gistsoorten en gisting. Hoe te beheersen?

Les 6: Maceratie: het geheim van aroma’s

Les 7: Werking alambic

Les 8: praktijk verwerken fruit

Les 9: Moduleproef

Stoken en rijping

Les 1: Stoken 1: techniek van het destilleren

Les 2: Stoken 2: techniek van het destilleren

Les 3: praktijk verwerking fruit

Les 4: Praktijk gisting

Les 5: Praktijk gisting

Les 6: Jenever 1: van korrel tot borrel

Les 7: Jenever 2: van korrel tot borrel

Les 8: praktijk voorstook

Les 9: praktijk fijnstook

Les 10: Praktijk kolom stoken

Les 11: Wijnbouw als basis – restverwerking

Les 12: Douane en accijnzen

Les 13: Brandy e.d.

Les 14: Rijping

Les 15: Hout

Les 16: Reduceren

Les 17: Praktijk reduceren en klaren

Les 18: Filteren en bottelen

Les 19: Praktijk filteren en bottelen

Les 20: Commercieel beleid

Les 21: Bedrijfsvoering

Les 22: Wetgeving

Les 23: Moduleproef theorie

Deze opleiding omvat 16 volledige dagen waarvan:
- 11 theoretische lesdagen (allen zaterdagen) op locatie Jenevermuseum Schiedam (Lange haven 74)
- 4 praktijk lesdagen in labo (allen zaterdagen) op locatie SYNTRA Hasselt (Gouverneur Verwilghensingel 40)
- 1 praktijk lesdag in jenevermuseum Schiedam (dit is een vrijdag!)