Leertijd Bosbouwuitbater

Als bosbouwuitbater in de leertijd leer je het vak IN een bedrijf, IN de praktijk, en VAN experts. Je bent elke dag met je vak bezig en leert onder professionele begeleiding wat het vak inhoudt.

Sector
Duurtijd
  • Onbekend
Locatie
  • Nog niet beschikbaar
Kenmerken opleiding
  • Leertijd
Bespaar op je opleiding
  • kmo-portefeuille

  • opleidingscheques

Terwijl de bosbouw in onze streek vroeger hoofdzakelijk op de commerciële houtwinning en in mindere mate op de jacht was gericht, spelen vandaag vaak ook andere doelstellingen een belangrijke rol. Denk maar aan natuurbehoud en -ontwikkeling of zachte recreatie. Als bosbouwuitbater zorg je ervoor dat de bossen die je beheert in elk opzicht beantwoorden aan de wensen van de eigenaar. Soms is dat de overheid of een natuurvereniging, maar meestal gaat het om privébos, ook in Vlaanderen. Je bereidt de bodem voor, plant zaailingen of jonge bomen en verzorgt ze tot ze worden geveld. Je werkt alleen of in een team, al dan niet op verplaatsing, en treedt soms ook op als boswachter. In elk geval worden je takenpakket en de manier waarop je werkt in hoge mate bepaald door de hoofdfunctie van het bos of de bossen waarin je actief bent. In opbrengstbossen draait vrijwel alles om de economische waarde van de bomen en het hakhout. Je bestrijdt er wildgroei, verwijdert het onderhout, haalt zieke of omgewaaide bomen weg en zorgt ervoor dat alle kapklare delen van het bos goed bereikbaar blijven. In reservaatbossen staat de ecologische waarde voorop en ga je dan ook anders te werk. Hoe dan ook werk je regelmatig in weer en wind met zware machines, kabels, kettingzagen en bosmaaiers. Pas de veiligheidsregels toe en zorg ervoor dat je in goede conditie bent.

Doelgroep

Elke jongere met passie voor de natuur,  die wil werken in de buitenlucht.

Om aan deze opleiding te kunnen beginnen moet je minimaal 15 jaar zijn en de eerste twee jaren van het secundair onderwijs achter de rug hebben. (Geslaagd of niet geslaagd)

De opleiding bosbouwuitbater duurt 3 jaar. Je leert alles over het verantwoord en milieuvriendelijke uitbaten van een bos Bovendien bieden we je, onder bepaalde voorwaarden, de mogelijkheid om je diploma secundair onderwijs te behalen.

  • Hasselt

Veilig werken met de kettingzaag: ECS1

€390.00 €322.31
  • Hasselt

Fytolicentie P1

€75.00 €61.98
  • Hasselt

Tuinontwerpen met SketchUp - Follow up

€225.00 €185.95
  • Hasselt

Sierlijke eetbare borders aanleggen. Hoe begin je eraan?

€50.00 €41.32
  • Hasselt

Kruiden kweken in pot

€50.00 €41.32