Voltijdse dagopleiding Brood- en banketbakker

De oven vormt het hart van het bakkersatelier. Daar vindt het moment van de waarheid plaats: een stuk deeg verandert in een lekker geurend brood, een aanlokkelijke boterkoek, de plaatselijke wafelvariant en véél, véél meer. Ben jij gepassioneerd door al dat lekkers? Kies met dit diploma zelf op welke manier je je brood in de toekomst wilt verdienen: een bakkerij runnen, werken voor een groothandel in brood en banket of chef patissier worden in een sterrenzaak. Het bakkersberoep is de laatste jaren sterk geëvolueerd.

Hasselt

25/09/2018

Inschrijvingsprijs
Sector
Duurtijd
  • 1 jaar
Locatie
  • Hasselt
Kenmerken opleiding
  • Voltijdse dagopleiding
Bespaar op je opleiding
  • kmo-portefeuille
  • opleidingscheques

Om je in te schrijven voor deze opleiding, moet je eerst deelnemen aan een intakegesprek. Deze screening bestaat uit een gesprek waarbij we het traject samen overlopen en kijken of deze opleiding bij jou past.

In deze opleiding staat uiteraard de praktijk voorop. Je leert alle technieken die de moderne, warme bakker nodig heeft om aan de hoge eisen van de klanten te voldoen. Je vervaardigt broden, degen, chocolade, taarten en andere banketproducten en je leert rekening te houden met de regels rond hygiëne en organisatie.  Deze intensieve doe-opleiding bestaat uit werkplekleren (bij een warme bakker) waar je meer dan de helft van de opleidingstijd werkt en het campusleren.   

Tijdens je stage in het bedrijf gaan we je intensief begeleiden. Voor de start van de opleiding bespreken we eerst wat de bedoeling is en wat de verwachtingen zijn, daarna bekijken we samen welk type bedrijf het best bij jou past.

De opleiding combineert beroepskennis met bedrijfsbeheer. Gedurende 1,5 dag per week verwerf je op de campus de nodige kennis en vaardigheden die je als gediplomeerd brood- en banketbakker moet bezitten. De rest van de week werk je bij een bakker. Tijdens de lessen business skills leer je alles om als zelfstandige te starten. We behandelen de do’s & don’ts om een bakkerij succesvol te runnen. We gaan dieper in op administratie en boekhouden, recht en wetgeving, commercieel en financieel beleid.
Wie slaagt voor alle moduleproeven, de eindproeven en zijn/haar externe stage tot een goed einde brengt, ontvangt het ondernemersdiploma Brood- en Banketbakker. Hij of zij heeft dan alle troeven in handen om succesvol een eigen bakkerij op te starten.

Doelgroep

Wil je zelfstandig aan de slag als brood- en banketbakker? Of liever in een industriële bakkerij werken of misschien wel chef patissier worden in een sterrenzaak? Deze opleiding geeft je alle uitstroommogelijkheden. Aandachtspunt is dat je lichamelijk geschikt bent om het beroep uit te oefenen.

Toelatingsvoorwaarden

Medisch geschiktheidsattest: cursisten zijn verplicht een medisch attest voor te leggen (opgemaakt door de huis- of bedrijfsarts) dat verklaart dat zij geschikt zijn om levensmiddelen te manipuleren.

De voltijdse dagopleiding bestaat uit verschillende modules:

Basis brood- en banket  (68u)

  • Basis hygiëne, veiligheid en uitrusting
  • Basis beslagen en crèmes
  • Basis degen
  • Basis garneren en maskeren
  • Bedrijfsbezoeken en vakbeurzen

Degen (28u)

  • Broodsoorten, (gerezen) bladerdeeg
  • Zachte en harde luxedegen
  • Boterdegen

Beslagen en taarten (24u)

  • Biscuit en cakebeslagen
  • Soezendeeg
  • Taarten met verschillende degen
  • Consumptie-ijs en marsepein

Basis chocolade (32u)

  • Grondstof, herkomst, …
  • Soorten
  • Basis persoonlijke hygiëne
  • Basisgereedschap en uitrusting
  • Basistechnieken chocolade

Luxe degen, banketproducten (40u)

  • Zachte en harde luxeproducten
  • Bladerdeeg
  • Broodspecialiteiten
  • Luxe banketproducten

Toegepaste bedrijfsvoering brood- en banketbakker (40u)

Werkplekleren (568u)

Business skills (132u)
Gedurende 132u + 4u examens wordt jouw ondernemingszin geprikkeld en gestimuleerd. Het opleidingspakket business skills bestaat uit o.a. personal branding, digital marketing, financiële inzichten, social skills. Ontdek jezelf en test je potentiële business idee meteen in de praktijk, begeleid door ervaren ondernemers!

Eindproef

Ingeschreven als werkzoekende bij de VDAB? 
Mogelijk kan je dan deze opleiding tot een knelpuntberoep gratis volgen. Informeer je voor inschrijving bij Sanne Derkx van VDAB of jij in aanmerking komt. Dit kan via sanne.derkx@vdab.be

Voor deze opleiding krijgen jullie een pakket op maat aangeboden dat bestaat uit beroepskledij en werkmaterialen die gebruikt worden tijdens de lessen. 
Dit pakket heeft een richtprijs van €125, afhankelijk van de materiaalkeuze. Tijdens de eerste les zal de docent dit toelichten.

(De prijs voor de bijkomende kosten is indicatief)

Bij deze voltijdse dagopleiding is een intakegesprek voorzien. Na je inschrijving ontvang je hiervoor een uitnodiging.

Hasselt

25/09/2018

Start Einde Tijdspanne
di 25/09/2018 09:00 12:30 4 uur
wo 26/09/2018 09:00 12:30 4 uur
wo 26/09/2018 13:00 14:50 2 uur
wo 26/09/2018 14:50 16:40 2 uur
do 27/09/2018 09:00 12:30 4 uur
do 27/09/2018 13:00 16:30 4 uur
di 02/10/2018 09:00 12:30 4 uur
wo 03/10/2018 09:00 12:30 4 uur
wo 03/10/2018 13:00 16:30 4 uur
di 09/10/2018 09:00 12:30 4 uur
wo 10/10/2018 09:00 12:30 4 uur
wo 10/10/2018 13:00 16:30 4 uur
di 16/10/2018 09:00 12:30 4 uur
wo 17/10/2018 09:00 12:30 4 uur
wo 17/10/2018 13:00 16:30 4 uur
di 23/10/2018 09:00 12:30 4 uur
wo 24/10/2018 09:00 12:30 4 uur
wo 24/10/2018 13:00 16:30 4 uur
wo 07/11/2018 09:00 12:30 4 uur
wo 07/11/2018 13:00 16:30 4 uur
wo 14/11/2018 09:00 12:30 4 uur
wo 14/11/2018 13:00 16:30 4 uur
wo 21/11/2018 09:00 12:30 4 uur
wo 21/11/2018 13:00 16:30 4 uur
wo 28/11/2018 09:00 12:30 4 uur
wo 28/11/2018 13:00 16:30 4 uur
wo 05/12/2018 09:00 12:30 4 uur
wo 05/12/2018 13:00 16:30 4 uur
wo 12/12/2018 09:00 12:30 4 uur
wo 12/12/2018 13:00 16:30 4 uur
wo 09/01/2019 09:00 12:30 4 uur
wo 09/01/2019 13:00 16:30 4 uur
wo 16/01/2019 09:00 12:30 4 uur
wo 16/01/2019 13:00 16:30 4 uur
wo 23/01/2019 09:00 12:30 4 uur
wo 23/01/2019 13:00 16:30 4 uur
wo 30/01/2019 09:00 12:30 4 uur
wo 30/01/2019 13:00 16:30 4 uur
wo 06/02/2019 09:00 12:30 4 uur
wo 06/02/2019 13:00 16:30 4 uur
wo 13/02/2019 09:00 12:30 4 uur
wo 13/02/2019 13:00 16:30 4 uur
wo 20/02/2019 09:00 12:30 4 uur
wo 20/02/2019 13:00 16:30 4 uur
wo 27/02/2019 09:00 12:30 4 uur
wo 27/02/2019 13:00 16:30 4 uur
wo 13/03/2019 09:00 12:30 4 uur
wo 13/03/2019 13:00 16:30 4 uur
wo 20/03/2019 09:00 12:30 4 uur
wo 20/03/2019 13:00 16:30 4 uur
wo 27/03/2019 09:00 12:30 4 uur
wo 27/03/2019 13:00 16:30 4 uur
wo 03/04/2019 09:00 12:30 4 uur
wo 03/04/2019 13:00 16:30 4 uur
wo 24/04/2019 09:00 12:30 4 uur
wo 24/04/2019 13:00 16:30 4 uur
wo 08/05/2019 09:00 12:30 4 uur
wo 08/05/2019 13:00 16:30 4 uur
wo 15/05/2019 09:00 12:30 4 uur
wo 15/05/2019 13:00 16:30 4 uur
wo 29/05/2019 09:00 12:30 4 uur
wo 29/05/2019 13:00 16:30 4 uur

Inschrijvingsgeld voor deze opleiding*

* De vermelde prijs is de prijs voor het eerste cursusjaar.

Excl.€657.02
Incl.€795.00

Andere kosten

Handboeken

Excl.€160.38
Incl.€170.00

Grondstoffen

Excl.€429.75
Incl.€520.00

Andere kosten

Incl.€135.00

Bespaar op je opleiding

  • kmo-portefeuille

    De kmo-portefeuille is een subsidie van de Vlaamse Overheid waardoor je tot 40% van je inschrijvingsgeld kan recupereren. Kijk hier hoe dit in zijn werk gaat.

  • opleidingscheques

    Bespaar elk jaar tot 125 euro bij SYNTRA Limburg. Meer informatie over opleidingscheques vind je hier.

KMO-portefeuille

Erkende dienstverlener
  • MO* 873.005
  • KO** 748.29

Netto verschuldigd bedrag voor:

* middelgrote ondernemingen
** kleine ondernemingen

  • Hasselt

Slager-spekslager

€380.00 €314.05
  • Hasselt

Brood- en banketbakker

€340.00 €280.99
  • Tongeren
  • Neerpelt

Ambachtelijk ijsbereider

€365.00 €301.65
  • Tongeren

Ambachtelijk chocoladebewerker

€340.00 €280.99
  • Hasselt

Kaasmeester

€315.00 €260.33