Nog dag(en) voor opstart

Spuitvrij uitdeuken

€ 375.00 incl.
€ 309.92 excl. BTW
Nog dag(en) voor opstart

Spuitvrij uitdeuken

Het uitdeuken zonder lakschade of het spuitvrij uitdeuken vergt een flinke dosis vakmanschap. Deze vrij specifieke techniek kan op een verantwoorde manier worden aangeleerd door middel van veel praktische oefeningen en individuele begeleiding.

€ 375.00 incl.
€ 309.92 excl. BTW

In detail

Met spuitvrij uitdeuken wordt bedoeld: het repareren van schade aan plaatwerk waarvan de lak niet is beschadigd. Meestal gaat het om parkeer-, hagel- of vandalismeschade. De schade heeft een oppervlakte van max 5 cm².  Het betreft restyle schades en kunnen voor de volle 100% worden hersteld zonder dat de auto opnieuw gelakt dient te worden. Deze deuken zijn eenvoudig te verwijderen, zelfs als deze zich achter stijlen of andere obstakels bevinden.

Het systeem 'uitdeuken zonder spuiten' werkt als volgt: door middel van een stalen tool wordt aan de achterzijde van de metalen plaat, ter hoogte van de deuk, druk uitgeoefend. Aan de voorzijde van het plaatwerk staat een lamp die op de schade wordt geprojecteerd. Hierin kan de schadehersteller zien waar die zich met zijn tool bevindt en in welke mate de deuk terug in de juiste spanning gebracht moet worden.

Het bijkomende voordeel is dat de lak niet hersteld moet worden, waardoor er geen kleurverschil kan ontstaan, het is milieuvriendelijk en het belangrijkste: men bespaart meer dan 50% van de kosten ten opzichte van het traditionele schadeherstel (lakwerk). De kostprijzen voor het uitdeuken liggen meestal lager dan de bedragen die de klant aan eigen risico moet betalen bij de verzekeringsmaatschappij, dus de no-claim korting komt niet in gevaar.

SyntraPXL voorziet didactisch werkmateriaal.  Iedere cursist zorgt zelf voor een autoportier of een spatbord.  Tijdens de eerste les geeft de docent de nodige informatie hieromtrent.

Belangrijk:  deze opleiding biedt een degelijke basis waarbij de ervaren docent diverse technieken aanreikt om spuitvrij te kunnen uitdeuken.  Om de technieken van het uitdeuken volledig onder de knie te krijgen, is het nodig om buiten de lesuren regelmatig deze technieken te blijven oefenen.  Enkel door het veelvuldig oefenen en herhalen kan een bevredigend resultaat worden bereikt.

carrosserieherstellers, onderhoudstechnici personenwagens, garagehouders, carwash medewerkers, verkopers van tweedehands personenwagens, oldtimer restaurateurs, autobekleders

Programma (60u)

 • Kennismaking, korte uitleg en demonstratie plaatsbepalingsoefeningen.
 • Praktijkoefeningen op liggende delen van de exacte plaatsbepaling.
 • Werken met lichtbanen (leren kijken)
 • Techniek en praktijk van het herstellen van kleine deukjes in liggende en staande delen.
 • Techniek en praktijk van het herstellen van grotere deuken (moeilijk te bereiken plaatsen)
 • Herstellen van deukjes op een voertuig.
 • Aanleren van diverse uitdeuktechnieken.

De opleiding wordt afgesloten met een examen.

Samenstelling prijs

Grondstoffen
€ 16.53 excl. BTW
€ 20.00 incl.
Optionele kosten
€ 0.00 excl. BTW
€ 100.00 incl.
Inschrijvingsprijs
€ 309.92 excl. BTW
€ 375.00 incl.
Totaalprijs inclusief kosten
€ 326.45 excl. BTW
€ 395.00 incl.
Totaal optionele kosten
€ 0.00 excl. BTW
€ 100.00 incl.

Besparingen

Bespaar dankzij opleidingscheques elk jaar tot 125 euro bij SyntraPXL. Meer informatie over opleidingscheques.

Deze opleiding komt in aanmerking voor Vlaams opleidingsverlof. Meer info & voorwaarden.

Digitale opleidingscheques

Je kan opleidingscheques aanvragen voor deze opleiding. Hiervoor heb je volgende gegevens nodig. De aanvraag gebeurt via het WSE-loket

 • ODB-nummer: ODB-Z00025
 • Officiële opleidingsnaam : Uitdeuken zonder lakschade
 • Opleidingsverstrekker: Agentschap Innoveren en Ondernemen

Kmo-portefeuille

De kmo-portefeuille is een subsidie van de Vlaamse Overheid waardoor je tot 30% van je inschrijvingsgeld kan recupereren. Lees hier hoe de KMO-portefeuille in zijn werk gaat. Opgelet: sinds 1 januari 2023 is de samenstelling KMO-portefeuille hervormd. 

 • MO* € 261.16
 • KO** € 228.52

Netto verschuldigd bedrag voor:

* middelgrote ondernemingen
** kleine ondernemingen

SyntraPXL Docenten

Ontdek jouw SyntraPXL Docent

Bij SyntraPXL delen meer dan 1000 professionals elk jaar hun kennis en ervaring met 23.000 gemotiveerde cursisten, verspreid over 6 campussen. Via innovatieve en praktijkgerichte opleidingen bouwen deze vakspecialisten aan een duurzame toekomst voor onze trainees.

Lees meer
Docent

Sven
Verstraeten

Heb je nog een vraag?

Nog iets niet duidelijk? Stel je vraag dan hieronder aan onze medewerkers en we helpen je graag verder.