Voltijdse dagopleiding Brood- en banketbakker

€ 1190.00 incl.
€ 983.47 excl. BTW

Voltijdse dagopleiding Brood- en banketbakker

De oven vormt het hart van het bakkersatelier. Daar vindt het moment van de waarheid plaats: een stuk deeg verandert in een lekker geurend brood, een aanlokkelijke boterkoek, de plaatselijke wafelvariant en véél, véél meer. Ben jij gepassioneerd door al dat lekkers? Kies met dit diploma zelf op welke manier je je brood in de toekomst wilt verdienen: een bakkerij runnen, werken voor een groothandel in brood en banket of chef patissier worden in een sterrenzaak. Het bakkersberoep is de laatste jaren sterk geëvolueerd.

€ 1190.00 incl.
€ 983.47 excl. BTW

In detail

Om je in te schrijven voor deze opleiding, moet je eerst deelnemen aan een intakegesprek. Deze screening bestaat uit een gesprek waarbij we het traject samen overlopen en kijken of deze opleiding bij jou past.

In deze opleiding staat uiteraard de praktijk voorop. Je leert alle technieken die de moderne, warme bakker nodig heeft om aan de hoge eisen van de klanten te voldoen. Je vervaardigt broden, degen, chocolade, taarten en andere banketproducten en je leert rekening te houden met de regels rond hygiëne en organisatie.  Deze intensieve doe-opleiding bestaat uit werkplekleren (bij een warme bakker) waar je meer dan de helft van de opleidingstijd werkt en het campusleren.   

Tijdens je stage in het bedrijf gaan we je intensief begeleiden. Voor de start van de opleiding bespreken we eerst wat de bedoeling is en wat de verwachtingen zijn, daarna bekijken we samen welk type bedrijf het best bij jou past.

De opleiding combineert beroepskennis met bedrijfsbeheer. Gedurende 1,5 dag per week verwerf je op de campus de nodige kennis en vaardigheden die je als gediplomeerd brood- en banketbakker moet bezitten. De rest van de week werk je bij een bakker. Tijdens de lessen business skills leer je alles om als zelfstandige te starten. We behandelen de do’s & don’ts om een bakkerij succesvol te runnen. We gaan dieper in op administratie en boekhouden, recht en wetgeving, commercieel en financieel beleid.
Wie slaagt voor alle moduleproeven, de eindproeven en zijn/haar externe stage tot een goed einde brengt, ontvangt het ondernemersdiploma Brood- en Banketbakker. Hij of zij heeft dan alle troeven in handen om succesvol een eigen bakkerij op te starten.

Deze opleiding is erkend door de VDAB.  Ben je ingeschreven als werkzoekende bij VDAB, dan kom je in aanmerking voor heel wat financiële voordelen. Zodra de VDAB je deelname aan deze opleiding goedgekeurd heeft mag je starten met de opleiding. Ontvang je een uitkering van RVA, dan kan je een vrijstelling van beschikbaarheid van VDAB krijgen en behoud je je uitkering tijdens de opleiding.

Ga dus eerst langs bij een VDAB werkwinkel of bij jouw VDAB trajectbegeleider als je deze opleiding wil volgen.  Meer informatie vind je hier: www.vdab.be/vrijstellingen/erkend

Wist je dat je bij syntrapxl ook op kot kan? Ontdek hier meer.

Wil je zelfstandig aan de slag als brood- en banketbakker? Of liever in een industriële bakkerij werken of misschien wel chef patissier worden in een sterrenzaak? Deze opleiding geeft je alle uitstroommogelijkheden. Aandachtspunt is dat je lichamelijk geschikt bent om het beroep uit te oefenen.

De voltijdse dagopleiding bestaat uit verschillende modules:

Basis brood- en banket  (68u)

 • Basis hygiëne, veiligheid en uitrusting
 • Basis beslagen en crèmes
 • Basis degen
 • Basis garneren en maskeren
 • Bedrijfsbezoeken en vakbeurzen

Degen (28u)

 • Broodsoorten, (gerezen) bladerdeeg
 • Zachte en harde luxedegen
 • Boterdegen

Beslagen en taarten (24u)

 • Biscuit en cakebeslagen
 • Soezendeeg
 • Taarten met verschillende degen
 • Consumptie-ijs en marsepein

Basis chocolade (32u)

 • Grondstof, herkomst, …
 • Soorten
 • Basis persoonlijke hygiëne
 • Basisgereedschap en uitrusting
 • Basistechnieken chocolade

Luxe degen, banketproducten (40u)

 • Zachte en harde luxeproducten
 • Bladerdeeg
 • Broodspecialiteiten
 • Luxe banketproducten

Toegepaste bedrijfsvoering brood- en banketbakker (40u)

Werkplekleren (568u)

Ondernemerschap
Tijdens de lessen ondernemerschap wordt jouw ondernemingszin geprikkeld en gestimuleerd. Het opleidingspakket ondernemerschap bestaat uit o.a. personal branding, digital marketing, financiële inzichten, verkoop, opstartformaliteiten. Ontdek de ondernemer in jezelf en test je potentiële business idee meteen in de praktijk, begeleid door ervaren ondernemers!

Eindproef

Ingeschreven als werkzoekende bij de VDAB? 
Mogelijk kan je dan deze opleiding tot een knelpuntberoep gratis volgen. Informeer je voor inschrijving bij Ilse Vanderhoeven van VDAB of jij in aanmerking komt. Dit kan via ilse.vanderhoeven@vdab.be .

Je kunt ook de VDAB op het gratis nummer 0800/30 700 contacteren als je deze opleiding wil volgen.  Meer informatie vind je hier: www.vdab.be/vrijstellingen/erkend

Voor deze opleiding krijgen jullie een pakket op maat aangeboden dat bestaat uit beroepskledij en werkmaterialen die gebruikt worden tijdens de lessen. 
Dit pakket heeft een richtprijs van €125, afhankelijk van de materiaalkeuze. Tijdens de eerste les zal de docent dit toelichten.

(De prijs voor de bijkomende kosten is indicatief)

Bij deze voltijdse dagopleiding is een intakegesprek voorzien. Na je inschrijving ontvang je hiervoor een uitnodiging.

 

Deze opleiding is erkend voor de KMO-portefeuille, dit onder het thema beroepsspecifieke competentie - knelpuntberoep.

Samenstelling prijs

Inschrijvingsprijs
€ 983.47 excl. BTW
€ 1190.00 incl.
+ Handboeken
€ 47.17 excl. BTW
€ 50.00 incl.
+ Grondstoffen
€ 454.55 excl. BTW
€ 550.00 incl.
Optionele kosten
€ 0.00 excl. BTW
€ 250.00 incl.
Totaalprijs inclusief kosten
€ 1485.19 excl. BTW
€ 1790.00 incl.
Andere kosten - optioneel
€ 0.00 excl. BTW
€ 250.00 incl.

Besparingen

Bespaar dankzij opleidingscheques elk jaar tot 125 euro bij SyntraPXL. Meer informatie over opleidingscheques.

Deze opleiding komt in aanmerking voor Vlaams opleidingsverlof. Meer info & voorwaarden.

Kmo-portefeuille

De kmo-portefeuille is een subsidie van de Vlaamse Overheid waardoor je tot 30% van je inschrijvingsgeld kan recupereren. Lees hier hoe de KMO-portefeuille in zijn werk gaat. Opgelet: sinds 1 januari 2023 is de samenstelling KMO-portefeuille hervormd. 

 • MO* € 1188.15
 • KO** € 1039.63

Netto verschuldigd bedrag voor:

* middelgrote ondernemingen
** kleine ondernemingen

Heb je nog een vraag?

Nog iets niet duidelijk? Stel je vraag dan hieronder aan onze medewerkers en we helpen je graag verder.