Horeca en voeding

Ga naar alle opleidingen
Serveer een portie genot op een bedje van vakmanschap
Dat Vlamingen bourgondiërs zijn, dat hoef je niemand uit te leggen. Kookboeken, kookprogramma’s en kookzenders zijn big business in ons land. Als (hobby)kok laat je vaak anderen genieten van je prestaties in de keuken. Zij die van hun passie hun beroep willen maken of willen specialiseren, kunnen terecht bij SyntraPXL. In onze horeca-en voedingsopleidingen bieden we de beste kwaliteit aan en maak je kennis met de nieuwste toestellen en technieken. De opkomende trends spot je als eerste in ons aanbod!

Ga naar alle opleidingen

Distillateur

 

Je krijgt een complete basisopleiding tot distillateur: het proces, de grondstoffen, de nodige chemie, bedrijfsvoering,… Dit allemaal gecombineerd met praktijklessen waar je zelf gaat stoken.

Omdat we gebonden zijn aan de fruitseizoenen voor het stoken start deze opleiding telkens in april. Dankzij het grote succes en de enorme populariteit van de opleiding starten er elk cursusjaar drie groepen op. Zo kan je kiezen welk lesmoment het best voor jou past. Opgelet: Snel zijn is de boodschap! 

Werken in de horeca en voeding is dag in dag uit jezelf opnieuw bewijzen, telkens weer dezelfde precisie aan de dag leggen om zo een stukje geluk te kunnen aanbieden aan je klanten.

Als brood- en banketbakker leer je broden, patisserie en taarten maken. Als slager-spekslager (een knelpuntberoep!) leer je alles over hoe je vlees etensklaar te krijgen. Bij beide opleidingen krijg je bovendien ook een diploma bedrijfsbeheer waardoor je na je studies direct je eigen zaak kan opstarten.

Ook de opleiding tot restauranthouder-kok omvat veel meer dan een mooi gerecht op je bord kunnen toveren, je leert de kunst van het gastheer zijn en je drank- en vooral wijnkennis wordt op een hoog niveau gebracht. Alles om van je restaurant een succes te maken.

Je leert de kunst van het gastheer zijn en je drank- en vooral wijnkennis wordt op een hoog niveau gebracht. Alles om van je restaurant een succes te maken.

Tot slot houdt iedereen wel van een stuk chocolade, maar had je er al eens aan gedacht om dat zelf te maken? Met de opleiding chocolatier-patissier word je chocoladebewerker die zal voldoen aan de hoge eisen van de favoriete lekkernij van velen.

SUBSECTOR: Horeca

Ben je iemand die graag buitenshuis gaat eten en af en toe denkt: “Dit kan ik zelf toch beter?” Dan zullen onze horeca-opleidingen zeker in de smaak vallen. Leer de beste technieken toepassen in je eigen horecazaak. Maak zeker ook kennis met onze ‘speciallekes’ op het menu: foodlab specialist (want koken is ook wetenschap!), pizzaiolo of friturist.

BEKIJK ALLE HORECA OPLEIDINGEN

SUBSECTOR: Voeding

Ambachtelijke broden kneden, zelf worsten maken of streetfood van over heel de wereld serveren. We hebben genoeg in huis om je innerlijke Jeroen Meus aan te spreken. Van onze ervaren docenten leer je hoe je zelf voedingswaren kan maken en verkopen. Één ding staat vast: in deze opleidingen ga je nooit met honger naar huis!

BEKIJK ALLE VOEDING OPLEIDINGEN

SUBSECTOR: Wijn- en dranken

Altijd al eens zelf een biertje willen brouwen om daarna in productie te brengen? De beste wijnen leren proeven en herkennen of kunstige koffies klaarmaken zoals een echte barista? Jouw jarenlange droom kan bij ons werkelijkheid worden. Kom met je bucketlist naar SyntraPXL en zoek een drankenopleiding die bij je past.

BEKIJK ALLE WIJN EN DRANKEN OPLEIDINGEN

VIDEO: Restauranthouder

De opleiding restauranthouder en kok is een all-in pakket waarin je de knepen van het vak voorgeschoteld krijgt door een meester in het vak. In deze opleiding leer je alles over culinair koken, technische zaalvaardigheid, personeels- en financieel beleid en hoe je een goede gastheer bent. Kortom, alles wat je nodig hebt om zelf een zaak te starten of aan de slag te kunnen als (sous-)chef in een toprestaurant.

BEKIJK DE VIDEO

VIDEO: Zytholoog/bierkenner

De zytholoog (afkomstig van het Griekse woord ‘zythos’ = bier) is naar analogie met de sommelier in de wijnbranche, dé bierkenner bij uitstek. Binnen de opleiding zytholoog wordt naast een basiskennis bier diep ingegaan op het professioneel bierproeven (a.d.h.v. degustatiefiches e.d.) en wordt een grondige kennis verworven in de combinatie bier en gastronomie.

BEKIJK DE VIDEO

FOTO'S: Instagram

Wat is het precies dat onze horecacursisten verbindt? Hun passie voor lekker eten en drinken natuurlijk! Van restauranthouder tot foodlabspecialist en van wijnsommelier tot distillateur. Onze opleidingskaart is heel uitgebreid. Komt het water jou al in de mond? Bekijk dan de creaties van onze cursisten op Instagram.

BEKIJK CREATIES

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
Artikel

5 beroepen die in 2050 ‘hot’ zullen zijn

In 2050 zal de arbeidsmarkt er naar alle waarschijnlijk helemaal anders uitzien dan nu. Met de komst van AI-gestuurde technologie zullen sommige beroepen veranderen en andere misschien zelfs helemaal verdwijnen. Wil jij een job die ook in de toekomst onmisbaar zal zijn? Kies dan een van deze vijf beroepen.

Artikel

“Overdag werk ik met de dood, ’s avonds vier ik het leven”

Als ‘thanatopracteur’ is Robby Pipeleers de ideale docent voor de opleiding post-mortale make-up en restauraties. Op een professionele en respectvolle manier doet hij er in zijn job alles aan om het stof­fe­lijk over­schot van een overledene tot aan de uit­vaart in goe­de staat te hou­den. ’s Avonds gooit Robby het echter over een andere boeg, want dan zet hij als dj heel wat feestjes in gang. Dat vraagt om een interview!

Artikel

Hoeveel ga ik verdienen?

Voor je aan een opleiding begint, is het handig om te weten hoeveel jij straks ongeveer zal verdienen. Wij pikten er tien beroepen uit waarvoor je bij SyntraPXL een diploma kan behalen. Aan jou de keuze! Opgelet, de vermelde salarissen zijn gemiddelden, gebaseerd op statistische enquêtes door StepStone.

Artikel

Klaar voor de lente met deze 10 opleidingen

Als de dagen beginnen te lengen, je opeens opvallend meer vogels hoort fluiten, de eerste bloesem aan de bomen verschijnt, je winterjas verstikkend warm aanvoelt en je de drang voelt om in allerlei nieuwe projecten te duiken, dan weet je: de lente is in aantocht. Dankzij deze 10 opleidingen zijn je huis, je tuin en jijzelf alvast helemaal klaar voor het voorjaar.

Artikel

SyntraPXL zet samen met Microsoft in op levenslang leren

Nu er steeds meer innovatieve tools en AI-gestuurde ontwikkelingen zijn, is levenslang leren ook voor docenten een haast onmisbare troef geworden. SyntraPXL wil leerkrachten graag helpen om op een ongedwongen manier up-to-date te blijven, onder meer door hen wegwijs te maken in de nieuwste Microsoft-tools die onderwijzen aangenamer en makkelijker maken.

Artikel

Ben Moors maakt carrièreswitch naar 3D-tekenaar dankzij SyntraPXL

Na achttien jaar als offsetdrukker vond Ben Moors dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging. Hij volgde de opleiding 3D print productdesigner bij SyntraPXL en werkt nu voltijds als 3D-tekenaar bij een orthopedisch bedrijf. Daarnaast engageert hij zich als zelfstandige om allerlei projecten te ontwerpen én 3D-printen. Van een succesvolle carrièreswitch gesproken!