Mecanicien voor pleziervaartuigen

Het evenwicht tussen werk en vrije tijd is niet altijd evident. Niettegenstaande is dit evenwicht heel belangrijk voor een kwaliteitsvol en stressvrij leven.
Niet verwonderlijk dus dat heel wat mensen hun vrije tijd spenderen op een boot. Zeg nu zelf... Wat kan u meer doen ontspannen dan een dagje op het water vertoeven.
Alle boten hebben periodiek onderhoud nodig. Dus, mecanicien pleziervaartuigen is een beroep met toekomst!
Dit traject start met de maritieme mechanica en maritieme elektriciteit

Duurtijd
  • Onbekend
Locatie
  • Nog niet beschikbaar
Kenmerken opleiding
  • Langlopende opleidingen
  • Beroepsopleiding
  • Vlaams opleidingsverlof
Bespaar op je opleiding
  • kmo-portefeuille
  • opleidingscheques

Deze opleiding wordt professioneel en praktijkgericht aangepakt. Nadat de basismodules (maritieme mechanica en elektriciteit) succesvol zijn afgelegd,
staat er niets nog in de weg om ook het laatste deel van het traject 'mecanicien pleziervaartuigen' tot een goed einde te brengen en zo het getuigschrift te behalen.
Achteraf kan men alle kanten op, ofwel zich vestigen als ondernemer of als specialist aan de slag gaan in de gespecialiseerde vakhandel.

WAT KENT MEN NA HET VOLGEN VAN DEZE OPLEIDING
Na deze opleiding heeft men de kennis om pleziervaartuigen op een deskundige wijze te onderhouden en/of te herstellen met inbegrip van de
mechanische evenals alle elektrische en elektronische componenten.

Opgelet!   Deze opleiding gaat door op verschillende locaties, afhankelijk van de inhoud van de sessie (theorie of praktijk).  In de regel is er 1 lesavond per week, doch er zijn er ook weken met 2 lesavonden gepland.  Een volledig lessenrooster wordt u bezorgd bij de start van de opleiding.

Doelgroep

Deze opleiding richt zich tot personen vanaf 18 jaar die tewerkgesteld willen worden in de vaarsector of de bedoeling hebben zich erin te vestigen.

PROGRAMMA

Jaar 1: mecanicien pleziervaartuigen
Maritieme mechanica (22 sessies )
In deze lessenreeks leer je de basis van de mechanica, eigen aan de mobiliteitssector. Je hebt de kennis van (de)montage van scheepstoiletten, huiddoorvoeren (types en plaatsing), koelingssystemen, werkingsprincipe 2- en 4-takt, anodes, drink- en vuilwatersystemen, uitlaatsystemen, aandrijvingssystemen, keerkoppelingen en schroefasdoorvoer.
Maritieme elektriciteit (12 sessies)
Wat is maritieme elektriciteit, elektrische grootheden en wetten, gebruik van meettoestellen, basis schakelingen, batterijen en laders (basis), elektronica aan boord, basis elektrische schema's.

Jaar 2: mecanicien pleziervaartuigen
Motoren: diagnose en reparatie (33 sessies)
diagnose en reparatie van zowel buitenboord- als binnenboordmotoren. Algemene informatie, brandstofsysteem, ontstekingssysteem, motorblok, schroefashuis,
startsystemen, elektrisch systeem, afstandsbediening, Power tilt/trim-systeem,...

Jaar 3 : mecanicien pleziervaartuigen
Elektriciteit aan boord: diagnose en reparatie (12 sessies)
Wat is diagnose en reparatie, maritieme elektrische toestellen, ontwerpen installatie, uitgewerkte schema's, GPS - plotter - AIS en VHF, uitwerken praktische case.
Onderhoud van romp en dek (11 sessies)
Overzicht van de verschillende materialen van de romp, kleine herstellingen van de romp in polyester, osmose, antifouling, top coating, overzicht van de gebruikte
materialen van het dek
Toegepaste bedrijfsvoering pleziervaartuigen (7 sessies)
Eindproef