Sportmanager

Sport is de laatste jaren uitgegroeid tot een megasector! Iederéén doet aan sport: actief of passief, als hobby of als beroep. De vraag uit de brede sportsector naar beter management, meer knowhow én meer professionaliteit klinkt dan ook alsmaar luider. De jobs voor sportmanagers liggen voor het rapen. Ben jij ook gepassioneerd door sport? Grijp dan deze kans en schrijf je snel in voor de opleiding sportmanager.

Duurtijd
 • Onbekend
Locatie
 • Nog niet beschikbaar
Kenmerken opleiding
 • Langlopende opleidingen
 • Beroepsopleiding
 • Vlaams opleidingsverlof
Bespaar op je opleiding
 • kmo-portefeuille
 • opleidingscheques

Deze opleiding wil de professionalisering van de sportwereld ondersteunen. Na het traject kan je jouw sportclub of -vereniging naar een professioneler niveau tillen of als freelance sportmanager anderen bijstaan om dit niveau te halen. Ook als je al actief bent als vrijwilliger of medewerker binnen de sportsector is deze opleiding een echte aanrader om jezelf bij te scholen en nieuwe inzichten te verwerven.

Het ontwikkelen van de juiste strategie, het beheren van de financiën, het onderhandelen van sponsorcontracten en het afsluiten van partnerships, .... Elke individuele sporter, sportclub of sportvereniging met de nodige ambitie laat zich omringen door een team van professionals om dit alles gebolwerkt te krijgen.

In de opleiding gaan we dieper in op een drietal facetten die van uitermate groot belang zijn voor de professionalisering van de sportsector. Concreet gaat het om communicatie, management en marketing. Je verwerft een gedegen kennis van elk van deze onlosmakelijk aan elkaar verbonden aspecten. Bovendien reiken we je de nodige skills aan die je de kans geven om uit te groeien tot een succesvol zelfstandig sportmanager.

Door middel van kennisoverdracht, gastcolleges en het bezoeken van sportevents of -bedrijven geven we iedereen de nodige inzichten die een top sportmanager nodig heeft.

De opleiding vindt steeds plaats op donderdagavond en af en toe heb je les op zaterdagvoormiddag. Deze opleiding wordt voor het eerst aangeboden in een avondversie na het succes van de opstart van de dagopleiding vorig jaar. Onze dagopleiding organiseerde het event B-Sportunity.

https://youtu.be/vtPlxIuQac

https://youtu.be/3zoDuvSkeuw

Doelgroep

Gepassioneerde sportliefhebbers die een functie in de sportsector ambiëren, maar ook vrijwilligers of professionele medewerkers uit de sportsector die zich verder willen bekwamen in het beroep.

De opleiding is opgedeeld in een basismodule en 4 deeldomeinen. Een sportmanager kan pas een weloverwogen beslissing nemen indien hij over de juiste achtergrondkennis beschikt in al deze domeinen.

Jaar 1:

A. Basismodule Sport en Samenleving - 28u (deze module kadert de algemene (inter)nationale context waarin de sportsector functioneert):

- Beroepsoriëntatie Sportmanager

- (Inter)nationale Sportorganisatie

- (Inter)nationale Sportinfrastructuur

- Politieke en Maatschappelijke impact van sport

- Sportfilosofie

Module 1: Sportmarketing - 56u (deze module leert de cursist het belang van marketing voor de sportsector en leert de cursist concreet hoe een partnerdossier samen te stellen en nieuwe partners aan te trekken):

- Marketing

- Sportsponsoring

Module 2: Bedrijfsmanagement in de sport - 64u (deze module reikt allerhande skills aan om uit te groeien tot een succesvol zelfstandig sportmanager, alsook het voeren van een kwalitatief personeelsbeleid en de juridische context van een sportbedrijf):

- Personeelsbeleid

- Juridisch Management

- Toegepaste Bedrijfsvoering

(per module zijn examens voorzien, dit kan zowel mondeling als schriftelijk)

STAGE - 30u (de cursist krijgt de kans om gedurende 30u mee te lopen in een sportbedrijf)

Jaar 2:

Module 3: Sportmanagementvaardigheden - 96u (in deze module komen alle managementskills aan bod, van leidinggeven over financiële vaardigheden tot coachen en motiveren):

- Leidinggeven en leiderschapsstijlen

- Financieel Management

- Coachen en motiveren

Module 4: Sportcommunicatie - 44u (in deze module leer je alles over communicatie in de sportsector: PR, journalistiek en media):

- Communicatie

- Sport en PR + netwerken

- Sportjournalistiek en mediatraining

- Sport en Social Media

(per module zijn examens voorzien, dit kan zowel mondeling als schriftelijk)

STAGE - 70u (je steekt gedurende 70u zelf de handen uit de mouwen bij een sportbedrijf)

EINDPROEF

 • Genk T2-campus

Stress- en Burn-out Coach

€595.00 €491.74
 • Hasselt

Basisvaardigheden Change Management

€335.00 €276.86
 • Hasselt

De complete verkoopcursus

€725.00 €599.17
 • Hasselt

De nieuwe manager

€445.00 €367.77
 • Hasselt

Coaching voor niet-leidinggevenden

€295.00 €243.80