Voltijdse dagopleiding Autotechnicus

Deze opleiding biedt een passend vervolg op de opleiding automecanicien.  Met de degelijke basiskennis omtrent de mechanica van personenwagens, gaan we nu een stap verder.  Binnen de module “polyvalent mecanicien”, bieden we u de mogelijkheid om dieper in te gaan op de elektronica van de personenwagens.  Tevens wordt er stap voor stap ingezoomd op alle mechanische onderdelen van een moderne wagen en gaan we tot het kleinste detail in op de werking, diagnose en reparatie van al de vitale mechanische en elektronische onderdelen van de wagen.

Hasselt

20/09/2021

m d
d
w d
d
v d
z
z
Inschrijvingsprijs
Duurtijd
 • 6 maanden
Locatie
 • Hasselt
Kenmerken opleiding
 • Voltijdse dagopleiding
 • Vlaams opleidingsverlof
Bespaar op je opleiding
 • kmo-portefeuille
 • opleidingscheques

De module “aspirant technicus autodiagnose” geeft de cursist een eerste inzicht op het werken met diagnoseapparatuur.   Na deze opleiding beschik je over voldoende kennis om in een autogarage zelfstandig diagnose te stellen en reparaties uit te voeren aan personenwagens.

Het werkvolume in een autobedrijf laat het vaak niet toe een werknemer exclusief voor elektronica en diagnose in dienst te hebben.  Een technieker werkt afwisselend aan het mechanische als aan het elektronische en diagnose gedeelte van de wagens. 

Elektronische toepassingen verschillen van automerk tot automerk en zijn zelden gestandaardiseerd, dat is de reden waarom deze opleiding de algemene principes van de auto-elektronica meegeeft, allen praktisch bruikbaar, onafhankelijk van het merk of van het type van de wagen.

De voltijdse dagopleiding voorziet een blokstage van 200u.  De opgedane kennis kan op die manier getoetst worden aan de praktijk.

 

Je kan helaas op dit moment voor deze opleiding geen opleidingscheques aanvragen.

Doelgroep

Deze dagopleiding is een vervolg op de opleiding onderhoudsmecanicien personenwagens.   

Deze opleiding is duidelijk bedoeld voor personen, die zich professioneel willen vormen en is dus zeker niet weggelegd voor hobbyisten.
De belangrijkste doelgroep zijn zelfstandigen en ervaren medewerkers uit de garage- en aanverwante sectoren.  Er moet een bewijs van kennis worden voorgelegd.

Het traject auto-diagnosetechnicus is modulair opgebouwd. Kandidaten starten eerst met de inleidende module elektriciteit (mobiliteit) - 60u en de inleidende module mechanica (mobiliteit) - 68u. Vervolgens wordt het hoofdstuk aspirant autodiagnosetechnicus aangesneden. Stap voor stap leer je hoe via elektronica een storing in een wagen kan worden uitgemeten.  Parallel leer je de mechanica van een motorvoertuig kennen. Als laatste volgt de module "autodiagnosetechnicus" waarbij je aandacht gaat besteden aan de meer complexe elektronische systemen en onderdelen. Daarbij krijg je een finale scholing om vlot en correct de juiste diagnose te kunnen stellen.

Toelatingsvoorwaarden

Attest EDUCAM onderhoudsmecanicien personenwagens of kennis bewijzen met het afleggen van en slagen voor de SECTORALE PROEF EDUCAM Onderhoudsmecanicien

Opgelet: de cursisten worden voor het onthaal en eerste les ondernemerschap verwacht op MAANDAG 21 SEPTEMBER 2020 om 9u op campus Hasselt!

Programma:
Polyvalent mecanicien:  134u
Veiligheid Hybride en Elektrische wagens   16u
Toegepaste bedrijfsvoering   52u
Aspirant autodiagnose   128u
Aanvullende praktijk   80u
Proeven en coaching   12u  (waaronder de sectorale proef EDUCAM)
Ondernemerschap

Blokstage    200u

 

Bij de start van het cursusjaar krijg je een volledig overzicht van de lesmomenten.
Hou er echter rekening mee dat er door onvoorziene omstandigheden wijzigingen kunnen plaatsvinden in het lessenrooster.
Het is dan best mogelijk dat een inhaalles wordt gepland op een andere dag dan de gebruikelijke lesdagen.

Deze opleiding is erkend door de VDAB.  Ben je ingeschreven als werkzoekende bij VDAB, dan kom je in aanmerking voor heel wat financiële voordelen. Zodra de VDAB je deelname aan deze opleiding goedgekeurd heeft mag je starten met de opleiding. Ontvang je een uitkering van RVA, dan kan je een vrijstelling van beschikbaarheid van VDAB krijgen en behoud je je uitkering tijdens de opleiding.

Ga dus eerst langs bij jouw VDAB trajectbegeleider of contacteer VDAB op het gratis nummer 0800/30 700 als je deze opleiding wil volgen.  Meer informatie vind je hier: www.vdab.be/vrijstellingen/erkend

Hasselt

m d
d
w d
d
v d
z
z

20/09/2021

Inschrijvingsgeld voor deze opleiding*

* De vermelde prijs is de prijs voor het eerste cursusjaar.

Excl.€495.87
Incl.€600.00

Kosten lesmateriaal

Grondstoffen

Excl.€49.59
Incl.€60.00

Andere kosten

Incl.€150.00

Bespaar op je opleiding

 • kmo-portefeuille

  De kmo-portefeuille is een subsidie van de Vlaamse Overheid waardoor je tot 30% van je inschrijvingsgeld kan recupereren. Kijk hier hoe dit in zijn werk gaat.

 • opleidingscheques

  Bespaar elk jaar tot 125 euro bij SYNTRA Limburg. Meer informatie over opleidingscheques vind je hier.

 • Vlaams opleidingsverlof mogelijk

  Dit is de hervormde versie van betaald educatief verlof. Meer informatie over Vlaams opleidingsverlof vind je hier.

KMO-portefeuille

Erkende dienstverlener
 • MO* 436.37
 • KO** 381.82

Netto verschuldigd bedrag voor:

* middelgrote ondernemingen
** kleine ondernemingen

 • Hasselt

Voltijdse dagopleiding Automecanicien

€995.00 €822.31
 • Hasselt

Autodiagnose - turboregelsystemen

€265.00 €219.01
 • Hasselt

Car cleaning - basisopleiding

€220.00 €181.82
 • Hasselt

Car cleaning - detailing - professioneel reinigen

€295.00 €243.80
 • Hasselt

Autodiagnose - uitlaatgasbehandeling bij dieselmotoren

€325.00 €268.60