Houtvakwerk-Duurzaam bouwen met Hout: algemene introductie (bijscholing bouw)

Met deze opleiding krijgt u de technieken van houtvakwerk onder de knie en kan u oude panden restaureren. U leert wanneer het nodig is om daarbij toegevingen te doen aan moderne comforteisen, zodat alleen het uitwendige gedeelte het oorspronkelijk uiterlijk behoudt.

Sector
Duurtijd
  • Onbekend
Locatie
  • Nog niet beschikbaar
Kenmerken opleiding
  • Kortlopende opleidingen
  • Bijscholing
Bespaar op je opleiding
  • kmo-portefeuille
  • opleidingscheques

In het begin van de twintigste eeuw kwam de vakwerkbouw op het Vlaamse platteland nog frequent voor. Maar het verval zette zich pijlsnel door. Landbouwers gaven steeds meer de voorkeur aan stenen hoeves. Duizende vakwerkwoningen werden afgebroken en ook de grote vakwerkschuren moesten het ontgelden. De laatste originele vakwerkhoeven werden in de jaren '30 in de Kempen gebouwd.  Vandaag kent het vakwerk revival. Verder doet men inspanningen om zoveel mogelijk oude panden te restaureren en in ere te herstellen. Soms was het echter wel nodig om daarbij toegevingen te doen aan de moderne comforteisen, zodat alleen het uitwendig gedeelte het oorspronkelijk uiterlijk behield. Anderen gaan nog verder en trekken volledige constructies uit steen op waarbij een façade van half-verzonken balken of kunststoffen panelen een pseudo-nostalgisch imago moet creëren, denken we aan cottage poolhouses en carports.

De meeste van onze Limburgse huizen en monumenten bestaan voor een zeer groot gedeelte uit hout. Zeker als we het hebben over vakwerkbouw of oudere huizen met vakwerkkernen. Denk eens aan balken, de dakspanten op zolder, vloeren, kozijnen, deurposten, of de veranda... Naast de natuurlijke schoonheid van een vakwerkhuis is het dankzij moderne milieuvriendelijke isolatietechnieken zeer comfortabel wonen. De vakwerkhuizen kunnen met de juiste middelen en technieken een mooie toekomst tegemoet zien. Ook moderne toepassingen als cottage poolhouses en carports maken een sterke opgang. In de 6 lesdagen leren de cursisten de voordelen van houtvakwerk kennen: ecologisch, flexibel en gemakkelijk.

Doelgroep

Professionelen die reeds werkzaam zijn als schrijnwerker, restauratie-specialist of algemeen aannemer en die met kennis van zaken oude technieken willen toepassen in hedendaagse bouw.

  • Lesdag 1: geschiedenis van het houtvakwerk en de types van vakwerkgebouwen 
  • Lesdag 2 tot en met 6: praktijktoepassingen duurzaam bouwen met hout
  • Pelt

Openlesdag Meubelmaker

€0.00 €0.00
  • Pelt

Voltijdse dagopleiding Schrijnwerker - meubelmaker

€920.00 €760.33