Uitbater kleinschalige logies

Start je eigen B&B! De opleiding Uitbater kleinschalige logies wil met vooral veel voorbeelden uit de praktijk je alle kennis aanreiken omtrent het opstarten, uitbaten en promoten van een kleinschalig verblijf. Met bedrijfsbezoeken en streekbezoeken, met tips rond het goede gastheer- of gastvrouwschap en met het aanbieden van die extra beleving die de toerist naar jouw bedrijf doet komen!

Sector
Duurtijd
  • Onbekend
Locatie
  • Nog niet beschikbaar
Kenmerken opleiding
  • Langlopende opleidingen
  • Beroepsopleiding
Bespaar op je opleiding
  • kmo-portefeuille
  • opleidingscheques

De doelstelling is een alternatief aanbod aan te bieden gericht op een volgende specifieke doelgroep: personen die wensen om te schakelen van de normale bestemming van een pand naar een toeristische verblijfbestemming in een landelijke en/of stedelijke omgeving; dit in bijberoep of als aanvulling van het beroepsinkomen, maar ook als hoofdberoep. Het accent kan dan ook liggen op:

  • kleinschaligheid (max. 15 kamers)
  • landelijke omgeving, natuur, rust
  • familiaal karakter
  • familiale service
  • aanbod regionale keuken
  • aanbod ambachtelijke hoeveproducten
  • activiteiten gebonden aan plattelandssfeer (kruidenavond, alles rond confituur, …)
  • stedelijke omgeving bv. bed & breakfast
  • aanbod van stedelijke activiteiten en faciliteiten
  • ….

Voordelen bij het volgen van deze opleiding zijn:

  • Praktische cursus
  • Best geïnformeerde mensen verdienen het meest
  • Toerisme is een compleet andere job!
  • Bijscholen = garantie voor kwaliteit!
  • Hoeve- en plattelandstoerisme zit in de lift
  • Door betere publiciteit de bezettingsgraad verhogen

Doelgroep

Deze ondernemersopleiding richt zich tot personen die een kleinschalige logie wensen uit te baten in Vlaanderen, en dit zowel in hoofd- of bijberoep.

Kleinschalige logies: sectoranalyse en regelgevend kader

  • Wat is kleinschalig toerisme?
  • Trends in kleinschalig toerisme
  • Hoe een kleinschalige logie openen? (vergunningen, procedures, ...)
  • Welke uitbatingsvormen zijn er?
  • Voor welke classificatie ga ik?

Inrichting en infrastructuur van kleinschalige logies

  • Waar kan/mag ik mijn b&b of vakantiewoning opstarten?
  • Hoe richt ik mijn logies in?
  • Aan welke uitstraling had ik gedacht?
  • Hoe ga ik om met brandveiligheid?

Onthaal en service in kleinschalige logies

  • Wat is kwaliteit in een kleinschalig logies?
  • Hoe ga ik om met mijn gasten?
  • Hoe creër ik een goede klantenbinding?
  • Hoe maak ik een lekker, veilig, regionaal ontbijt?

Beheer van kleinschalige logies

  • Voor welke doelgroep(en) kies ik?
  • Hoe hou ik rekening met de troeven in mijn regio?
  • Hoe maak ik een marketingplan op?
  • Hoe zorg ik voor een financieel haalbaar initiatief?

Er zijn eveneens dagen opgenomen om bestaande logies te bezoeken waarbij diverse aspecten uit de opleiding aan bod komen.