Voltijdse dagopleiding Autotechnicus

Deze opleiding biedt een passend vervolg op de opleiding automecanicien.  Met de degelijke basiskennis omtrent de mechanica van personenwagens, gaan we nu een stap verder.  Binnen de module “polyvalent mecanicien”, bieden we u de mogelijkheid om dieper in te gaan op de elektronica van de personenwagens.  Tevens wordt er stap voor stap ingezoomd op alle mechanische onderdelen van een moderne wagen en gaan we tot het kleinste detail in op de werking, diagnose en reparatie van al de vitale mechanische en elektronische onderdelen van de wagen.

Hasselt

23/09/2020

m d
d
w d
d
v d
z
z
Inschrijvingsprijs
Duurtijd
 • 1 jaar
Locatie
 • Hasselt
Kenmerken opleiding
 • Voltijdse dagopleiding
 • Vlaams opleidingsverlof
Bespaar op je opleiding
 • kmo-portefeuille
 • opleidingscheques

De module “aspirant technicus autodiagnose” geeft de cursist een eerste inzicht op het werken met diagnoseapparatuur.   Na deze opleiding beschik je over voldoende kennis om in een autogarage zelfstandig diagnose te stellen en reparaties uit te voeren aan personenwagens.

Het werkvolume in een autobedrijf laat het vaak niet toe een werknemer exclusief voor elektronica en diagnose in dienst te hebben.  Een technieker werkt afwisselend aan het mechanische als aan het elektronische en diagnose gedeelte van de wagens. 

Elektronische toepassingen verschillen van automerk tot automerk en zijn zelden gestandaardiseerd, dat is de reden waarom deze opleiding de algemene principes van de auto-elektronica meegeeft, allen praktisch bruikbaar, onafhankelijk van het merk of van het type van de wagen.

De voltijdse dagopleiding voorziet een blokstage van 160u.  De opgedane kennis kan op die manier getoetst worden aan de praktijk.

 

Doelgroep

Deze dagopleiding is een vervolg op de opleiding onderhoudsmecanicien personenwagens.   

Deze opleiding is duidelijk bedoeld voor personen, die zich professioneel willen vormen en is dus zeker niet weggelegd voor hobbyisten.
De belangrijkste doelgroep zijn zelfstandigen en ervaren medewerkers uit de garage- en aanverwante sectoren.  Er moet een bewijs van kennis worden voorgelegd.

Het traject auto-diagnosetechnicus is modulair opgebouwd. Kandidaten starten eerst met de inleidende module elektriciteit (mobiliteit) - 60u en de inleidende module mechanica (mobiliteit) - 68u. Vervolgens wordt het hoofdstuk aspirant autodiagnosetechnicus aangesneden. Stap voor stap leer je hoe via elektronica een storing in een wagen kan worden uitgemeten.  Parallel leer je de mechanica van een motorvoertuig kennen. Als laatste volgt de module "autodiagnosetechnicus" waarbij je aandacht gaat besteden aan de meer complexe elektronische systemen en onderdelen. Daarbij krijg je een finale scholing om vlot en correct de juiste diagnose te kunnen stellen.

Toelatingsvoorwaarden

Attest EDUCAM onderhoudsmecanicien personenwagens of kennis bewijzen met het afleggen van en slagen voor de SECTORALE PROEF EDUCAM Onderhoudsmecanicien

Opgelet: de cursisten worden voor het onthaal en eerste les bedrijfsbeheer verwacht op MAANDAG 23 SEPTEMBER om 9u op campus Hasselt!

Programma:
Polyvalent mecanicien:  134u
Veiligheid Hybride en Elektrische wagens   16u
Toegepaste bedrijfsvoering   52u
Aspirant autodiagnose   128u
Aanvullende praktijk   48u
Proeven en coaching   12u  (waaronder de sectorale proef EDUCAM, examengeld 125€ voor deze proef is niet bij de inschrijvingsprijs begrepen en moet apart betaald worden)
Stage    200u
Business skills   132u

Business skills
Gedurende 132u wordt jouw ondernemingszin geprikkeld en gestimuleerd. Het opleidingspakket business skills bestaat uit o.a. personal branding, digital marketing, financiële inzichten, social skills. Ontdek jezelf en test je potentiële business idee meteen in de praktijk, begeleid door ervaren ondernemers!

Eindproef Business skills 1u

 

 

Bij de start van het cursusjaar krijg je een volledig overzicht van de lesmomenten.
Hou er echter rekening mee dat er door onvoorziene omstandigheden wijzigingen kunnen plaatsvinden in het lessenrooster.
Het is dan best mogelijk dat een inhaalles wordt gepland op een andere dag dan de gebruikelijke lesdagen.

Hasselt

m d
d
w d
d
v d
z
z

23/09/2020

Inschrijvingsgeld voor deze opleiding*

* De vermelde prijs is de prijs voor het eerste cursusjaar.

Excl.€847.11
Incl.€1025.00

Kosten lesmateriaal

Handboeken

Excl.€259.43
Incl.€275.00

Grondstoffen

Excl.€49.59
Incl.€60.00

Bespaar op je opleiding

 • kmo-portefeuille

  De kmo-portefeuille is een subsidie van de Vlaamse Overheid waardoor je tot 30% van je inschrijvingsgeld kan recupereren. Kijk hier hoe dit in zijn werk gaat.

 • opleidingscheques

  Bespaar elk jaar tot 125 euro bij SYNTRA Limburg. Meer informatie over opleidingscheques vind je hier.

 • Vlaams opleidingsverlof mogelijk

  Dit is de hervormde versie van betaald educatief verlof. Meer informatie over Vlaams opleidingsverlof vind je hier.

KMO-portefeuille

Erkende dienstverlener
 • MO* 924.9
 • KO** 809.29

Netto verschuldigd bedrag voor:

* middelgrote ondernemingen
** kleine ondernemingen

 • Hasselt

Car cleaning - basisopleiding

€180.00 €148.76
 • Hasselt

Attest certificering klimaatregelsystemen van motorvoertuigen

€260.00 €214.88
 • Hasselt

Car cleaning - detailing - professioneel reinigen

€295.00 €243.80
 • Hasselt

Voltijdse dagopleiding Automecanicien

€940.00 €776.86