Kruidenverwerker

Ken je ondertussen alles van kruiden en wil je planten leren verwerken tot bijvoorbeeld horeca-, geneeskundige en cosmeticaproducten of zoveel meer? In deze opleiding leer je alles over het maken van tincturen, oliemaceraten... Van de productiemethoden en het oogsten tot en met het verpakken van het eindproduct.

Duurtijd
  • Onbekend
Locatie
  • Nog niet beschikbaar
Kenmerken opleiding
  • Langlopende opleidingen
  • Beroepsopleiding
  • Vlaams opleidingsverlof
Bespaar op je opleiding
  • kmo-portefeuille
  • opleidingscheques

De opleiding kruidenverwerker is een verdere verdieping in de wetgeving, de productiemethoden, kwaliteitscontrole, practicum en kan je als specialisatie volgen na de ondernemersopleiding herborist: https://www.syntra-limburg.be/opleidingen/herborist.

Je komt alles te weten over het verwerken van plantaardige grondstoffen, de productiemethoden vanaf het oogsten van het plantenmateriaal tot en met het verpakken van het eindproduct.

Een greep uit het lespakket:
- Het winnen van etherische oliën: distilleren, extractie met organische solventen, extractie met koolzuurgas, enfleurage...
- Kruiden en handelsverwerkingen: gedroogde kruiden, kruidensappen, maceraten, percolaten, granulaten, destillaten
- Kruiden drogen en bewaren: verse bewaring, drogen, bewaren van kruiden, kwaliteitscontrole
- Kostprijsberekening, prijsbepaling en economische aspecten

Je kan helaas op dit moment voor deze opleiding geen opleidingscheques aanvragen.

Doelgroep

Iedereen die de tweejarige ondernemersopleiding herborist met succes volgde of in het bezit is van een evenwaardig diploma.

Toelatingsvoorwaarden

Je moet in het bezit zijn van het getuigschrift of diploma herborist of kruidenteler, uitgereikt door SYNTRA Vlaanderen of via motivatie bij bezit van andere aanverwante diploma's en getuigschriften.

Om je definitief in te schrijven moet je voor de start van de opleiding een kopie van het getuigschrift/diploma op het secretariaat bezorgen. 

 

 

Technologie van de kruidenverwerking (44u)

  • Techniek van de kruidenchemie: maateenheden, licht, warmte, oplosbaarheid, diffusie, zuren en basen
  • Kruiden en handelsverwerkingen: gedroogde kruiden, kruidensappen, maceraten, percolaten, granulaten, destillaten
  • Kruiden drogen en bewaren: verse bewaring, drogen, bewaren van kruiden, kwaliteitscontrole
  • Fytochemie: eigenschappen, extracties en kwantificiëring van de verschillende groepen actieve inhoudsstoffen: suikers, eiwitten, etherische oliën, alkynen, harsen en balsems
  • Scheikundige samenstelling i.f.v. de praktische toepassingen

Etherische/aromatische oliën (12u)

  • Het winnen van etherische oliën: distilleren, extractie met organische solventen, extractie met koolzuurgas, enfleurage, ...
  • Kwaliteitsevaluatie.
  • Systematische bespreking van de etherische oliën die een marktwaarde hebben.

Praktische toepassingen (48u)

  • Drogen en controle van het watergehalte
  • Alcolaturen - tincturen
  • Percolaten
  • Kruidensiropen
  • Waterdampdistillatie voor het  winnen van etherische oliën
  • Microscopisch onderzoek op kwaliteit en vervalsing
  • Warenkennis

Parameters uit de fytotechniek (4u)

  • Ontwikkeling van de planten, temperatuur, licht, neerslag, bemesting, bodemtextuur, verwarringen en vervalsingen, pesticiden.

Kwaliteitscontrole (8u)

  • De stijgende vraag naar plantaardige grondstoffen voor verwerking in farmaceutische en cosmetische preparaten gaat gepaard met toenemende kwaliteitseisen en dit zowel naar verwerkende industrie als op het niveau van de consument. In deze cursus wordt dan ook grondig ingegaan op de kwaliteit en de goede productiemethode: vanaf het oogsten van het plantenmateriaal tot en met het verpakken van het eindproduct. Verder worden eveneens de analysemethodes besproken die moeten toelaten om deze kwaliteitscontroles uit te voeren.

Veiligheid - hygiëne - milieu (8u)

  • Werkplaats-atelieruitrusting-labo: drooginstallaties, tincturen, maceraten, distillaties, percolatie, verwerking, bewaren, cosmetische bereidingen.
  • Distillatie- en percolatietoestellen

Europese wetgeving (8u)

 Marketing (4u)

  • Economische aspecten
  • Prijsbepaling
  • Kostprijsberekening

De opleiding wordt afgesloten met een praktische eindproef en thesis.

 

Practicum:

Tijdens de praktijklessen draag je een witte apothekersjas. De materialen (kookpot zonder deksel waar 2 maatbekers in passen, spatel kleine keuken, spatel klein industrieel, glazen roerstaafje, glazen thermometer, kleine maatjes of lepeltjes, kleine potjes, klein trechtertje, keukenhanddoeken, schaartje, kleine plastiek boterhamzakjes en tissues) zijn niet in het inschrijvingsgeld inbegrepen en breng je zelf mee.

  • Hasselt

Tuinontwerpen met SketchUp - Follow up

€225.00 €185.95
  • Hasselt

Fytolicentie P1

€75.00 €61.98
  • Hasselt

Tuinontwerpen met SketchUp

€450.00 €371.90
  • Hasselt

Kruiden kweken in pot

€60.00 €49.59
  • Hasselt

Sierlijke eetbare borders aanleggen. Hoe begin je eraan?

€60.00 €49.59