Sportverzorger

Binnenkort verschijnen nieuwe startdata & prijzen

Sportverzorger

Sportverzorging is een belangrijk onderdeel van de gezondheidszorg en is gericht op de juiste begeleiding en verzorging van de gezonde sporter om de lichamelijke conditie te verbeteren en/of de sportbeoefening te optimaliseren.

In de huidige maatschappij is er een groeiende vraag naar sportverzorgers, en door te slagen voor de opleiding zal je jezelf in een zeer gunstige positie plaatsen om te werken in een breed scala aan instellingen, waaronder sportclubs en bij professionele sportteams.

 

Binnenkort verschijnen nieuwe startdata & prijzen

In detail

Een opleiding tot sportverzorger leert je alles wat je moet weten over het masseren en tapen van gezonde sporters, maar ook over het toepassen van eerste hulp, het verlenen van ondersteuning voor, tijdens en na trainingen en wedstrijden en het opstellen van verzorgingsplannen.
Tijdens de opleiding leer je ook over verschillende soorten sportblessures, waaronder verstuikingen, kneuzingen, gebroken botten en spierblessures, zodat je correct en tijdig kunt doorverwijzen.  
Naast het leren over het herkennen van blessures, besteedt de opleiding ook aandacht aan de preventie van blessures. 

Een stage is een belangrijk onderdeel van de opleiding tot sportverzorger, aangezien het je de kans biedt om de theorie die je heeft geleerd in de praktijk toe te passen. Tijdens je stage krijg je de kans om jouw vaardigheden en kennis in de echte wereld toe te passen en jouw competenties te ontwikkelen. Er zijn veel verschillende mogelijkheden voor stages in de sportverzorging, waaronder bij sportclubs of bij professionele sportteams. Tijdens jouw stage werk je samen met ervaren sportverzorgers, kinesisten, coaches en leer je de ins en outs van het vak. Jouw taken tijdens de stage kunnen variëren, afhankelijk van de instelling waar je stage loopt. Dit kan onder andere betekenen het verzorgen van sporters voor, tijdens en na trainingen en wedstrijden, het helpen bij het opstellen van verzorgingsplannen voor blessures, en het uitvoeren van EHBO. Het is belangrijk om te benadrukken dat stage lopen in de sportverzorging een zeer intensieve en uitdagende ervaring kan zijn. Je zal vaak werken in drukke omgevingen, waarbij je snel moet kunnen schakelen tussen taken en snel beslissingen moet kunnen nemen. Dit maakt het echter ook een zeer bevredigende ervaring, aangezien je in staat bent om verschil te maken in de levens van sporters. Tijdens jouw stage zal je regelmatig beoordeeld worden door jouw stagementor, die je feedback zal geven op jouw prestaties en je zal helpen jouw vaardigheden verder te ontwikkelen. Dit is een onmisbare stap in jouw groei als sportverzorger en zal je helpen je voor te bereiden op jouw toekomstige carrière als sportverzorger! 

Om te slagen voor de opleiding sportverzorger, moet je in staat zijn om snel en efficiënt te werken, goed onder druk te presteren en beschikken over goede communicatieve en samenwerkingsvaardigheden. Daarnaast moet je fysiek in staat zijn om te helpen bij het verlenen van eerste hulp en flexibel zijn. 

Een opleiding tot sportverzorger is geschikt voor mensen met een passie voor sport en gezondheid, en die graag betrokken willen zijn bij het verzorgen van sporters. Het biedt je de kans om te werken in een uitdagende en dynamische omgeving, waarin je in staat bent om verschil te maken in de levens van sporters.

 

Volgende modules komen aan bod:

 • Werkplek van de sportverzorger
  • Je werkt volgens de wettelijke reglementeringen en geldende kwaliteitsnormen van de werkgever/organisatie en kan in die hoedanigheid samenwerken met alle andere actoren in de onmiddellijke omgeving van de atleet zijn of haar sportwerkveld.
 • Communicatieve en sociale vaardigheden voor de sportverzorger
  • Je herkent de signalen en emoties van de sporter en kan op een correcte en empathische manier communiceren
 • Verzorgingsplan opmaken
  • Je bepaalt de beginsituatie van de sporter op basis van een functieonderzoek, stelt het cliëntendossier samen en maakt het verzorgingsplan op. Bij aandachtspunten die buiten het werkveld van de sportverzorger vallen, communiceert je doelgericht met de sporter en de juiste actoren
 • Sportmassage
  • Je kan zelfstandig een sportmassage met de juiste handzetting en techniek toepassen op een gezonde sporter of onder leiding van een revaliderende verantwoordelijke.
 • Sporttaping
  • Je kan zelfstandig preventief of in een acute situatie een correcte taping toepassen om de lichamelijke conditie te verbeteren en dit met het oog op de optimalisering van de sportbeoefening. 
 • EHBO
  • Je kan autonoom en efficiënt een basic life support uitvoeren, met of zonder een AED.
 • Voedingsleer
  • Je kan ongezonde voedingspatronen herkennen, basistips geven over gezonde voedingspatronen, kan op basis van een standaard tabel richting geven aan calorie-inname en -verbruik en kan tijdig en correct op basis van regelgeving doorverwijzen naar een diëtist.
 • Sportvoeding
  • Je kan de gezonde sporter basistips geven over voedingspatronen die zijn sportprestaties (duur-, kracht- of teamsport)kunnen verbeteren en kan tijdig en correct op basis van regelgeving doorverwijzen naar een diëtist.
 • Stage
  • Deze bestaat uit 8 praktijkstages in minstens 2 verschillende sporttakken. Je kiest zelf de sportevenementen, waarvan minstens 3 wedstrijden. Hiervan maak je de nodige verslagen en dien je op het einde van je opleiding een stagebundel in.

Aandachtspunt
Voor deze opleiding werk je met een professioneel starterspakket van materialen en producten. Na je inschrijving ontvang je een mail met informatie. 

Opgelet: naast de vaste lesdag zijn er doorheen het jaar een 15-tal lessen op een andere avond/dag. 

Deze opleiding loopt deels online. Een aantal lessen volg je van thuis uit, een ander gedeelte vindt plaats op de campus. Deze mix biedt je enerzijds het comfort van kennisverwerving vanuit je zetel en anderzijds de dynamiek van leren op de campus. Daar stuwt de groep gepassioneerde medecursisten en het professionele docententeam je vooruit.

De lessen die je van thuis uit volgt, lopen ofwel via een virtual classroom ofwel via zelfstudie van online lesinhoud. Een laptop/PC/tablet, een webcam en een internetverbinding is het enige dat je hiervoor nodig hebt.

 

 

  Heb je nog een vraag?

  Nog iets niet duidelijk? Stel je vraag dan hieronder aan onze medewerkers en we helpen je graag verder.