Sommelier

Wijnliefhebber en/of -kenner, wij nodigen je graag uit deze passionele wereld samen met ons te ontdekken. In de opleiding sommelier ontplooi je jezelf op deskundige en verantwoorde wijze tot expert in de verrassende wereld van de wijn, het wijnmaken, proeven, schenken...

Duurtijd
  • Onbekend
Locatie
  • Nog niet beschikbaar
Kenmerken opleiding
  • Langlopende opleidingen
  • Beroepsopleiding
Bespaar op je opleiding
  • kmo-portefeuille
  • opleidingscheques

De opleiding wijnhandelaar-sommelier rondt een 3 stappen-traject af:
• Tijdens het eerste jaar, dat leidt tot het getuigschrift Aspirant-Sommelier, leer je de diverse smaken in wijn correct waarnemen, ervaren en verwoorden. Je leert de belangrijkste druivenrassen kennen en krijgt inzicht in de diverse wijnstijlen. Bovendien krijg je een aantal ‘tools’ aangereikt die je helpen om eenvoudige adviezen te geven bij een eerste en/of operationele functie in een winkel of restaurant. Verder leer je ook de vaardigheden die nodig zijn om verschillende wijnen correct te serveren aan de klant.
• Tijdens het tweede en derde jaar, die leiden tot het getuigschrift Sommelier, leer je de belangrijkste wijnbouwgebieden omschrijven vanuit historisch en aardrijkskundig oogpunt. Je leert via het professioneel proeven dat klimaat invloed heeft op smaak, kwantiteit en kwaliteit van de wijn. Je begrijpt hoe kwaliteit en prijs van wijn gerelateerd zijn aan de herkomstbenaming, maar dat vooral de wijnmaker via allerhande vinificatietechnieken hierin de hoofdrol speelt.
• Tijdens het vierde jaar volg je nog een extra module Toegepaste bedrijfsvoering (10-tal lessen).  Hier leer je wijnen en gerelateerde producten verhandelen, van klein- tot groothandel, speciaalzaak, retail of distributie, als eigenaar-uitbater of verkoper-consulent. 

Doelgroep

De opleiding Sommelier richt zich naar:

  • Wijnkenners met voorkennis.:
  • Professionelen ujit de HoReCa, food & beverage managers, sommeliers, traiteurs, wijnbaruitbaters.
  • Wijnaankopers en -verkopers in de wijnhandel
  • Cursisten die het getuigschrift Aspirant-Sommelier behaalden en hun kennis verder willen uitbreiden. 

Toelatingsvoorwaarden

Het traject sommelier is toegankelijk indien je het traject 'Aspirant-sommelier' met succes gevolgd hebt of indien je in het bezit bent van één van volgende attesten:

  • Wijnkenner (CVO)
  • SWEN niveau 3
  • WSET advanced

Module I: Sommeliertechnieken (6 avonden in het 1ste jaar)

theorie + praktijk:

Je leert wijnetiketten interpreteren en uitleggen, je kan topservice neerzetten (verschillende glazen, karaffen, speciale technieken vb vintage). Je leert met enkele vragen te stellen de klant doorgronden en leert creatief in te spelen op de wensen van de klant. Daarbij verlies je het commerciële aspect niet uit het oog. Je leert kan de wijnen op een klantvriendelijke wijze beschrijven en suggereren bij een specifiek gerecht en kan het voorstel motiveren

moduleproef

Module II: Frankrijk (23 avonden in het 1ste jaar)

theorie + praktijk

moduleproef

Module III: Zuid-Europa (10 avonden in het 2de jaar)

theorie + praktijk

moduleproef

Module IV: Europa en rest van de wereld (21 avonden in het 2de jaar)

theorie + praktijk

moduleproef


 

De vermelde inschrijvingsprijs geldt voor het eerste jaar.

Je hebt de mogelijkheid om verder te gaan met het traject Wijnhandelaar

 

  • Neerpelt
  • Hasselt

Basis wijnproeven

€200.00 €165.29
  • Hasselt

Barista gevorderd: Koftails maken

€60.00 €49.59
  • Hasselt

Barista basis: Espresso

€155.00 €128.10
  • Hasselt

Introductie in de thee

€60.00 €49.59
  • Hasselt

Barista gevorderd: Intro in latte art

€200.00 €165.29