Verkopen onder gesloten omslag

Prijzen & startdata van deze opleiding nog te bepalen

Verkopen onder gesloten omslag

De vastgoedmarkt en de prijzen van onroerend goed boomen op dit ogenblik. Veel tijd voor een 2de bezichtiging krijg je meestal niet meer.

Integendeel, bieden onder gesloten omslag is tegenwoordig een vaak gebruikte manier van verkoop.

Het B.I.V. erkent deze opleiding voor 3u verplichte permanente vorming.

 

Prijzen & startdata van deze opleiding nog te bepalen
Hou me op de hoogte Ik heb een vraag

In detail

Als je Bieden onder gesloten omslag vermeld ziet op de website of in een advertentie, dan weet je meteen dat de vraagprijs een richtprijs is op basis waarvan je een eventueel bod kan uitbrengen.

Het vastgoedkantoor organiseert voor alle kandidaat-kopers een vast bezoekmoment aan het pand, waarna de geïnteresseerde kopers een beperkte termijn krijgen om een bod te doen. De biedingen gebeuren aan de hand van gesloten omslagen die de kandidaat-kopers aan de vastgoedmakelaar-bemiddelaar bezorgen. Je weet dus niet hoeveel biedingen er binnen komen of wat de hoogste bieding is. Als de verkoper om één of andere reden toch niet voor het hoogste bod wil gaan, dan kan hij dat perfect.

De verkoper mag niet het onderste uit de kan halen om de kandidaat-kopers na het openen van de omslagen tegen elkaar uit te spelen. In dat geval zou hij immers een openbare verkoop organiseren, wat niet toegestaan is.

Docente Sonja Cosemans is erkend B.I.V. vastgoedmakelaar en rentmeester. Zij runt al meer dan 10 jaren succesvol haar vastgoedkantoor Immo Cosemans.

Alle vastgoedprofessionals die met verkoop bezig zijn:

  • vastgoedmakelaar-bemiddelaar
  • notaris
  • vastgoedbediende
  • vastgoedexpert-taxateur

Er is geen wettelijk kader voor bieden onder omslag, alleen een juridisch niet bindend advies van de CIB (Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen). Zo dienen de biedingsvoorwaarden en de procedure transparant te zijn voor de kandidaat-kopers. De makelaar moet de exacte biedmodaliteiten vooraf duidelijk communiceren, zodat de kandidaat-kopers een gelijke kans maken bij het bieden. De verkoper kan ook andere voorwaarden preciseren en bijvoorbeeld bepalen een bod zonder opschortende voorwaarden te prefereren.

Ten slotte moet de verkoper garanderen dat de koper alle verplichte vastgoedinformatie (zoals over het EPC en de stedenbouwkundige info) over het pand meekrijgt.

Als onregelmatigheden worden vastgesteld, kan een benadeelde partij naar de rechter stappen om de verkoop nietig te laten verklaren. De docente doorloopt met de deelnemers alle stappen van deze procedure, zodat je als vastgoedmakelaar een waterdicht verkoopproces kan garanderen.

Kmo-portefeuille

De kmo-portefeuille is een subsidie van de Vlaamse Overheid waardoor je tot 30% van je inschrijvingsgeld kan recupereren. Lees hier hoe de KMO-portefeuille in zijn werk gaat.

  • MO* € 0.00
  • KO** € 0.00

Netto verschuldigd bedrag voor:

* middelgrote ondernemingen
** kleine ondernemingen

Heb je nog een vraag?

Nog iets niet duidelijk? Stel je vraag dan hieronder aan onze medewerkers en we helpen je graag verder.