Foodlab specialist

Koken is wetenschap! Kom alles te weten over de chemie en geschiedenis van voedsel, experimenteer in ons food-lab en word een betere keukenchef. 

Hasselt

12/11/2019

m
d av
w
d
v
z
z
Inschrijvingsprijs
Duurtijd
 • 2 jaren
Locatie
 • Hasselt
Kenmerken opleiding
 • Langlopende opleidingen
 • Beroepsopleiding
Bespaar op je opleiding
 • kmo-portefeuille
 • opleidingscheques

We kunnen niet stil blijven staan en moeten blijven innoveren! Als je het grote gastronomische landschap bekijkt dan hebben de beste restaurants van de wereld één ding gemeen, ze maken gebruik van een food-lab. Een keuken omgebouwd tot een laboratorium waar er continu geëxperimenteerd wordt met de nieuwste kooktechnieken en grondstoffen. Zo blijven ze innoveren en komen ze telkens met de nieuwste verrassende gerechten waarmee ze hun gasten dat WOW-gevoel geven.

Tot nu toe bleven alle koksopleidingen vergelijkbaar aan elkaar, een kok wordt opgeleid op basis van recepturen en grondstofkennis. Voedingsleer komt wel aan bod, maar de focus blijft telkens op die basisrecepten liggen. Wat als we nu eens dieper op die voedselwetenschap ingaan? Hoe reageert een ei bijvoorbeeld op verschillende temperaturen of wat gebeurt er met eiwit als het in contact komt met een zuur? Waarom krijgt vlees die lelijke grijze kleur als je het kookt? Hoe reageert het spierweefsel van vlees als je het traag gaart of snel bakt? Waarom reageert vis anders op hoge temperaturen dan vlees? Hoe is een cel in de stengel van een plant opgebouwd en wat heeft daar allemaal invloed op?

We kunnen je nog wel een tijdje blijven bestoken met zulke vragen. Feit is dat als je een antwoord weet op al die vragen, je dan kan beginnen experimenteren en fantastische dingen ontdekt. Je gaat "koken" op een andere manier bekijken en een heel nieuwe wereld zal voor je opengaan!

Deze 2-jarige opleiding bestaat uit verschillende modules. We starten met een korte herhaling voedingsleer en gaan in de module "wetenschap in de keuken" zeer diep in op de chemie van het koken en de moleculaire samenstelling van voedsel. Na deze intensieve module ben je klaar om aan de slag te gaan in het food-lab. In de module "Project food lab" zal je zelfstandig aan het werk gaan. De docent zal meer een coachende rol opnemen en je bijstaan met de experimenten die je wilt uitvoeren. Je kiest zelf een project en gaat daarmee aan de slag.

Doelgroep

Keukenchefs en keukenmedewerkers. 

Opgelet toelatingsvoorwaarde: Indien je niet in het bezit bent van een getuigschrift of diploma kok kan je deelnemen aan een toelatingsproef. Pas na het slagen op deze toelatingsproef zal je inschrijving worden goedgekeurd.

Toelatingsvoorwaarden

In het bezit zijn van een getuigschrift of diploma kok of slagen voor de toelatingsproef.

Jaar 1

Module Toegepaste voedingsleer (24u)
Module Wetenschap in de keuken (104u)

Jaar 2

Module Project Food Lab (96u)
Toegepaste bedrijfsvoering voor het food lab (24u)

Eindproef (2u)

Hasselt

m
d av
w
d
v
z
z

12/11/2019

Inschrijvingsgeld voor deze opleiding*

* De vermelde prijs is de prijs voor het eerste cursusjaar.

Excl.€619.83
Incl.€750.00

Andere kosten

Handboeken

Excl.€47.17
Incl.€50.00

Grondstoffen

Excl.€309.92
Incl.€375.00

Bespaar op je opleiding

 • kmo-portefeuille

  De kmo-portefeuille is een subsidie van de Vlaamse Overheid waardoor je tot 40% van je inschrijvingsgeld kan recupereren. Kijk hier hoe dit in zijn werk gaat.

 • opleidingscheques

  Bespaar elk jaar tot 125 euro bij SYNTRA Limburg. Meer informatie over opleidingscheques vind je hier.

KMO-portefeuille

Erkende dienstverlener
 • MO* 683.844
 • KO** 586.152

Netto verschuldigd bedrag voor:

* middelgrote ondernemingen
** kleine ondernemingen

 • Hasselt

Slager-spekslager

€400.00 €330.58
 • Hasselt

Brood- en banketbakker

€350.00 €289.26
 • Hasselt

Ambachtelijk chocoladebewerker

€350.00 €289.26
 • Hasselt
 • Pelt

Ambachtelijk ijsbereider

€380.00 €314.05
 • Hasselt

Voltijdse dagopleiding Chocolatier-patissier

€950.00 €785.12