Esports caster

Binnenkort verschijnen nieuwe startdata & prijzen

Esports caster

Live vanuit het Mediahuis in Hasselt! Esports tornooien zijn een blijver in het sportlandschap. Met de professionalisering van esports/gaming en met de steile groei aan volgers dienen zich nieuwe jobopportuniteiten aan. België is één van de koplopers in die professionalisering in de Benelux. Ben je bezeten van games, vlot van taal en zie je een loopbaan in esports verslaggeving zitten? Wil je het esports werkveld ontdekken van binnenuit, onder leiding van professionele shoutcasters RJ Kortooms en ex-cursist en-nu-professional Julio Sanchez-Tirado? Kan je 1 avond per week het beste van jezelf geven gedurende een klein jaar? Lees dan snel verder.

Binnenkort verschijnen nieuwe startdata & prijzen

In detail

Zie je een carrière in ESPORTS wel zitten, maar ben je vlotter van tong dan met je duimen? Dan is deze nieuwe opleiding tot ESPORTS SHOUTCASTER je op het lijf geschreven. Esports wedstrijden doen in professionaliteit en verspreiding niet onder voor reguliere sportuitzendingen. Zie het succes van de Major finale van Counter Strike in het Sportpaleis in Antwerpen in het voorjaar 2022. Er is dan ook nood aan degelijke esports-journalisten met kennis over shoutcasten, schrijven en techniek. Met deze intensieve avondopleiding zet je de deur open naar de professionele esports markt.


Je doet dat niet alleen. Robert Jan Kortooms (RJ) (follow twitter.com/rjcaststwitter.com/rjcasts ) maakt tijd in zijn drukke agenda om zijn expertise te delen. Hij is een van de prominente CS:GO casters in de Benelux, jurylid van 'Be the next caster', schrijvend journalist, ondernemer.

Julio Sanchez-Tirado ( jnacho.comjnacho.com en twitch.tv/jnacho_be ) was vorig jaar cursist en is ondertussen doorgebroken als Valorant caster. Hij neemt het technische streamingluik voor zijn rekening.

Team Meta is dé grootste esports authoriteit in de Benelux: 4gamers, GameForce, Belgian & Dutch League, Belgian College League en nog veel meer. Als geen ander kennen zij de kracht en opportuniteiten in de professionele esports markt. Wij zijn dan ook fier dat zij de opleiding ondersteunen met advies en een kijkje achter de schermen.

Hoe verloopt de opleiding?

Vooraf doe je een digitale toelatingsproef waarin we je taal-en gamekennis testen. Een degelijke kennis van Nederlands (spreken en schrijven), Engels (vlot begrijpen) is een startvoorwaarde. Wie slaagt kan haar/zijn taalskills op eigen houtje verder aanscherpen met twee optionele leermodules.
In het Mediahuis in Hasselt leer je vervolgens vlot presenteren en de basis van (esports) journalistiek. In het volgende deel duik je in de hard-en software en de specifieke aanpak van professionele shoutcasters. Verwacht je aan veel doe-oefeningen, ook thuis na de lessen. Als vervolmaking leer je de markt kennen en je mogelijkheden als influencer.
Kortom, er wordt met veel passie geschreven, gesproken en geroepen. Wat je op de campus leert, oefen je thuis verder in. Waarschuw alvast je huisgenoten!

Tijdens je eindproef laat je in team, met zijn tweeën, live je kunsten zien aan de juryleden uit de esports markt - als je onze technische broadcast installatie operationeel krijgt, toch.

BYOD (Bring Your Own Device): om optimaal thuis en op de campus te kunnen werken, breng je een eigen laptop mee. Je beschikt ook over een goede hoofdtelefoon en (ingebouwde) microfoon en webcam om de thuisopdrachten uit te kunnen voeren.

Software: er zijn 3 schrijfopdrachten, een tekstverwerker (bv Word) is noodzakelijk op je laptop. Uiteraard is je toestel krachtig genoeg om OBS ( https://obsproject.com/ ) vlot te kunnen draaien. Draagbare media kunnen nodig zijn om thuisopnames in te dienen.

Professioneel opname-en filmmateriaal wordt op de campus voorzien.

Je hebt kennis van gaming, en liefst doorgedreven kennis in minstens 1 game uit de professionele competitie (CS:GO, League of Legends, Valorant … ). Je hebt een goede Nederlandse en Engelse taalbeheersing.
Je werkt volledig digitaal, dus een degelijke pc-vaardigheid is vereist. Who are we kidding?
Motivatie, inzet en bereidheid om na de lesuren thuis te werken en te leren zijn een absolute must om deze opleiding succesvol af te ronden. Je hebt een professionele attitude, deze opleiding is geen spelletje.

Je bent minimum 18 jaar oud. Je slaagt voor de toelatingsproef waarin je je taal-en gamekennis bewijst.

Deze intensieve avondopleiding duurt een jaar, 1 avond in de week:

Digitale toelatingsproef (1 sessie)
- optioneel e-learning ’Tien voor taal’ (5 sessies, digitaal)
- optioneel e-learning ’Nederlandse grammatica’ (6 sessies, digitaal)

Casting presentatietechnieken (4 sessies)
Esportsjournalistiek (8 sessies)

Esport game analyse en casting (8 sessies)
Esports caster technologie en publicatie (8 sessies)

Esports influencer marketing (4 sessies)

Eindproef met vakjury (1 sessie)

Slagen voor alle onderdelen van eenzelfde niveau is noodzakelijk om naar een hoger niveau te kunnen gaan. Bij het succesvol afronden van de opleiding ontvang je een getuigschrift E-sports caster.

Heb je nog een vraag?

Nog iets niet duidelijk? Stel je vraag dan hieronder aan onze medewerkers en we helpen je graag verder.