Gespecialiseerd voetverzorger
Heel wat mensen hebben dagelijks last van pijnlijke voeten. Wil je meer doen dan een pedicure en mensen terug laten wandelen op wolkjes? Als gespecialiseerd voetverzorger verlos je jouw klanten niet alleen van alle ontstane ongemakken, maar help je juist in het voorkómen ervan.
Locatie & startdata
Hasselt
19/09/2022
Pelt
19/09/2022
Inschrijvingsprijs
Sector
Duurtijd
- 2 jaren
Locatie
- Hasselt
- Pelt
Kenmerken opleiding
- Langlopende opleidingen
- Beroepsopleiding
Bespaar op je opleiding
- kmo-portefeuille
Opleidingscheques
Heb je vragen over deze opleiding?
Ook beschikbaar als voltijdse dagopleiding
Over de cursus
Je adviseert niet alleen over de manier waarop voeten het beste verzorgd worden, maar ook over de aanschaf van (sport) schoenen of over de lichaamshouding. Daarnaast kan je klachten of aandoeningen signaleren die mogelijk behandeling behoeven door een arts of andere discipline.
Onze docenten gaan dieper in op de mogelijke pathologieën bij de voet. De opleiding is dan ook gericht op curatieve behandelingen. Je leert eelt en likdoorns verwijderen, ingegroeide teennagels verhelpen, maar ook zeer gespecialiseerde technieken zoals orthonyxie (nagelbeugeltjes maken en plaatsen) en orthoplastie (kunstnagelfragmenten maken en plaatsen). Je leert met de juiste mesjes en tangen werken en je kan alle soorten verbanden aanleggen. Na de opleiding kan je er voor zorgen dat je cliënten weer op wolkjes lopen!
Het Koninklijk besluit van de gespecialiseerde voetverzorging zal wijzigen. Afhankelijk van de datum van deze wijziging kan het zijn dat de opleiding gespecialiseerd voetverzorger toch niet zou kunnen doorgaan.
Digitale opleidingscheques
Je kan helaas op dit moment voor deze opleiding geen opleidingscheques aanvragen.
Voor wie?
Doelgroep
Volwassenen die als gespecialiseerd voetverzorger aan de slag willen
Programma
De volgende modules komen aan bod:
- elementaire voetverzorgingstechnieken
- algemene anatomie en fysiologie (via e-learning)
- bijzondere voetverzorgingstechnieken
- huidaandoeningen en behandelmethoden
- nagelaandoeningen en behandelmethoden
- basis praktijksessies
- orthoplastie
- nagelregulatietechnieken
- interdisciplinaire voetverzorging en risicovoeten
- gevorderde praktijksessies
- werkplekleren
- eindwerkbegeleiding
Aandachtspunt
Voor deze opleiding werk je met professionele starterspakketten van materialen en producten. Na je inschrijving ontvang je een mail met alle info.
Wat is nu het verschil tussen pedicure - medische pedicure - gespecialiseerde voetverzorging en podologie?
Schoonheidsspecialistes en esthetische voetverzorgers verzorgen de voeten uitsluitend met het oog op het welzijn van de klant – hygiëne – of op de verfraaiing van het uiterlijke, het esthetische.
De gespecialiseerd voetverzorger staat in voor het geven van een basisverzorging en een aanvullende verzorging bij pijn of ongemak bij niet-risicovoeten door gebruik te maken van niet-invasieve technieken en remediërende producten en hulpmiddelen. De term “gespecialiseerd” maakt een duidelijk onderscheid met voetverzorgingen die enkel het esthetische aspect behandelen. De zelfstandig gespecialiseerd voetverzorger kan een bijkomende opleiding volgen waardoor hij zich tevens bekwaamt in het screenen, verzorgen en opvolgen van cliënten/patiënten met diabetes. De gespecialiseerde voetverzorgers genezen en voorkomen aandoeningen van de nagels en de tenen zoals, infecties, mycose (schimmel), voetwonden, ingegroeide nagels, likdoorns, kloven, pijnlijke drukpunten, … (ook bij diabetespatiënten) door toepassing van podologische technieken. Ze werken meer en meer samen met huisartsen, chirurgen, fysiotherapeuten en dermatologen die een absoluut vertrouwen hebben in de kwaliteit van hun verzorging. Bij de ziekenfondsen krijgen de gespecialiseerd voetverzorgers een erkenning voor de terugbetaling van pedicurebehandelingen.
Podologen zijn paramedici die de verzorging van risicovoeten en risicopatiënten voor hun rekening nemen. Zij voeren voetverzorgingen uit waarbij teenafwijkingen, epidermische en dermische letsels van de voet kunnen worden behandeld. Ook het toepassen van biomechanica en zooltherapie ligt in hun bevoegdheid: podologen ontwerpen ook steunzolen.
Ook artsen (huisartsen, dermatologen, chirurgen,…) behandelen patiënten met voetproblemen door middel van medische technieken en producten.
De zelfstandig gespecialiseerd voetverzorger staat in voor de eerstelijns voetverzorging en is een belangrijke schakel in de interdisciplinaire samenwerking met podologen, dermatologen en artsen, maar ook met de orthopedisch schoentechniekers, verpleegkundigen en mensen werkzaam in de thuiszorg.
Extra info
Tijdens de opleiding dien je meermaals modellen te voorzien.
In het begin van het cursusjaar krijg je een overzicht wanneer je deze modellen moet meenemen.
Dit is een verplicht onderdeel van de opleiding en bepaalt ook voor een groot deel jouw slaagkansen: door te werken met echte modellen leer je je toekomstig beroep in de praktijk over te zetten.
Deze opleiding loopt deels online. Een aantal lessen volg je van thuis uit, een ander gedeelte vindt plaats op de campus. Deze mix biedt je enerzijds het comfort van kennisverwerving vanuit je zetel en anderzijds de dynamiek van leren op de campus. Daar stuwt de groep gepassioneerde medecursisten en het professionele docententeam je vooruit. De lessen die je van thuis uit volgt, lopen ofwel via een virtual classroom ofwel via zelfstudie van online lesinhoud. Een laptop/PC/tablet, een webcam en een internetverbinding is het enige dat je hiervoor nodig hebt.
Tijdens je opleiding werk je met een professioneel starterspakket. Voor het 1e jaar kost dit 690€, voor het 2e jaar 301€. na inschrijving ontvang je informatie hoe je dit starterspakket rechtsreeks bij leverancier kunt kopen.
Locatie & startdata
Hasselt
19/09/2022
Pelt
19/09/2022
Inschrijvingsprijs
Inschrijvingsgeld voor deze opleiding*
* De vermelde prijs is de prijs voor het eerste cursusjaar.
Kosten lesmateriaal
Grondstoffen
Andere kosten
Bespaar op je opleiding
- kmo-portefeuille
De kmo-portefeuille is een subsidie van de Vlaamse Overheid waardoor je tot 30% van je inschrijvingsgeld kan recupereren. Lees hier hoe de KMO-portefeuille in zijn werk gaat.
- Opleidingscheques
Bespaar elk jaar tot 125 euro bij SyntraPXL. Meer informatie over opleidingscheques.
- Vlaams opleidingsverlof mogelijk
Dit is de hervormde versie van betaald educatief verlof. Alles over het Vlaams opleidingsverlof.
KMO-portefeuille
Erkende dienstverlener- MO* 409.91
- KO** 358.67
Netto verschuldigd bedrag voor:
* middelgrote ondernemingen
** kleine ondernemingen